Arheologii romni au fcut o descoperire de senzaie n judeul Hunedoara! Aici a fost descoperit un ora imens, cel mai vechi din Transilvania, i chiar mai vechi dect piramidele egiptene!

De cele mai multe ori, arheologii romni au ocazia de a descoperi istoria Romniei, ascuns sub straturi de pmnt, doar cnd autoritile vor s mai construiasc una-alta. E i cazul celui mai vechi ora din Transilvania, ridicat pe la anul 4.200 .Hr, nainte s apar piramidele din Egipt (2.630 – 2.611 .Hr.). Aezarea a fost descoperit n timp ce muncitorii spau pentru amenajarea autostrzii Sibiu- Ndlac.

Se ntinde pe 100 de hectare

Situl aflat n Turda, Hunedoara, se ntinde pe 100 de hectare, are fortificaii, cartiere, iar printre ruine au fost gsite multe vase i statuete valoroase. “Un sistem de aprare din acea vreme, pe o aa mare suprafa, nu s-a putut cerceta n Europa: cost foarte mult. Noi am avut aceast ans datorit autostrzii”, a declarat Sabin Adrian Luca, coordonatorul cercetrilor.

Scrieri de 7.000 de ani n aceeai zon

Civilizaiei Turda i aparine i cea mai veche scriere din lume (aproximativ 7.000 de ani). Este vorba despre celebrele tblie de lut (foto) descoperite, n anul 1961, la Trtria, localitate situat ntre Alba Iulia i Ortie. Acestea sunt inscripionate cu semne asemntoare cu cele ale scrierii sumeriene, dar cu cel puin o mie de ani mai vechi dect orice alfabet. Scrierea a rmas, deocamdat, nedescifrat.

CategoryCauze Naţionale

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer