Azi se mplinesc 4 ani de la momentul zero al crizei financiare și economice prin care trece planeta, ajuns acum n faza crizei datoriilor suverane.

La 4 ani de la intrarea sub protecția legii falimentului, banca Lehman Brothers a ieșit din faliment dup ce a trimis o und de șoc n toat lumea financiar care a creat cderi masive pe burs, falimente bancare mici dar numeroase n America, ndatorri excesive ale statelor care n-au lsat bncile mari s cad și nu n ultimul rnd recesiune economic n aproape toat lumea.

De la falimentul Lehman Brothers din dimineața zilei de 15 septembrie 2008 s-au ntmplat multe lucruri, criza fiind resimțit n absolut toate domeniile de activitate, unda de șoc depșind orice barier: n acești patru ani au czut guverne, au avut loc falimente, unele mai mari altele mai mici, au avut revolte populare animate de nemulțumirile legate de șomaj și srcie, am trit și trim n continuare pericolul ca unele structuri precum zona euro s sufere modificri sau chiar falimentul Greciei.
Dincolo de toate acestea, multe dintre ele arhicunoscute, dorim s ne oprim asupra unui singur aspect: exist oameni pentru care criza a fost o perioad de care și vor aduce aminte cu plcere. Asta pentru c n timp ce alți rmneau fr job sau ieșeau n strad, ei fceau bani mulți. Foarte mulți.

Da, ați ghicit, este vorba despre marii miliardari ai lumii care au știut s fac bani cand țrile se luptau cu falimentul, cnd șomajul creștea, cnd companiile se nchideau.

Ne oprim doar la cteva exemple:

George Soros, celebrul și controversatul investitor american, avea n 2008 o avere estimat de Forbes la 9 miliarde de dolari. n momentul de faț, dup 4 ani n care a prezis desființarea zonei euro și a criticat vehement Germania, Soros are o avere de 21,9 miliarde de dolari, confrom Bloomberg.

Ingvar Kampradavea puțin peste 31 de miliarde de dolari n 2008, dup Forbes. n 4 ani a mai cștigat peste 10 miliarde de dolari, ajungnd cu IKEA la o avere de peste 40 de miliarde.

Amancio Ortega Gaona, cel mai bogat spaniol și singurul european aflat pe podiumul miliardarilor, avea 20 de miliarde de dolari n anul falimentului Lehman Brothers. Ct are acum? Mai mult dect dublu! 46 de miliarde, mai precis. Asta n timp ce starea economic a țrii sale creeaz valuri de ngrijorare n toat Europa.

Continum scurta nșiruire cuLawrence “Larry” Joseph Ellisonde la Oracle care, de asemenea este un om mai avut dup criz: avea 25 de miliarde de dolari n 2008. Acum are o avere estimat de Bloomberg la 41 de miliarde de dolari.

Ne oprim aici și ne ntoarcem la cifrele crizei: La 4 ani de la cderea Lehman, 15% din americani, adic 46,2 milioane triesc n srcie. Acest procent este cel mai mare ntlnit n ultimii 53 de ani, de cnd Biroul Naional de Static ine evidena datelor.

deValentin Vioreanu- capital.ro

, ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *