Noi dovezi apŃrute sus■in ideea cŃ administra■ia pre║edintelui Roosevelt a ║tiut ║i a acoperit vina URSS pentru masacrul de la Katyn, scrie BBC. Peste 22.000 de ofi■eri ║i politicieni polonezi au fost executa■i de sovietici ţn 1940 ţn pŃdurea Katyn din Rusia. Propaganda sovieticŃ a ţncercat timp de zeci de ani sŃ prezinte masacrul de la Katyn ca fiind opera nazi║tilor. AdevŃrul a fost recunoscut oficial ţn 1990, dar chestiunea continuŃ sŃ fie una sensibilŃ ţntre Rusia ║i Polonia.

Documentele desecretizate de Arhivele Na■ionale ale SUA sus■in ideea cŃ administra■ia SUA a ║tiut cŃ vinova■i pentru masacrul de la Katyn sunt sovieticii, dar a acoperit vina pentru a nu-l supŃra pe Stalin, aliat ţn timpul celui de-al doilea RŃzboi Mondial.

Potrivit Associated Press, informa■ia a fost trimisŃ la Washington de prizonierii americani de rŃzboi care au fost du║i de nazi║ti sŃ viziteze locul masacrului. CŃpitanul Donald B Stewart ║i locotenentul John Van Vliet au ajuns la concluzia cŃ masacrul a fost comis de sovietici, ║i nu de nazi║ti, care au ajuns ţn zonŃ abia ţn 1941.

Associated Press scrie cŃ informa■ia privind masacrul a fost secretizatŃ la cel mai ţnalt nivel la Washington.

Masacrul de la Katyn a fost comis ţn aprilie 1940 de NKVD, la ordinele lui Stalin. Membrii ai elitei poloneze – ofi■eri superiori, politicieni, dar ║i arti║ti, au fost executa■i, iar trupurile neţnsufle■ite aruncate ţn gropi comune.

sursa: REALITATEA.NET

┬ę 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer