MASACRUL de la Katyn. SUA au știut că sovieticii au comis crimele, dar l-au acoperit pe Stalin

Noi dovezi apărute susțin ideea că administrația președintelui Roosevelt a știut și a acoperit vina URSS pentru masacrul de la Katyn, scrie BBC. Peste 22.000 de ofițeri și politicieni polonezi au fost executați de sovietici în 1940 în pădurea Katyn din Rusia. Propaganda sovietică a încercat timp de zeci de ani să prezinte masacrul de la Katyn ca fiind opera naziștilor. Adevărul a fost recunoscut oficial în 1990, dar chestiunea continuă să fie una sensibilă între Rusia și Polonia.

Documentele desecretizate de Arhivele Naționale ale SUA susțin ideea că administrația SUA a știut că vinovați pentru masacrul de la Katyn sunt sovieticii, dar a acoperit vina pentru a nu-l supăra pe Stalin, aliat în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Potrivit Associated Press, informația a fost trimisă la Washington de prizonierii americani de război care au fost duși de naziști să viziteze locul masacrului. Căpitanul Donald B Stewart și locotenentul John Van Vliet au ajuns la concluzia că masacrul a fost comis de sovietici, și nu de naziști, care au ajuns în zonă abia în 1941.

Associated Press scrie că informația privind masacrul a fost secretizată la cel mai înalt nivel la Washington.

Masacrul de la Katyn a fost comis în aprilie 1940 de NKVD, la ordinele lui Stalin. Membrii ai elitei poloneze – ofițeri superiori, politicieni, dar și artiști, au fost executați, iar trupurile neînsuflețite aruncate în gropi comune.

sursa: REALITATEA.NET

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *