Noi dovezi aprute susin ideea c administraia preedintelui Roosevelt a tiut i a acoperit vina URSS pentru masacrul de la Katyn, scrie BBC. Peste 22.000 de ofieri i politicieni polonezi au fost executai de sovietici n 1940 n pdurea Katyn din Rusia. Propaganda sovietic a ncercat timp de zeci de ani s prezinte masacrul de la Katyn ca fiind opera nazitilor. Adevrul a fost recunoscut oficial n 1990, dar chestiunea continu s fie una sensibil ntre Rusia i Polonia.

Documentele desecretizate de Arhivele Naionale ale SUA susin ideea c administraia SUA a tiut c vinovai pentru masacrul de la Katyn sunt sovieticii, dar a acoperit vina pentru a nu-l supra pe Stalin, aliat n timpul celui de-al doilea Rzboi Mondial.

Potrivit Associated Press, informaia a fost trimis la Washington de prizonierii americani de rzboi care au fost dui de naziti s viziteze locul masacrului. Cpitanul Donald B Stewart i locotenentul John Van Vliet au ajuns la concluzia c masacrul a fost comis de sovietici, i nu de naziti, care au ajuns n zon abia n 1941.

Associated Press scrie c informaia privind masacrul a fost secretizat la cel mai nalt nivel la Washington.

Masacrul de la Katyn a fost comis n aprilie 1940 de NKVD, la ordinele lui Stalin. Membrii ai elitei poloneze – ofieri superiori, politicieni, dar i artiti, au fost executai, iar trupurile nensufleite aruncate n gropi comune.

sursa: REALITATEA.NET

, , , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *