Ce se va întâmpla când tehnologia va cunoaște tot ce se petrece în corpul fiecărui om?

Mulțumită unui senzor portabil și intern, în scurt timp vom putea vedea în interiorul nostru așa cum nu am mai făcut-o niciodată, având capacitatea de a monitoriza chiar și cele mai intime procese biologice.

În prezent există multe produse create pentru a ne monitoriza activitatea fizică cu scopul de a ne ajuta să slăbim sau să ne menținem un stil de viață sănătos. Astfel, oamenii strâng baze de date personale individuale, dar la fel fac și companiile care produc aceste mecanisme.

Și totuși, se pare că ne aflăm abia într-o fază inițială a acestui proces de monitorizare a proceselor biologice și de stocarea a datelor referitoare la funcționarea corpului.

La sfârșitul acestui an, compania MC10 plănuiește să lanseze câteva produse revoluționare. Este vorba despre produse care pot fi lipite pe haine sau pe pantofi, purtate drept tatuaje temporare sau pur și simplu implantate în corp. Compania spune că invențiile vor avea capacitatea de a monitoriza nu numai ritmul cardiac ci și activitatea cerebrală , temperatura corpului și nivelul de hidratare.

O altă companie, numită Proteus, va introduce un program pilot în Marea Britanie pentru crearea unui “Digital Health Feedback System” (un sistem digital care redă feedback cu privire la starea de sănătate) ce combină atât tehnologii portabile cât și microcipuri de mărimea unui fir de nisip care ajută la transportarea unei pastile prin corpul uman. Alimentat de fluidele din stomacul “gazdei”, un astfel de microcip emite semnale preluate eliberate de un senzor exterior, captând date vitale.

Sano Intelligence, o altă companie, încearcă să obțină informații permanente despre fluxul sanguin prin intermediul unor senzori, de mărimea unor vârfuri de ace, atașați pe plasturi.

Aceste companii urmăresc să adune o bază de date de la utilizatori anonimi pentru a putea înțelege patternurile de sănătate tipice pentru o anumită populație, cu scopul de a revoluționa medicina. Totuși, momentan nu se cunosc condițiile în fiecare om va ceda datele personale pentru a ajuta la crearea unui produs.

Pe de altă parte, există și alte moduri în care împărtășirea acestor date ar putea ajuta în cercetările medicale. Linda Avey, cofondatorul companiei de genetică 23andMe, lucrează la un nou proiect numit Curious. Programul vizează oamenii care suferă de boli greu de diagnosticat, suferinzi de oboseală cronică, lupus sau fibromialgie și urmărește să îi convingă pe aceștia să își împărtășească simptomele și alte date personale corelate cu starea de sănătate. Ei ar putea să divulge informații biologice stocate de dispozitive, dar și alte obiceiuri legate de stilul de viață. Condusă în mod corect, cercetarea ar ajuta la găsirea unor noi informații cu privire la diagnosticarea și tratarea bolilor.

Sursa: New York Times

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer