Semnătura electronică

 „Semnătura mobilă” este un serviciu inovator, care permite autentificarea în spațiul virtual pentru probarea identității cu ajutorul telefonului mobil.
Cu „Semnătura mobilă” cetățenii vor putea semna acte la distanță, rapoarte, declarații către instituții sau cereri online. La fel, cetățenii vor putea accesa servicii electronice atât publice, cât și private.

“Guvernul a făcut încă un pas pentru a fi mai aproape de cetățeni și pentru a le simplifica viața. Semnătura mobilă vine să aducă oamenilor confort, operativitate și siguranță”, a declarat primul ministru Vlad Filat.

„Fiecare dintre noi, cel puțin o dată pe lună semnează acte și solicită copii de documente. Autoritățile trebuie să se racordeze noilor rigori, să fie pregătite să facă față cererilor de documente electronice. Legea spune clar că instituțiile statului sunt obligate să accepte acte semnate digital. Documentul electronic are aceleași efect juridic ca și documentul pe suport de hârtie, autentificat cu semnătură olografă. În secolul digital  interacțiunea dintre autorități și cetățeni poate avea loc cu succes în spațiul virtual. În acest fel, scăpăm de corupție, câștigăm timp și devenim eficienți”, a menționat premierul.

Directoarea executivă a Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocan, a precizat că „Semnătura mobilă” va putea fi folosită de oriunde și oricând, de pe telefonul mobil. Acest serviciu nu este unul obligatoriu, ci o alternativă la probarea identității cetățenilor, așa cum serviciile publice electronice sunt o alternativă pentru serviciile publice clasice, la ghișeu. Oricine va avea nevoie, de exemplu, de un act de stare civilă, de copia unui act oficial sau de indemnizații le va putea solicita online, utilizând „Semnătura mobilă”.

Până la sfârșitul anului 2012, „Semnătura mobilă” va fi oferită gratuit de către operatorii de telefonie mobilă. Pe viitor, prețul serviciului va fi unul accesibil pentru cetățeni.

Pentru obținerea „Semnăturii mobile” cetățenii se vor deplasa la reprezentanțele operatorilor de telefonie mobilă. Procedura de achiziție este simplă și rapidă. Abonații vor completa o cerere și vor primi imediat o cartela SIM specială care include semnătura mobilă și un PIN cod unic. De asemenea, la momentul înscrierii, fiecare cetățean va putea alege un plan tarifar și un tip de abonament.

“Moldcell a inițiat discuții la nivel national, privind implementarea Semnăturii mobile în Moldova acum un an, deoarece în grupul nostru internațional TeliaSonera avem deja 4 implementări de succes. Ceea ce părea un vis, astăzi a devenit realitate și sunt mândru că Moldcell a contribuit la această mare schimbare în Moldova.

Spre deosebire de alte țări, unde Semnătura mobilă a fost dictată de sectorul bancar, în Moldova lansarea acestui serviciu este realizată prin parteneriat dintre Guvern și sectorul privat. Apreciem înalt această colaborare care denotă existența unei guvernări deschise și transparente.

Moldcell încurajează implementarea acestei inițiative la nivel global și este membru activ al direcției Mobile Identity Stream în cadrul GSMA (Asociația internațională a operatorilor de telefonie mobilă).

Suntem bucuroși să împărtășim experiența acumulată și cu alte țări, astfel, transformând Moldova într-un bun exemplu de lider în inovații”, a declarat Barkin Secen, Director General Moldcell.

“Acum telefonul mobil devine un dispozitiv de semnătură autentică, ce are deplină putere juridică, fapt care permite celor peste două milioane de clienți Orange, indiferent de tipul și modelul telefonului pe care-l dețin, să beneficieze de accesul la serviciile electronice. Activarea acestui serviciu va putea fi făcută în toate magazinele Orange, la solicitarea clienților.

În procesul de lansare a semnăturii mobile ne-am bucurat de implicarea și suportul plenar al experților Grupului Orange din domeniul aplicațiilor pe SIM. Împreună, am finisat temelia unei construcții grandioase.

Semnătura mobilă deschide perspectiva de a dezvolta noi servicii electronice – atât publice, cât și comerciale. Și suntem convinși că lansarea semnăturii mobile va schimba viața de zi cu zi a fiecărui locuitor al Republicii Moldova”, a declarat Liudmila Climoc, Director General ORANGE Moldova.

Potrivit legii nr. 264 din 15 iulie 2004 cu privire la documentul electronic și semnătura digitală, documentele în format electronic se echivalează cu documentele pe hârtie semnate olograf.

Pentru obținerea dreptului de semnătură digitală prin intermediul telefonului mobil vor fi folosite certificate eliberate de Centrul de telecomunicații speciale, iar dreptul de înregistrare a utilizatorilor va fi dat operatorilor de telefonie mobilă.

“Certificatul cheilor publice utilizat pentru serviciul Semnătura Mobilă este eliberat de Î.S. „Centrul de telecomunicații speciale”. Fiecare posesor al semnăturii mobile poate fi sigur de faptul că aceasta va oferi un grad sporit de securitate a operațiunilor executate, integritatea datelor, rapiditatea procesării, confidențialitate, nonrepudiere.

Semnătura mobilă nu este altceva decît semnătura digitală emisă în mod tradițional de Centrul de telecomunicații speciale și are același efect juridic ca și documentul pe suport de hîrtie semnat cu semnătură olografă. Constatăm cu bucurie,  că această oportunitate oferită cetățenilor, va spori nivelul de uzualitate a semnăturii digitale, care va deveni, în curînd, un lucru obișnuit pentru majoritatea dintre noi, și nu unul complicat de înțeles.”, a declarat Serghei Popovici, Directorul general al Î.S. „Centrul de telecomunicații speciale”.

În luna februarie, 2012, operatorii de telefonie mobilă din Republica Moldova au semnat Acordul privind aplicarea serviciului de identitate electronică mobilă – Mobile e-ID. Pentru început, serviciul este lansat cu operatorii Moldcell și Orange.

Lansarea serviciului “Semnătura mobilă” este una dintre prioritățile  Guvernului pentru anul 2012. Recent Centrul de Guvernare Electronică  a lansat un nou serviciu public electronic „e-Cazier”, iar până la finele anului curent urmând să fie lansate alte servicii, cum ar fi online-licența, raportarea electronică la Compania Națională de Asigurări în Medicină și aplicarea online pentru acte în domeniul construcției.

Mai multe informații puteți găsi pe www.egov.md și pe portalul www.servicii.gov.md.

Sursa: REALITATEA.NET

CategoryUncategorized

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer