Oamenii de știință au conceput un implant cerebral care a îmbunătățit capacitatea decizională a maimuțelor pe care a fost testat. De asemenea, acesta a restaurat competențele mentale pierdute ale acestora, demonstrând pentru prima dată că o proteză mentală poate fi eficientă în rândul primatelor, potrivit realitatea.net

Cu timpul, afirmă cercetătorii, această tehnologie va reprezenta un ajutor extraordinar pentru persoanele cu daune cerebrale provocate de demență, atacuri cerebrale sau alte afecțiuni neurologice.

Dispozitivul oferă cercetătorilor un model pe baza căruia pot îmbunătăți capacitățile mentale avansate ce țin de cortexul frontal. Inovația a fost dezvăluită în cadrul unui raport publicat în The Journal of Neural Engineering.

În ultimul deceniu, cercetătorii au conceput implanturi cerebrale care îmbunătățesc vederea sau care permit oamenilor să-și folosească gândurile pentru a controla brațe protetice sau pentru a deplasa un cursor pe ecranul unui computer. Această nouă lucrare realizată de cercetătorii de la Wake Forest Baptist Medical Center și de la University of Southern California descrie un dispozitiv care îmbunătățește funcționarea creierului prin reglarea fină a comunicațiilor dintre neuroni.

Alte cercetări au arătat că implanturile neuronale pot îndeplini cu succes această sarcină la rozătoare, însă noul studiu reprezintă un progres semnificativ, arătând că acestea pot funcționa și într-un creier mult mai asemănător cu cel al oamenilor – cel al maimuțelor.

În studiu, cercetătorii de la Wake Forest au antrenat cinci maimuțe rhesus să joace pe computer un joc de potrivire a imaginilor. Maimuțele vedeau pe ecran o imagine – o jucărie, o persoană sau un lanț muntos – și apoi încercau să selecteze aceeași imagine dintr-un grup mai mare de imagini care apărea pe același ecran ceva mai târziu. Pentru fiecare răspuns corect, maimuțele erau recompensate cu o gustare.

Printre coautorii săi la acest studiu se numără și un român, Ioan Opriș, cercetător în cadrul Wake Forest University School of Medicine.

sursa: romanialibera.ro

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer