Aproximativ 50 de bucurestenii care au dorit sa sustina marsul unionist insa nu au putut face deplasarea la Chisinau, si-au exprimat solidaritatea cu fratii basarabeni la mitingul organizat de catre Alianta Nationala la Bucuresti, duminica 16 septembrie, ora 17:00 in Piata Victoriei (trotuarul din fata muzeului Antipa), cu ocazia implinirii a 94 de ani de la unirea Basarabiei cu Romnia.

La Chișinu, peste10 mii de manifestanți au srbtorit mplinirea a 94 de ani de la unirea Basarabiei cu Romnia.

La nceputul evenimentului a participat i Dorin Chirtoac, Primarul general al municipiului Chiinu, care a inut s i salute pe cei prezeni.

Cei peste 10000 de unioniti au demonstrat unor oameni politici de la Chiinu, precum premierul Vlad Filat, c inamicii unui stat sunt aceia care se mpotrivesc sau care ignor doleanele cetenilor lui i nu aceia care i exercit dreptul de a i le exterioriza public. n acest sens, numeroi oameni de cultur, formatori de opinie, istorici sau politicieni s-au alturat aciunii stradale pentru a sprijini dezideratul rentregirii naionale, formnd un Cordon al Libertii.

n cadrul marului unionist, toi participanii au prezentat o serie revendicri comune pentru asigurarea direciei europene a Republicii Moldova:

– revizuirea Constituiei prin schimbarea denumirii limbii de stat n limba romn,
– soluionarea conflictului transnistrean,
– respectarea dreptului minoritilor la conservarea limbii i culturii conform normelor europene i
– scoaterea Partidului Comunitilor n afara legii.

n fruntea celor 10 mii de oameni, ce au participat la un marul unionist, s-a aflat și Vitalia Pavlicenco, preedintele Partidului Naional-Liberal Moldova, susintor fervent al unirii Republicii Moldova cu ara noastr.

n acelai timp, cteva sute de filo-ruși au organizat un mar Anti-unire. Aceștia erau de prere c srbtorirea unirii Basarabiei cu Romnia este un act anti-naional. Protestatarii anti-unioniști au srit la btaie i au ncercat s i opreasc pe manifestanii pro-unioniti.

, ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *