Ministrul japonez de Externe, Koichiro Gemba, a anuntat, luni, ca Statele Unite vor intra inrazboi, dacaJaponiava fi atacata deChina.

Tensiunea in marea Chinei de Est este maxima, dupa ce China a trimis peste 1.000 de vase de pescuit spre insulele Sankaku/Diaoyu, care au trecut recent sub controlul Japoniei. In zona sunt concentrate mai multe nave de patrulare ale pazei de coasta a Japoniei.

In cazul in care China va ataca insulele, Washingtonul va considera ca securitatea nationala a Statelor Unite este in pericol, conform Tratatului de Securitate si Cooperare semnat cu Japonia in 19 ianuarie 1960. Conform lui Koichiro Gemba, tratatul acopera si insulele disputate cu China.

“Avem o viziune comuna asupra faptului ca prevederile Tratatului se extind si asupra acestor insule”, a declarat ministrul japonez, citat deReuters, dupa o intalnire cu secretarul de stat american al Apararii, Leon Panetta. Acesta se afla la Tokio in incercarea de a detensiona relatiile din Japonia si China.

Potrivit paragrafului 5 al Tratatului dintre SUA si Japonia, fiecare parte va considera orice agresiune impotriva aliatului ca pe un atac la adresa securitatii nationale.

Saptamana trecuta, guvernul japonez a “nationalizat” trei dintre cele cinci insule din arhipeleagul Senkaku/Diaoyudin prefectura Okinawa, dupa ce le-a cumparat de la proprietarul acestora, o familie japoneza. Actiunea a starnit furia guvernului de la Beijing, care considera ca insulele apartin de teritoriul chinez.

Executivul japonez a platit pe cele trei insule disputate 2 miliarde de yeni, aproximativ 20 de milioane de euro, din rezerva statului, scrieYomiuri Shimbun.

CategoryUncategorized

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer