Militarii români din Forțele pentru Operații Speciale (ROU SOTG – Special Operations Task Group) și-au prezentat cu prilejul exercițiului ”Jackal Stone 2012” armamentul, echipamentele de comunicații, materialele și vehicule de luptă aflate în dotarea Forțelor pentru operații speciale.

Jackal Stone 2012

La standul românesc au fost prezentatepușca de asalt Heckler and Koch (H&K) G36 KV cal. 5,56mm, mitraliera M 240B cal. 7,62mm, shotgun M500 Mossberg cal. 12mm, pistolul Glock-17 cal. 9mm, pistolul automat H&K tip UMP cal. 9mm, sistemele SNIPER cal. 7,62mm SIG SAUER model SSG 3000 si Brugger&Thomet model APR, precum și sistemul SNIPER M82 Barrett cal. 12,7mm.

Militarii participanți la exercițiului ”Jackal Stone 2012 au primit vizita președintelui Croației, Ivo Josipovic, în cadrul Zilei Distinșilor Vizitatori care s-a desfășurat luni, 17 septembrie, în cazarma Josip Jovic din Udbina.

Comandantul Grupării de forțe pentru operații speciale românești (ROU SOTG – Special Operations Task Group) a prezentat președintelui Croației și celorlați vizitatori o serie de activități de antrenament specifice forțelor pentru operații speciale: parașutări în comun ale militarilor din Croația și România din aeronave Mi-17 aparținând Forțelor Aeriene Slovace, infiltrări folosind platforme aeriene cu ajutorul unor elicoptere Mi-171 Sh croate precum și misiuni de asistență militară pentru țara gazdă, executate de militari croați, americani și români.

Jackal Stone 2012

Una din capabilitățile prezentate în timpul exercițiului demonstrativ a fost utilizarea și integrarea vehiculelor aeriene fără pilot (UAV) de tip Skylark aparținând Forțelor armate croate, care au transmis imagini în timp real Comandamentului ROU SOTG.

Conform specificațiilor exercițiului,România este una din cele trei țări, alături de SUA și Norvegia, care conduc structuri de forțe multinaționale de nivel grup întrunit de operații speciale, având în subordine detașamente de operații speciale din Cehia, Statele Unite ale Americii, Croația și România.

Dupa vizitarea Centrului de operații întrunit, președintele Croației a mulțumit pentru prezentarea facută și a acceptat invitația de a semna în Cartea de onoare a unității românești. “Sunt deosebit de mulțumit de nivelul de pregătire care a fost prezentat astăzi. Felicitări tuturor participanților!” a scris președintele Croațieiîn Cartea de onoare.

La activitate au mai participat ministrul croat al apărării, Ante Kotromanovic, șeful Statului Major General al Forțelor armate croate, generalul-colonel Drago Lovric și comandantul Comandamentului pentru operații speciale al SUA în Europa (SOCEUR) generalul-maior Michael S. Repass, observatori militari, oficialități locale și jurnaliști. Ambasadorul României la Zagreb, domnul Cosmin-George Dinescu si atasatul militar roman la Budapesta, cu extindere in Croatia, colonelul Iuliu Lucaci, au participat de asemenea la activități.

Jackal Stone 2012, cea mai importata aplicatie a fortelor speciale

Standul romanesc de armament al fortelor pentru operatii speciale la JS12

Exercițiul, organizat deComandamentul pentru operații speciale al SUA din Europa (SOCEUR), se desfasoară in perioada 13-24 septembrie pe teritoriul, spațiul aerian și în apele teritoriale ale Republicii Croația, în zona localităților Split, Zadar, Udbina și Delnice.

Cei 55 de militari români aparținândforțelor pentru operații speciale fac parte din toate structurile exercițiului, aflându-se în două locații: baza aeriană Zemunik din Zadar (structura de comandă și stat-major) și cazarma Josip Jovic din Udbina (personalul operativ).

La această a cincea ediție a exercițiului participă aproximativ 2.000 de militari din Forțele pentru operații speciale din 11 țări (Cehia, Croația, Italia, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Slovacia și Statele Unite ale Americii), iar șapte națiuni vor avea statut de observator (Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Marea Britanie și Ungaria).

”Jackal Stone 2012” este cel mai important exercițiu internațional al Forțelor pentru Operații Speciale, care are ca obiective principale creșterea cooperării și interoperabilității între forțele participante, întărirea securității și stabilității regionale, precum și antrenamentul în comun, schimbul de experiență și armonizarea conceptelor doctrinare, tehnicilor, tacticilor și procedurilor utilizate de structurile de operații speciale.

Printre misiunile de antrenament care se desfășuară în timpul exercițiului se numără parașutări în comun ale militarilor români cu militari din Croația și Statele Unite ale Americii, contracararea dispozitivelor explozive improvizate, măsuri de acordare a primului ajutor și misiuni de patrulare și escortă a convoielor, precum și alte misiuni specifice. De la inițierea  seriei de exerciții Jackal Stone, în anul 2008,România a participat cu personal FOS la toate edițiile exercițiului, atât ca țară organizatoare (2008 și 2011), cât și ca națiune participantă (2009 și 2010).

sursa: ziuaveche.ro

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer