Republica Moldova interzice simbolul secera si ciocanul

Republica Moldova a interzis, luni, folosirea simbolului comunist secera si ciocanul in scopuri politice, legea fiind publicata in Monitorul Oficial.

Legea prevede doua feluri de sanctiuni, amenzi de pana la 3.000 de lei moldovenesti pentru persoanele fizice si amenzi de pana la 10.000 de lei moldovenesti pentru persoanele juridice si cele cu functii de raspundere, arata Unimedia.

Deputatul Partidului Comunist Sergiu Sarbu a anuntat ca va contesta aceasta decizie la Curtea Constitutionala.

Parlamentul Republicii Moldova a condamnat, pe 12 iulie, crimele regimului comunist, reprezentantii politici ai fostului guvern parasind sala dupa pronuntarea deciziei.

Secera si ciocanul, simbolul unor generatii

Secera si ciocanul este simbolul reprezentativ al comunismului, folosit oficial din 1922.

Secera reprezinta taranimea, iar ciocanul reprezinta proletariatul industrial, amplasarea celor doua semne unul peste altul simbolizand uniunea dintre muncitorii din agricultura si industrie.

Secera și ciocanul (în limba rusă: серп и молот (serp i molot)) a fost unul dintre simbolurile RSFS Ruse și unul dintre simbolurile Armatei Roșii create în 1918.

Potrivit unor surse de sepcialitate, prezentate în renumita revista Magazin Istoric, simbolul secerei încrucișate peste ciocan este unul ambivalent, ce simboliza pentru fondatorii Partidului Comunist din Rusia lupta de clasă, respectiv uciderea (moartea) celor ce nu făceau parte din așa-numita clasă muncitoare (burghezia, nobilimea și moșierimea).

“Ascuțirea luptei de clasă” a fost un îndemn permanent adresat sovietelor și “omului nou” de tip comunist, vreme de peste 50 de ani.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *