Oficialii lipsii de fonduri din Europa caut o modalitate de a-i uura situaia financiar, punnd capt unei tradiii de secole; ei ncearc s atace una din ultimele surse de bogie neatinse nc – Biserica Catolic.

Mii de oficiali care au vzut cum bugetele publice sunt afectate de criza financiar i atenteaz la diversele scutiri de impozite i privilegii de care s-a bucurat Biserica veacuri la rnd.

Dar Biserica are propriile probleme financiare. Contribuiile din partea enoriailor au sczut semnificativ; n plus, a fost acuzat c are conturi bancare dubioase i ascunde tranzacii suspecte.

i acum apar oficiali ca Ricardo Rubio, membru al Consiliului Municipal din Alcala, Spania, care conduce o campanie de impozitare a tuturor proprietilor bisericeti care nu sunt folosite n scopuri religioase. Impactul financiar asupra Bisericii Catolice ar putea fi devastator. Fiind unul din cei mai mari proprietari funciari din Spania, deinnd parcuri, cldiri de locuit, parcuri, terenuri de sport i restaurante, Biserica ar putea plti anual impozite de pn la 3 miliarde de euro.

“Vrem s spunem rspicat c fiecare persoan i instituie trebuie s suporte n mod egal costurile crizei”, afirma Rubio, fost contabil n vrst de 36 de ani, aflat la primul su mandat de consilier.

Eforturi similare viznd vistieriile sau puterile Bisericii sunt depuse i n rile vecine. n Italia, premierul Mario Monti a cerut impozitarea proprietilor bisericeti sau a acelor pri din aceste proprieti folosite n scop comercial. n Irlanda, ministrul educaiei lupt s pun capt controlului Bisericii asupra multora din colile primare ale rii, iar guvernul a redus la jumtate ajutoarele acordate familiilor srace pentru prima comuniune. Mai mult de jumtate din consiliile municipale din Marea Britanie au eliminat subveniile de stat pentru transportul la colile confesionale, ceea ce a dus la o scdere rapid a nscrierilor.

n trecut instituie intangibil n unele pri ale Europei, Biserica Catolic este criticat pentru subveniile primite de la guverne, ntr-o perioad n care economiile continentului se clatin i populaia se confrunt cu reduceri dureroase de locuri de munc, pensii i ajutoare.

Formaiunile politice au profitat de criz pentru a pune n discuie eventuala renunare la unele acorduri ncheiate ntre Biseric i stat, cu generaii n urm, n rile predominant catolice din Europa.

“Separarea Bisericii de Stat este marea problem”, sublinia Charles Zech, director al Centrului de Studii de Management Bisericesc de la Universitatea Villanova, care se ocup de finanele Bisericii Catolice.

n replic, Vaticanul i reprezentani ai Bisericii – cardinalul Antonio Rouco n Spania i cardinalul Angelo Bagnasco n Italia, care conduc consiliile episcopale din respectivele ri – au dat publicitii declaraii n care afirm c vor respecta toate legile. Dar nu au fcut alte comentarii, limitndu-se s sublinieze c normele actuale recunosc “valoarea social” a activitilor Bisericii.

Probleme cu fluxul de lichiditi

Eforturile de a-i reduce privilegiile financiare nu puteau veni ntr-un moment mai ru pentru Biserica Catolic, confruntat cu probleme de lichiditi, n pofida averii sale uriae.

Valoarea net a Vaticanului i a diocezelor Bisercii Catolice este greu de estimat, dar este considerat astronomic. Doar depozitele n aur ale Vaticanului se crede c se ridic la cteva miliarde de dolari. Cele aproape 3.000 de dioceze ale Bisericii, aflate n diverse ri, regiuni i orae, in de Vatican n materie doctrinar, dar i pstreaz finanele.

ntruct majoritatea activelor sale const n cldiri i opere de art, Biserica a avut probleme cu fluxul de lichiditi, n ultimii ani. Contribuiile s-au diminuat dramatic din cauza crizei economice mondiale. Scandalurile privind abuzurile sexuale comise de preoi au costat milioane de dolari n despgubiri, ceea ce a sectuit i mai mult reservele de bani.

Gestionarea defectuoas a fost o alt problem, mai ales n cazul Vaticanului, care a nregistrat anul acesta cel mai mare deficit din ultimul deceniu – 19 miliarde de dolari. Banca Vaticanului este fost implicat de 20 de ani n scandaluri, de la recenta demitere a preedintelui su pn la acuzaii de splare de bani i legturi cu Mafia, o posibil crim i dispariia unui miliard de dolari dintr-o banc aflat n relaii strnse cu ea.

Problema impozitrii Bisericii mocnete de civa ani. n 2010, Uniunea European a iniiat o anchet privind Biserica Catolic i impozitele pe care le pltete n diverse ri. Comisarul european pentru concuren, Joaquin Almunia, a declarat c scutirile de taxe ar putea fi considerate ajutoare de stat i c afecteaz concurena pe pia. Dar problema nu s-a situat n centru dezbaterilor pn anul acesta, cnd premierul italian Monti a cerut s se stabileasc impozite pe proprietile bisericeti.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a intervenit n discuie, de cealalt parte. El a declarat c propunerile de impozitare a proprietilor sunt “iresponsabile”. n opinia sa, Biserica merit s fie scutit, pentru c ndeplinete “o funcie social foarte important.”

Dar cel puin 100 de orae din Spania au adoptat hotrri n favoarea plii de ctre Biseric a unor taxe la bugetul municipal; alte cteva mii de orae discut despre astfel de taxe.

n oraul Buenavista del Norte, din Insulele Canare, primarul Antonio Gonzales Fuertes, de 30 de ani, vrea s impoziteze Biserica cu 6.000 de euro, pentru o vil pe care o nchiriaz i o plantaie de bananieri. Fuertes ar dori s foloseasc banii pentru programe la care a fost nevoit s renune, cum este cel de agrement pentru copii. “Situaia financiar a oraului este foarte proast”, spune el. “Nu mi se pare normal s acordm tratament preferenial proprietilor lucrative, n vreme ce serviciile sociale au de suferit.”

Pentru David Cerdan, de 38 de ani, membru al Consiliului Municipal din oraul Aspe, din estul Spaniei, colectarea taxelor este mai degrab o chestiune de principiu – o ncercare de a face deosebirea ntre rolul religios al Bisericii i rolul su de realizator de profit. n luna iunie, Consiliul din Aspe a adoptat o hotrre privind colectarea de impozite pentru cldirile i terenurile bisericeti care nu sunt folosite n scopuri religioase sau caritabile – de exemplu, un restaurant din centrul oraului.

“A sosit vremea ca ara s se ridice mpotriva puterii Bisericii”, susine Cerdan.

Nu e momentul potrivit

Vicente Amad, consilier municipal n oraul Elda, unde a fost adoptat n luna august o rezoluie de impozitare a Bisericii, afirm c acest mod de gndire este limitat, pentru c nu ia n considerare serviciile publice pe care le furnizeaz Biserica. Amad s-a abinut de la vot, spunnd c nu crede c este momentul potrivit pentru o asemenea msur. “Tocmai n vremuri de dificulti economice avem mai mare nevoie de Biseric i trebuie s o sprijinim”.

Cuibrit ntre dealuri i rul Henares i situat la circa 25 de kilometri nord-est de Madrid, Alcala a fost locuit de mauri, evrei i cretini, nc de la ntemeierea sa, n secolul I. Faimos ca loc natal al lui Miguel de Cervantes i al Caterinei de Aragon,oraul este una din primele dioceze ale Bisericii Catolice n Spania.

Administraia local a avut mult vreme legturi strnse cu Biserica – episcolul diocezei locuiete ntr-un palat mre din secolul XIII, n centrul oraului – dar n ultimele luni relaiile au devenit tensionate.

Oraul are un deficit bugetar de 33 de milioane de euro, ceea ce a dus la reduceri n toate domeniile, de la siguran i ordine public la iluminatul stradal.

n luna mai, Consiliul Municipal a sprijinit o propunere de colectare de taxe pentru toate proprietile aflate sub jurisdicia sa. Oraul cu 203.000 de locuitori calculeaz ce proprieti bisericeti vor fi afectate i la ct se vor ridica impozitele, dar printre cldirile care intr sub incidena propunerii se numr cmine universitare, o coal i chiar Primria.

O mare problem este stabilirea proprietilor cu destinaie comercial, dat fiind c multe funcioneaz ntr-o zon gri. De exemplu, un magazin de dulciuri n care clugriele vnd nuga din migdale ar trebui considerat o afacere lucrativ?
Rubio, care este catolic, spune c propunerea nu ar trebui considerat o problem de ordin religios i c toate persoanele juridice care se bucur de privilegii speciale – inclusiv partidele politice i sindicatele – ar trebui impozitate.

Dar eforturile de colectare a banilor au fost blocate i dezbaterea a dezbinat orelele spaniole.

n Alcala i Aspe, consiliile municipale au fost informate de avocai c trei legi naionale, dintre care una adoptat n 1979, permit Bisericii Catolice s funcioneze fr s plteasc impozite pe proprietate i c trebuie s solicite Guvernului de la Madrid s modifice respectivele legi, nainte de a trimite nota de plat diocezelor locale. n Buenavista del Norte, agentul fiscal a refuzat s trimit ntiinarea de plat, n pofida unui ordin al Consiliului Municipal.

Fuertes a avertizat c este de neclintit i c este gata s pun cazul chiar n discuia Curii Supreme. “Trebuie s obligm Biserica s ne spun de ce ar trebui s aib n continuare aceste avantaje, cnd noi ceilali suferim”.

sursa: capital.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.