Rusia a semnat un acord care prevede tergerea a 90% din datoria de 11 miliarde de dolari pe care Coreea de Nord o are fa de Rusia, a anunat mari eful departamentului datoriei din ministerul rus de Finane, Konstantin Vkovski, transmite Reuters.

Konstantin Vkovski a precizat c restul datoriei va fi restructurat i reinvestit n proiectele ruseti din Coreea de Nord.

Adjunctul ministrului rus de Finane Serghei Storciak a confirmat c un acord n acest sens a fost semnat luni. Storciak a precizat c Moscova a decis s tearg 90% din datoria nord-coreean, deoarece regimul de la Phenian nu este capabil s o ramburseze. Oficialul rus a adugat c restul de un miliard de dolari va fi utilizat pentru implementarea unor proiecte n Coreea de Nord, n sectoarele energiei, sntii i educaiei.

La rndul su, agenia nord-coreean KCNA a anunat c acordul va crea condiiile pentru ‘extinderea relaiilor de cooperare economic ntre cele dou ri’.

Rusia i Coreea de Nord au negociat timp de patru ani datoriile Phenianului fa de Rusia, un obstacol n calea unui acord a fost refuzul autoritilor nord-coreene de a recunoate Rusia ca succesor al URSS.

Autoritile de la Moscova sunt interesate s demareze mai multe proiecte comune cu Phenianul, inclusiv o cale ferat trans-coreean, construcia unei linii electrice i a unui gazoduct care s transporte gazul rusesc spre Coreea de Sud via Coreea de Nord.

AGERPRES

CategoryUncategorized

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer