Rusia a șters 90% din datoria Coreei de Nord

Rusia a semnat un acord care prevede ștergerea a 90% din datoria de 11 miliarde de dolari pe care Coreea de Nord o are față de Rusia, a anunțat marți șeful departamentului datoriei din ministerul rus de Finanțe, Konstantin Vâșkovski, transmite Reuters.

 Konstantin Vâșkovski a precizat că restul datoriei va fi restructurat și reinvestit în proiectele rusești din Coreea de Nord.

Adjunctul ministrului rus de Finanțe Serghei Storciak a confirmat că un acord în acest sens a fost semnat luni. Storciak a precizat că Moscova a decis să șteargă 90% din datoria nord-coreeană, deoarece regimul de la Phenian nu este capabil să o ramburseze. Oficialul rus a adăugat că restul de un miliard de dolari va fi utilizat pentru implementarea unor proiecte în Coreea de Nord, în sectoarele energiei, sănătății și educației.

La rândul său, agenția nord-coreeană KCNA a anunțat că acordul va crea condițiile pentru ‘extinderea relațiilor de cooperare economică între cele două țări’.

Rusia și Coreea de Nord au negociat timp de patru ani datoriile Phenianului față de Rusia, un obstacol în calea unui acord a fost refuzul autorităților nord-coreene de a recunoaște Rusia ca succesor al URSS.

Autoritățile de la Moscova sunt interesate să demareze mai multe proiecte comune cu Phenianul, inclusiv o cale ferată trans-coreeană, construcția unei linii electrice și a unui gazoduct care să transporte gazul rusesc spre Coreea de Sud via Coreea de Nord.

AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *