Soferii pot consulta istoricul propriilor daune in baza de date a CSA, precum și valabilitatea poliței de asigurare a oricćrei mașini

Conducatorii auto care detin o polita de raspundere auto obligatorie (RCA) au  acces la istoricul propriilor daune, incepand de sambata.

Informatiile despre toate politele emise in ultimii cinci ani pot fi consultate in baza de date CEDAM, administrata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Informatiile sunt confidentiale, detinatorul politei RCA fiind singurul care poate avea acces la baza de date. Pentru afisarea informatiilor sunt necesare codul numeric personal al proprietarului si numarului de inmatriculare al masinii.

Clasa de asigurari de raspundere auto civila (RCA) are pondere de 34,47% in total asigurari generale din Romania, cu un volum de subscrieri in coborare cu 0,19%, la 1,1 miliarde de lei in primul semestru al anului fata de aceeasi perioada din 2011.

Valoarea daunelor platite de catre asiguratorii, in 2011, pentru polite RCA ajunge la 380 de milioane de euro, pe cand, numarul dosarelor avizate de firmele de asigurari reprezinta 8% din numarul total al autovehiculelor asigurate.

Despre CEDAM

Baza de date CEDAM a fost implementata si este mentinuta de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor īn baza Ordonantei de Urgenta nr.189/2005 pentru stabilirea unor masuri privind vehiculele rutiere īnmatriculate si īn conformitate cu Directiva Parlamentului European si a Consiliului Europei nr. 2000/26/CE privind armonizarea legislatiilor statelor membre privind asigurarea de raspundere civila pentru daunele decurgānd din circulatia autovehiculelor.

Rolul acestei baze de date este acela de a oferi o evidenta centralizata a politelor RCA īncheiate pe teritoriul Romāniei, atāt īn scopul unei mai bune urmariri a respectarii legislatiei īn vigoare, cāt si pentru a facilita accesul tuturor persoanelor interesate la informatii legate de existenta unei polite RCA pentru un anumit autovehicul.

Atāt functionalitatea, cāt si continutul de informatii oferite de acest centru sunt permanent īmbunatatite pentru a reflecta cāt mai fidel statutul actual al pietei de asigurari obligatorii din Romānia.

Centrul de informare va ofera posibilitatea de a identifica atat societatea care a īncheiat polita de asigurare obligatorie de raspundere civila auto pentru vehiculul dvs. cat si istoricul daunelor produse incepand cu anul 2010.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *