Un rezervor cu deeuri toxice din regiunea Ivano-Frankivsk (vestul Ucrainei) se afl ntr-o stare precar, pereii acestuia avnd nevoie de o consolidare urgent, n caz contrar ar putea provoca un dezastru ecologic pe Nistru, au tras un semnal de alarm oficiali din cadrul Ministerului Ecologiei i Mediului al Republicii Moldova, transmite RIA Novosti. Viitura toxic ar putea ajunge i n partea romn a Deltei Dunrii, au avertizat acetia.

Astfel, circa 2 milioane de tone de reziduuri toxice ar putea s se scurg n Nistru, a avertizat avocatul poporului de la Chiinu, Aurelia Grigoriu.

Experii moldoveni susin la unison c rezervorul Dombrovski, din Ivano-Frankivsk, pune n pericol ecologia n ntreaga regiune i au cerut autoritilor de la Kiev s ia msuri urgente pentru a preveni un potenial dezastru.

‘Rezervorul constituie o problem mai veche. De mai muli ani purtm negocieri cu partea ucrainean, dar fr niciun rezultat concret. Cu toate acestea, partenerii notri ucraineni ar trebui s neleag c dac nu pot rezolva problema singuri atunci s cear ajutor’, a afirmat ministrul moldovean pentru mediu Gheorghe alaru, care a subliniat c aceast chestiune este de o importan major att pentru Ucraina, ct i pentru Republica Moldova i Romnia.

n cazul unui dezastru, a spus el, va avea de suferit nu numai R.Moldova, unde vor rmne fr ap teritorii ntregi, inclusiv Chiinul, ci i regiunea Odesa din Ucraina, precum i Delta Dunrii din Romnia.

n acest context, ministrul alaru a menionat c rurile Nistru i Prut sunt principalele artere de ap ale republicii, care furnizeaz 80% din apa potabil consumat pe teritoriul Moldovei.

Ministerul Ecologiei i Mediului de la Chiinu a anunat organizarea n luna noiembrie a unei conferine internaionale n capitala R.Moldova la care va fi abordat problema rezervorului de partea ucrainean a Nistrului.

AGERPRES

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *