Un rezervor cu deșeuri toxice din regiunea Ivano-Frankivsk (vestul Ucrainei) se află într-o stare precară, pereții acestuia având nevoie de o consolidare urgentă, în caz contrar ar putea provoca un dezastru ecologic pe Nistru, au tras un semnal de alarmă oficiali din cadrul Ministerului Ecologiei și Mediului al Republicii Moldova, transmite RIA Novosti. Viitura toxică ar putea ajunge și în partea română a Deltei Dunării, au avertizat aceștia.

Astfel, circa 2 milioane de tone de reziduuri toxice ar putea să se scurgă în Nistru, a avertizat avocatul poporului de la Chișinău, Aurelia Grigoriu.

Experții moldoveni susțin la unison că rezervorul Dombrovski, din Ivano-Frankivsk, pune în pericol ecologia în întreaga regiune și au cerut autorităților de la Kiev să ia măsuri urgente pentru a preveni un potențial dezastru.

‘Rezervorul constituie o problemă mai veche. De mai mulți ani purtăm negocieri cu partea ucraineană, dar fără niciun rezultat concret. Cu toate acestea, partenerii noștri ucraineni ar trebui să înțeleagă că dacă nu pot rezolva problema singuri atunci să ceară ajutor’, a afirmat ministrul moldovean pentru mediu Gheorghe Șalaru, care a subliniat că această chestiune este de o importanță majoră atât pentru Ucraina, cât și pentru Republica Moldova și România.

În cazul unui dezastru, a spus el, va avea de suferit nu numai R.Moldova, unde vor rămâne fără apă teritorii întregi, inclusiv Chișinăul, ci și regiunea Odesa din Ucraina, precum și Delta Dunării din România.

În acest context, ministrul Șalaru a menționat că râurile Nistru și Prut sunt principalele artere de apă ale republicii, care furnizează 80% din apa potabilă consumată pe teritoriul Moldovei.

Ministerul Ecologiei și Mediului de la Chișinău a anunțat organizarea în luna noiembrie a unei conferințe internaționale în capitala R.Moldova la care va fi abordată problema rezervorului de partea ucraineană a Nistrului.

AGERPRES

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer