Aliana de guvernmnt din Ungaria, constituit din formaiunea conservatoare Fidesz i Partidul Cretin Democrat, a naintat mari Parlamentului un controversat proiect de lege privind noile proceduri electorale, care introduce obligativitatea nregistrrii prealabile a votanilor nainte de un scrutin, relateaz MTI i EFE.

nregistrarea prealabil a cetenilor cu drept de vot va fi posibil cu pn la 15 zile nainte de alegeri, iar nregistrarea va fi valid pentru trei scrutine – alegeri generale, alegeri locale i alegeri europarlamentare. Totui, o persoan care nu se nregistreaz pentru primul scrutin, va avea posibilitatea s o fac pentru viitoarele alegeri.

Propunerea legislativ urmrete, de asemenea, crearea unui Centru naional pentru alegeri, un organism autonom n cadrului sistemului de administraie public, ce se va ocupa de pregtirea i administrarea alegerilor.

Dac proiectul va ajunge lege, candidaii vor fi nevoii pe viitor s strng cel puin 200 de semnturi pentru a candida la alegerile generale din Ungaria i cel puin 5.000 de semnturi pentru alegerile la Parlamentul European.

Proiectul include i propunerea de a amenda legea de baz, astfel nct compilarea listei de votani s se fac voluntar. Cu alte cuvinte, statul nu va mai deine o list central a votanilor.

n plus, modificrile vor afecta i regulile privind referendumurile naionale. n viitor, referendumurile vor fi valide dac cel puin jumtate dintre votanii eligibili nregistrai se vor prezenta la vot i exprim un vot valid. n prezent, proporia se aplic tuturor electorilor.

Planul a fost ns criticat de opoziie i de organizaii ale societii civil, care susin c proiectul servete intereselor Fidesz, care va putea astfel s-i filtreze pe cei indecii naintea alegerilor legislative prevzute pentru primvara lui 2014, cu obiectivul de a se menine la putere.

Procentul celor indecii s-ar putea situa, conform mai multor sondaje, la 50% din cei 8 milioane de ceteni cu drept de vot.

AGERPRES

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.