Alianța de guvernământ din Ungaria, constituită din formațiunea conservatoare Fidesz și Partidul Creștin Democrat, a înaintat marți Parlamentului un controversat proiect de lege privind noile proceduri electorale, care introduce obligativitatea înregistrării prealabile a votanților înainte de un scrutin, relatează MTI și EFE.

Înregistrarea prealabilă a cetățenilor cu drept de vot va fi posibilă cu până la 15 zile înainte de alegeri, iar înregistrarea va fi validă pentru trei scrutine – alegeri generale, alegeri locale și alegeri europarlamentare. Totuși, o persoană care nu se înregistrează pentru primul scrutin, va avea posibilitatea să o facă pentru viitoarele alegeri.

Propunerea legislativă urmărește, de asemenea, crearea unui Centru național pentru alegeri, un organism autonom în cadrului sistemului de administrație publică, ce se va ocupa de pregătirea și administrarea alegerilor.

Dacă proiectul va ajunge lege, candidații vor fi nevoiți pe viitor să strângă cel puțin 200 de semnături pentru a candida la alegerile generale din Ungaria și cel puțin 5.000 de semnături pentru alegerile la Parlamentul European.

Proiectul include și propunerea de a amenda legea de bază, astfel încât compilarea listei de votanți să se facă voluntar. Cu alte cuvinte, statul nu va mai deține o listă centrală a votanților.

În plus, modificările vor afecta și regulile privind referendumurile naționale. În viitor, referendumurile vor fi valide dacă cel puțin jumătate dintre votanții eligibili înregistrați se vor prezenta la vot și exprimă un vot valid. În prezent, proporția se aplică tuturor electorilor.

Planul a fost însă criticat de opoziție și de organizații ale societății civilă, care susțin că proiectul servește intereselor Fidesz, care va putea astfel să-i filtreze pe cei indeciși înaintea alegerilor legislative prevăzute pentru primăvara lui 2014, cu obiectivul de a se menține la putere.

Procentul celor indeciși s-ar putea situa, conform mai multor sondaje, la 50% din cei 8 milioane de cetățeni cu drept de vot.

AGERPRES

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer