Curtea Supremă a motivat într-o decizie definitivă de ce membrii Mișcării Legionare, care au făcut închisoare în perioada comunistă, nu vor primi daune morale. De asemenea, condamnările date de instanțele comuniste, în cazul legionarilor, nu au un caracter politic.

“Mișcarea Legionară a fost, în esență, o organizație de tip paramilitar terorist, de orientare naționalist fascistă, cu caracter mistic religios, violent anticomunist, dar, printre altele, și antisemit”, arată magistrații.

Gheorghe Stănică a fost a fost condamnat prin sentința penală nr. 190 din 20 aprilie 1960 a Tribunalului Militar București la 16 ani muncă silnică și 8 ani degradare civică, cu confiscarea totală a averii, pentru crima de uneltire contra ordinii sociale, reținându-se, în concret, în sarcina sa că a desfășurat activitate legionară. Astfel, în considerentele hotărârii de condamnare s-a reținut că acesta, împreună cu mai mulți acuzați, au activat în cadrul organizației legionare din orașul Slănic,„deținând funcții de răspundere, dovedind un fanatism caracteristic organizațiilor de tip fascist, intensificându-și activitatea legionară clandestină împotriva regimului democrat popular, în special după 23 august 1944”.

În anul 1942, el a fost arestat pentru activitate legionară și internat în lagărul Tg. Jiu, unde„a continuat activitatea de îndoctrinare în vederea menținerii moralului și poziției legionare”. În anul 1945, după întoarcerea de pe front, „și-a reluat vechile legături cu legionarii cunoscuți din activitate și detenție, cu care a continuat în anii care au urmat activitatea de propagandă legionară, în sensul că a ținut legătura de la om la om în vederea menținerii moralului legionar și a comentat evenimentele interne și internaționale în mod defavorabil regimului democrat-popular din țară”. Gheorghe Stănică a executat în închisorile comuniste patru ani, nouă luni și 15 zile.

A cerut daune de 840.000 de euro

La data de 07 octombrie 2009, Gheorghe Stănică a solicitat statului se constate caracterul politic al condamnării sale și să primască despăgubiri în cuantum de 840.000 de euro, pentru prejudiciului moral cauzat prin această condamnare.Tribunalul București a decis, la 29 martie 2010, plata unor despăgubiri de 55.000 de euro. Tribunalul a apreciat că, în în acet caz, nu este aplicabil art. 7 din Legea nr. 221/2009, din probele administrate în cauză și chiar din expunerea motivelor hotărârii de condamnare rezultă că atitudinea reclamantului (țăran cu gospodărie mică, decorat pentru participarea sa la al doilea război mondial), anterior condamnării, nu a fost una de promovare a concepțiilor sau doctrinelor rasiste și xenofobe, ci doar de exprimare a unor opinii și simpatii personale care se circumscriu libertății de exprimare de care trebuie să se bucure fiecare individ.

„Mișcarea Legionară a fost, în esență, o organizație de tip paramilitar terorist”

Statul, prin ministerul de Finanțe, a făcut recurs, iar Curtea de Apel București și Curtea Supremă au decis că în acest caz nu este vorba de o condamnare politică, iar Gheorghe Stănică nu are dreptul la despăgubiri morale. „În speță, conform celor anterior arătate, condamnarea reclamantului s-a dispus pentru activitatea legionară desfășurată de acesta.Or, Mișcarea Legionară a fost, în esență, o organizație de tip paramilitar terorist, de orientare naționalist fascistă, cu caracter mistic religios, violent anticomunist, dar, printre altele, și antisemit. Ca atare, raportat la dispozițiile art. 7 din Legea nr. 221/2009, condamnarea pentru activitatea legionară nu intră în sfera de aplicare a acestei legi”, susțin judecătorii Curții Supreme de Justiție.

Legea despăgubirilor are un articol care exclude mai multe categorii

Conform art. 7 din Legea 221/2009, „Prevederile prezentei legi nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracțiuni contra umanității și persoanelor condamnate pentru că au desfășurat o activitate de promovare a ideilor, concepțiilor sau doctrinelor rasiste și xenofobe, precum ura sau violența pe motive etnice, rasiale sau religioase, superioritatea unor rase și inferioritatea altora, antisemitismul, incitarea la xenofobie”. Legea 221 din 2 iunie 2009 (Legea 221/2009) privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora, pronuntate în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 este cea care reglementează plata daunelor morale și constatarea condamnărilor politice.

Activitatea legionară nu poate fundamenta dreptul la despăgubiri

Magistrații de la Curtea Supremă arată, în decizia din 9 martie 2012, că în consecință, „față de motivul pentru care reclamantul a fost condamnat, potrivit dispozițiilor art. 7 din Legea nr. 221/2009, incidența acestei legi este exclusă în cauza de față, activitatea legionară neputând fundamenta dreptul la despăgubiri în condițiile actului normativ în discuție. Altfel spus, nu se poate considera că, condamnarea reclamantului pentru activitatea desfășurată în regimul trecut are caracter politic în sensul Legii nr. 221/2009 și, pe cale de consecință, nu îi dă dreptul la măsurile reparatorii stabilite de această lege, cererea sa de chemare în judecată, întemeiată pe prevederile Legii nr. 221/2009, fiind astfel neîntemeiată.” Decizia Curții Supreme are numărul 1709 și este din data de 9 martie 2012.

„Caracter mistic religios, violent anticomunist, dar, printre altele, și antisemit”

La data de 23 martie 2012, Curtea Supremă a mai dat o decizie similară. Una din urmașele unui legionar care a participat la asaltul asupra postului de jandarmi cin comuna Teregova, din noaptea de 9-10 ianuarie 1949, a cerut daune morale. Judecătorii au respins definitiv aceste cereri. „Mișcarea Legionară a fost, în esență, o organizație de orientare naționalist fascistă, cu caracter mistic religios, violent anticomunist, dar, printre altele, și antisemit. În consecință, nu se poate considera că măsurile aplicate autorului reclamantei pentru activitatea desfășurată în regimul trecut au caracter politic în sensul Legii nr. 221/2009 și nici nu dau dreptul la măsurile reparatorii stabilite de această lege”,se arată în decizie.

 

Nota noastra:

Cel putin la prima vedere, fara a cunoaste foarte bine despre ce e vorba, decizia Curtii Supreme are o problema de grava logica juridica: anume, simpla apartenenta la Miscarea Legionara, indiferent de actele persoanei in cauza, ar fi suficienta pentru a justifica arestarea si, de ce nu, si torturarea victimei!Or asa ceva cel mai probabil tine de un principiu al responsabilitatii colective, principiu inadmisibil in procesele juridice. Cel mult ar fi trebuit ca tribunalul sa lase fiecare caz in parte sa fie judecat in speta sa, pe baza dovezilor istorice care au inceput, tot mai mult, sa iasa la suprafata.

Mai rau este ca aceasta culpabilizare se extinde inclusiv asupra celor arestati si condamnati in timpul comunismului, cand nici macar nu erau necesare probe de apartenenta sau activitate legionara!

Aceasta decizie arata ca nu are caracter juridic, ci politicCorect politic, mai precis.

O tentativa similara a avut loc in parlament, cand s-a incercat impunerea unei prevederi legale prin care legionarii arestati inainte de instaurarea regimului comunist nu ar fi avut dreptul la daune morale. Pe atunci prezenta unora ca regretatul Constantin Iulian, supravietuitor al experimentului Pitesti, a facut ca initiativa sa ramana fara urmari concrete.

Despre Gheorghe Stanica, cel caruia Curtea Suprema i-a refuzat daunele morale, el insusi un supravietuitor al experimentului Pitesti, ase vedea aici, o marturie video data de el insusi:

A se vedea si comentariul fratelui utzu:

Chiar de am presupune că legiunea a fost al-quaida la pătrat, din punct de vedere juridic lucrurile se pun simplu: au fost respectate deținutului X drepturile procesuale și procedurale? A săvârșit deținutul X o faptă prevăzută de legea penală, cu vinovăție, care să prezinte pericol social? Fapta penală în baza căreia s-a pronunțat condamnarea a fost incriminată din rațiune de represiune politică?

Presupunând chiar că am vorbi de un legionar, terorist, care a ucis, care a fost condamnat respectându-i-se toate drepturile procesuale și procedurale, despăgubirile au fost solicitate plecându-se de la realitatea regimului de exterminare la care au fost supuși aceștia în perioada comunistă. Deci, chiar dacă aș fi fost bin laden, nu aveau dreptul să mă supună unui experiment pitești, aiud, gherla, tg.ocna etc.

Legea însă invită judecătorul la o interpretare lașă, facilă în care să nu se împiedice prea mult de principiile de drept și, după cum e moda, să aleagă litera legii în dauna spiritului legii. O dovadă în plus că tehnica juridică a rămas muuuuuult în urma omeniei și a bunului simț.

sursa: razboiintrucuvant

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer