Curtea Suprem a motivat ntr-o decizie definitiv de ce membrii Micrii Legionare, care au fcut nchisoare n perioada comunist, nu vor primi daune morale.De asemenea, condamnrile date de instanele comuniste, n cazul legionarilor, nu au un caracter politic.

“Micarea Legionar a fost, n esen, o organizaie de tip paramilitar terorist, de orientare naionalist fascist, cu caracter mistic religios, violent anticomunist, dar, printre altele, i antisemit”,arat magistraii.

Gheorghe Stnica fost a fost condamnat prin sentina penal nr. 190 din 20 aprilie 1960 a Tribunalului Militar Bucureti la 16 ani munc silnic i 8 ani degradare civic, cu confiscarea total a averii, pentru crima de uneltire contra ordinii sociale, reinndu-se, n concret, n sarcina sa c a desfurat activitate legionar.Astfel, n considerentele hotrrii de condamnare s-a reinut c acesta, mpreun cu mai muli acuzai, au activat n cadrul organizaiei legionare din oraul Slnic,„deinnd funcii de rspundere, dovedind un fanatism caracteristic organizaiilor de tip fascist, intensificndu-i activitatea legionar clandestin mpotriva regimului democrat popular, n special dup 23 august 1944”.

n anul 1942, el a fost arestat pentru activitate legionar i internat n lagrul Tg. Jiu, unde„a continuat activitatea de ndoctrinare n vederea meninerii moralului i poziiei legionare”. n anul 1945, dup ntoarcerea de pe front,„i-a reluat vechile legturi cu legionarii cunoscui din activitate i detenie, cu care a continuat n anii care au urmat activitatea de propagand legionar, n sensul c a inut legtura de la om la om n vederea meninerii moralului legionar i a comentat evenimentele interne i internaionale n mod defavorabil regimului democrat-popular din ar”. Gheorghe Stnic a executat n nchisorile comuniste patru ani, nou luni i 15 zile.

A cerut daune de 840.000 de euro

La data de 07 octombrie 2009, Gheorghe Stnic a solicitat statului se constate caracterul politic al condamnrii sale i s primasc despgubiri n cuantum de 840.000 de euro, pentru prejudiciului moral cauzat prin aceast condamnare.Tribunalul Bucureti a decis, la 29 martie 2010, plata unor despgubiri de 55.000 de euro. Tribunalul a apreciat c, n n acet caz, nu este aplicabil art. 7 din Legea nr. 221/2009, din probele administrate n cauz i chiar din expunerea motivelor hotrrii de condamnare rezult catitudinea reclamantului (ran cu gospodrie mic, decorat pentru participarea sa la al doilea rzboi mondial), anterior condamnrii, nu a fost una de promovare a concepiilor sau doctrinelor rasiste i xenofobe, ci doar de exprimare a unor opinii i simpatii personale care se circumscriu libertii de exprimare de care trebuie s se bucure fiecare individ.

„Micarea Legionar a fost, n esen, o organizaie de tip paramilitar terorist”

Statul, prin ministerul de Finane, a fcut recurs, iarCurtea de Apel Bucureti i Curtea Supremau decis c n acest caz nu este vorba de o condamnare politic, iar Gheorghe Stnic nu are dreptul la despgubiri morale.„n spe, conform celor anterior artate, condamnarea reclamantului s-a dispus pentru activitatea legionar desfurat de acesta.Or, Micarea Legionar a fost, n esen, o organizaie de tip paramilitar terorist, de orientare naionalist fascist, cu caracter mistic religios, violent anticomunist, dar, printre altele, i antisemit. Ca atare, raportat la dispoziiile art. 7 din Legea nr. 221/2009, condamnarea pentru activitatea legionar nu intr n sfera de aplicare a acestei legi”, susin judectorii Curii Supreme de Justiie.

Legea despgubirilor are un articol care exclude mai multe categorii

Conform art. 7 din Legea 221/2009, „Prevederile prezentei legi nu se aplic persoanelor condamnate pentru infraciuni contra umanitii i persoanelor condamnate pentru c au desfurat o activitate de promovare a ideilor, concepiilor sau doctrinelor rasiste i xenofobe, precum ura sau violena pe motive etnice, rasiale sau religioase, superioritatea unor rase i inferioritatea altora, antisemitismul, incitarea la xenofobie”.Legea 221 din 2 iunie 2009 (Legea 221/2009) privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora, pronuntate n perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 este cea care reglementeaz plata daunelor morale i constatarea condamnrilor politice.

Activitatea legionar nu poate fundamenta dreptul la despgubiri

Magistraii de la Curtea Suprem arat, n decizia din 9 martie 2012, c n consecin,„fa de motivul pentru care reclamantul a fost condamnat, potrivit dispoziiilor art. 7 din Legea nr. 221/2009, incidena acestei legi este exclus n cauza de fa, activitatea legionar neputnd fundamenta dreptul la despgubiri n condiiile actului normativ n discuie. Altfel spus,nu se poate considera c, condamnarea reclamantului pentru activitatea desfurat n regimul trecut are caracter politic n sensul Legii nr. 221/2009 i, pe cale de consecin, nu i d dreptul la msurile reparatorii stabilitede aceast lege, cererea sa de chemare n judecat, ntemeiat pe prevederile Legii nr. 221/2009, fiind astfel nentemeiat.” Decizia Curii Supreme are numrul 1709 i este din data de 9 martie 2012.

„Caracter mistic religios, violent anticomunist, dar, printre altele, i antisemit”

La data de 23 martie 2012, Curtea Suprem a mai dat o decizie similar. Una din urmaele unui legionar care a participat la asaltul asupra postului de jandarmi cin comuna Teregova, din noaptea de 9-10 ianuarie 1949, a cerut daune morale. Judectorii au respins definitiv aceste cereri.„Micarea Legionar a fost, n esen, o organizaie de orientare naionalist fascist, cu caracter mistic religios, violent anticomunist, dar, printre altele, i antisemit.n consecin, nu se poate considera c msurile aplicate autorului reclamantei pentru activitatea desfurat n regimul trecut au caracter politic n sensul Legii nr. 221/2009 i nici nu dau dreptul la msurile reparatorii stabilite de aceast lege”,se arat n decizie.

 

Nota noastra:

Cel putin la prima vedere, fara a cunoaste foarte bine despre ce e vorba, decizia Curtii Supreme are o problema de grava logica juridica:anume,simpla apartenenta la Miscarea Legionara, indiferent de actele persoanei in cauza, ar fi suficienta pentru a justifica arestarea si, de ce nu, si torturarea victimei!Or asa ceva cel mai probabil tine de unprincipiu al responsabilitatii colective, principiu inadmisibilin procesele juridice.Cel mult ar fi trebuit ca tribunalulsa lase fiecare caz in parte sa fie judecat in speta sa, pe baza dovezilor istorice care au inceput, tot mai mult, sa iasa la suprafata.

Mai rau este ca aceasta culpabilizare se extinde inclusiv asupra celor arestati si condamnati in timpul comunismului, cand nici macar nu erau necesare probe de apartenenta sau activitate legionara!

Aceasta decizie arata ca nu are caracter juridic, cipolitic.Corect politic, mai precis.

O tentativa similara a avut loc in parlament, cand s-a incercat impunerea unei prevederi legale prin care legionarii arestati inainte de instaurarea regimului comunist nu ar fi avut dreptul la daune morale.Pe atunci prezenta unora caregretatul Constantin Iulian,supravietuitor al experimentului Pitesti, a facut ca initiativa sa ramana fara urmari concrete.

DespreGheorghe Stanica,cel caruia Curtea Suprema i-a refuzat daunele morale, el insusi un supravietuitor al experimentului Pitesti, ase vedea aici, o marturie video data de el insusi:

A se vedea si comentariulfratelui utzu:

Chiar de am presupune c legiunea a fost al-quaida la ptrat, din punct de vedere juridic lucrurile se pun simplu: au fost respectate deinutului X drepturile procesuale i procedurale?A svrit deinutul X o fapt prevzut de legea penal, cu vinovie, care s prezinte pericol social? Fapta penal n baza creia s-a pronunat condamnarea a fost incriminat din raiune de represiune politic?

Presupunnd chiar c am vorbi de un legionar, terorist, care a ucis, care a fost condamnat respectndu-i-se toate drepturile procesuale i procedurale, despgubirile au fost solicitate plecndu-se de la realitatea regimului de exterminare la care au fost supui acetia n perioada comunist.Deci, chiar dac a fi fost bin laden, nu aveau dreptul s m supun unui experiment piteti, aiud, gherla, tg.ocna etc.

Legea ns invit judectorul la o interpretare la, facil n care s nu se mpiedice prea mult de principiile de drept i, dup cum e moda, s aleag litera legii n dauna spiritului legii.O dovad n plus c tehnica juridic a rmas muuuuuult n urma omeniei i a bunului sim.

sursa: razboiintrucuvant

, , ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *