profesorul Mihai Vasilencu

profesorul Mihai Vasilencu
Descoperirea facuta de un profesor intr-o localitate din judetul Iasi naste uimitoarea intrebare: primele forme de scriere din istoria lumii au fost folosite de o populatie care locuia pe aceste meleaguri?  Este vorba de doua tablite din piatra, ce prezinta inscriptii vechi de mii de ani  “Cele doua tablite de piatra descoperite de mine in localitatea Handresti au o inscriptie care se aseamana cu «alfabetul» getilor! Ele par a fi ca cele de la Tartaria (vechi de peste 5.500 ani – n.r.). In viitor, specialistii vor descifra scrierea si vechimea lor pentru a stabili adevarul istoric. Mai mult, am descoperit si unelte din silex care sunt unice in aceasta zona. Cercetatorii vor merge tocmai in Ucraina pentru a vedea despre ce este vorba”, dezvaluie Mihai Vasilencu.


Descoperire unica si revolutionara la nivel mondial facuta de un arheolog iesean. Zilele trecute,profesorul Mihai Vasilencua gasit, inlocalitatea Handresti,comuna Oteleni, o serie detablitecuinscriptii misterioase. Alaturi de acestea au fost scoase la iveala si o serie deuneltedinsilex(n.r. – o varietate de cuart microcristalin sau criptocristalin gasit n creta) care nu par sa provina din aceasta parte a lumii. Deja,cercetatoriiau inceput sa demarezeinvestigatii de amploarepentru a descifra originea acestora.

Alfabet vechi de mii de ani

Pasiunea si dorinta de a cunoaste trecutul acestor teritorii, alaturi de multa munca si talent l-au ajutat pe tanarul profesor Vasilencu sa faca aceasta descoperire senzationala. Este foarte probabil ca inscriptiile de pe tablitele gasite de istoric sa reprezinte o forma de scriere asemanatoare cu cea de la Tartaria, veche de peste 5.500 ani sau cu un alfabet al getilor (popor tracic, care n jurul anului 339, inainte de Hristos, locuia pe ambele maluri ale cursului inferior al Dunarii – n.r.). “In aceasta vara am continuat sa dau atentie vestigiilor care se afla pe teritoriul si mprejurul satului Hndresti din judetul Iasi. Aceasta preocupare a mea este legata de faptul ca aceasta zona este putin cunoscuta din punct de vedere istoric dar este foarte bogata n vestigii ce apartin Neoliticului, Eneoliticului, Bronzului sau Epocii Fierului. Unele piese atrag atentia de la o prima vedere datorita raritatii si frumusetii lor. nca de la nceput mi-au atras atentia doua tablite de piatra ce au o inscriptie care se aseamana mai mult cu «alfabetul getilor», la o prima vedere dar si cu tablitele de la Tartaria. Poate fi vorba si de o forma de scriere paleocrestina. Specialistii probabil vor descifra scrierea si vechimea ei pentru a stabili adevarul istoric. Aceste tablite au forma dreptunghiulara. Interesant este faptul ca aceste tablite provin dintr-o asezare din jurul satului Hndresti. Alte piese remarcabile gasite de mine sunt si doua nuclee de silex de marimi impresionante, cel mai mare are o lungime de 18 centimetri si o latime de opt, lame de silex, topoare de silex, topoare de piatra cu perforatie, de tip ciocan, fusaiole, greutati si capete de piatra ce erau atat ale unor maciuci, daltite, razuitoare, vrfuri de lance si sageata sau rsnite. Aceste piese provin din mai multe asezari si din perioade de acum peste trei mii de ani”, dezvaluie Mihai Vasilencu.

Vechi drum comercial ce mergea in nordul Europei

Conform datelor preliminare, se pare ca in aceasta zona exista, acum mii de ani, undrum comercialimportant ce facea legatura intrezona MoldoveisiUcrania,Poloniasau nordul Europei. Astfel, tocmai pentru a se realiza o cercetare de amploare, prof. univ. dr. Dumitru Boghian de la Universitatea Stefan cel Mare din Suceava va pleca in tara vecina pentru a se consulta in legatura cuvestigiilede la Handresti. “Profesorul Boghian, seful catedrei de Istorie Veche de la Universitatea din Suceava, va merge in Ucraina pentru a face cercetari in legatura cu ce am descoperit eu la Handresti. Eu vreau sa va spun ca aceste nuclee de silex nu sunt originare din aceasta zona. Aici, acum mii de ani, era un drum comercial important si aceste obiecte ar putea fi aduse din tara vecina ca obiecte de schimb. Eu, ca profesor de istorie al Scolii Generale din Oteleni, locatia Hndresti, m-am gndit sa amenajez si un spatiu muzeal n cadrul scolii pentru a-l folosi si n scop didactic. Am primit tot sprijinul autoritatilor, astfel ca am reusit n toamna aceasta sa amenajez un mic muzeu care va contribui la dezvoltarea interesului elevilor pentru izvoarele Istoriei Vechi. Am facut si un parteneriat de colaborare ntre Universitatea Stefan cel Mare din Suceava si Scoala Oteleni”, spera ambitiosul profesor.

Nu e la prima descoperire

Dincolo de toate acestea trebuie mentionat ca, la inceputul acestui an, Vasilencu a mai facut o descoperire de senzatie. Atunci, gasirea unei serii de vestigii, vechi de peste 5.000 de ani, arata ca in zona Handresti – Oteleni exista dovezi ale civilizatiei umane ce ajung pana in Epoca Bronzului (4.500 – 5000 de ani i.Hr. – n.r.). “Atunci, in urma cercetarilor de suprafata am gasit foarte mult material arheologic, respectiv statuete zoomorfe sau antropomorfe, ceramica de trei tipuri: fina, semifina, grosiera. De asemenea, am gasit si urmele locuintelor, acestea fiind de forma dreptunghiulara, cu podina din lutuiala arsa, cuptoare de ardere a ceramicii, suflatoare, fusaiole, topoare de piatra sau varfuri de lance si de sageata din silex. Asezarea neolitica, de aici, se intinde pe aproximativ sase kilometri”, concluzioneaza profesorul.

Teritoriu cercetat de marii arheologi ai Romaniei

Vasilencu are in plan sa realizeze, in viitor, si omonografiea satului Handresti. In plus, vrea ca istoria locului sa fie cunoscuta la nivel national. “Eu vreau sa realizez si monografia satului Hndresti si, in acest sens, am cercetat aceasta localitate folosindizvoare scrisedar am ncercat sa cunosc si vechea vatra Astfel ca, n primavara acestui an, facnd unelecercetaride teren mi-am dat seama ca aici sunt asezari foarte vechi ce apartin mai multorepoci istoricesi care ajung pana acum cinci mii de ani. De asemenea, in urma prospectiunilor arheologice am reusit sa adun mai multe vestigii, din mai multe zone ale satului, si din perioade istorice diferite n scopul realizarii unui «repertoriu arheologic». Sper, cu ajutorul unor specialisti, sa pot face o periodizare ct mai verosimila a asezarilor. Ca un exemplu pentru faptul ca marii arheologi ai Romaniei s-au interesat de zona este legat de anii 1949 – 1950. Atunci, o comisie formata dinRadu Vulpe,Hortensia DumitrescusauVladimir Dumitrescusi altii au cercetat aici”, spune acesta.

sursa: bzi.ro

CategoryCauze Naţionale

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer