Invenția care va îi permite telefonului mobil să devină subțire cât un card de credit

Oamenii de știință creează o nouă lentilă ultrasubțire cu ajutorul căreia următoarele telefoane mobile inteligente vor fi subțiri precum cărțile de credit.

Noua lentilă este plată, fără distorsiuni și atât de subțire încât pe lățimea unui fir de păr ar încăpea 1.500 de exemplare. Specialiștii cred că, în viitor, lentila va putea fi utilizată pentru o gamă largă de produse, de la telefoane mobile și camera de luat vederi, până la sisteme de comunicare prin fibră optică.

Cercetătorii au explicat că lentilele folosite pentru a concentra lumina în ochelari, microscoape sau alte produse, folosesc aceeași bază tehnologică care datează de la sfârșitul anilor 1200, atunci când lentilele pentru ochelari au fost introduse în Europa.

Lentilele existente nu sunt destul de subțiri sau de plate pentru a înlătura distorsiunile precum aberația de sfericitate, astigmatismul și coma optică, care împiedică crearea unei imagini clare. Corectarea acestor distorsiuni necesită existența unor soluții complexe precum utilizarea mai multor lentile, proces ce face ca greutatea dispozitivului să crească și la fel și dimensiunea.

Pentru a depăși aceste provocări, oamenii de știință au dezvoltat o nouă lentilă super-subțire care are o putere de rezoluție ce se apropie de limitele teoretice stabilite de legile opticii.

Suprafața lentilei este modelată cu dungi metalice foarte mici care, pe măsură ce ele se îndepărtează de centru, curbează lumina diferit și determină fasciculul să se concentreze brusc fără a distorsiona lumina.

Versiunea actuală a lentilei funcționează la o anumită lungime de undă, dar oamenii de știință spun că ea poate fi proiectată pentru a fi utilizată pe un spectru mai larg.

Sursa: IBN Live via descopera.ro

CategoryUncategorized
Tags

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer