bricul-mirceajm-099

Prin decizii definitive, Curtea Supremă a decis că nu orice fost deținut politic are șansa de a beneficia de daune morale. Unele dintre condamnările date de instanțele comuniste, perfect valabile pentru mii de persoane din timpul persecuțiilor, nu sunt luate în considerare de magistrații anului 2012. Potrivit acestora, în cazul legionarilor, condamnările nu au un caracter… politic. De parcă animozitățile dintre legionari și comuniști ar fi avut un caracter gastronomic.

Magistrații de la Curtea Supremă au stabilit printr-o sentință de judecată pe 9 martie 2012 că „potrivit dispozițiilor art. 7 din Legea nr. 221/2009, activitatea legionară nu este un fundament pentru dreptul la despăgubiri. Nu se poate considera că activitatea legionară desfășurată în regimul trecut are caracter politic în sensul Legii nr. 221/2009.” Tot în luna martie, pe data de 23, magistrații au mai decis într-un alt caz că „Mișcarea Legionară a fost, în esență, o organizație de orientare naționalist fascistă, cu caracter mistic religios, violent anticomunist, dar, printre altele, și antisemit. În consecință, nu se poate considera că măsurile aplicate autorului reclamantei pentru activitatea desfășurată în regimul trecut au caracter politic în sensul Legii nr. 221/2009.”

Am încercat să clarificăm motivațiile care au stat la baza deciziilor magistraților în cazul foștilor deținuți politici. Astfel, fostul jurnalist de investigații și, în prezent, realizator TV, Codruț Burdujan, a fost amabil să ne lămurească:

Reporter: Vorbim de o serie de persoane care au fost ridicate de acasă de Securitatea fostului regim. În prezent, magistrații consideră că suferința acestora nu are nici un fundament legal.

Burdujan: Există vreo lege sau vreun document care atestă că Mișcarea Legionară a fost una teroristă? În al doilea rând, vorbim de libertatea de exprimare, de credință. În perioada interbelică, atitudinea militaristă era un punct comun întâlnit în toată Europa, până și în America. Acei oameni au fost un produs al epocii lor. Este ca și cum am vorbi acum de oameni din PSD, pe care-i arestăm peste 40-50 de ani pentru că au făcut parte din PSD. De ce am face asta? Dacă doi-trei membri de acolo au ruinat România, îi arestăm pe toți pentru un carnet de membru de partid?

Reporter: Acei oameni au fost un produs al epocii lor. Ce se întâmplă astăzi cu ei?

Burdujan: Vorbim, practic, de o poliție politică. Este aceeași atitudine stalinistă. Eu nu știu nimic de comuniști ridicați. La noi nu s-a aplicat încă legea lustrației. De ce nu se vorbește de comuniștii din România, care acum stau pe niște pensii nesimțite și ridicăm niște bătrânei care au fost ridicați de acasă sau prinși cu niște afișe în buzunar și îi punem și astăzi la index? Se continuă aceeași politică stalinistă, de exterminare a românilor. Și mai e ceva, nepoții celor care i-au ridicat pe bătrânii umiliți în prezent în instanțe sunt aceiași care dau verdicte și se bucură de toate privilegiile actualului sistem.

Reporter: Încălcare gravă a justiției?

Burdujan: Categoric. Se încalcă până și legislația europeană și drepturile omului. Acei oameni nu au fost vinovați de crime. O simplă apartenență, așa cum au fost Mircea Eliade sau Nae Ionescu. De ce nu l-au arestat pe Cioran în Franța? De ce nu i-au arestat pe savanții germani care au avut carnet de NSDAP (n.r. Partidul Național Socialist German)?

Reporter: Magistrații au decis că nu se vorbește de un caracter politic. De aceea nu se pot acorda daune. Ce stă la baza motivațiilor?

Burdujan: Cred că ar trebui să se consulte cu partenerii noștri strategici, adică americanii. Deci, acești bătrânei, au dus greul în munți, după ce, în prealabil, au fost antrenați în Texas și au fost primii eroi ai NATO din țara Alianței. Oamenii aceștia s-au jertfit în munți. Mișcarea Legionară nu poate fi acuzată de antisemitism, pentru că membrii ei nu au fost găsiți vinovați de crime împotriva evreilor. Au fost și arestați de către naziști ulterior. Vorbim, până la urmă, de persoane intrate în niște conjuncturi nefericite și pe care i-au tocat toți.

Reporter: Ce rămâne de făcut?

Burdujan: Acești magistrați care dau astfel de decizii halucinante, ar trebui duși în fața justiției, ca exponenți ai încălcării drepturilor omului. În România, e anarhie. Văd că fiecare face ce vrea.

De-a lungul carierei de jurnalist de investigații, Codruț Burdujan s-a axat pe situația foștilor deținuți politici.

Interviul a fost realizat de Marius Florian – Opinia Socială

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer