bricul-mirceajm-099

Prin decizii definitive, Curtea Suprem a decis c nu orice fost deinut politic are ansa de a beneficia de daune morale. Unele dintre condamnrile date de instanele comuniste, perfect valabile pentru mii de persoane din timpul persecuiilor, nu sunt luate n considerare de magistraii anului 2012. Potrivit acestora, n cazul legionarilor, condamnrile nu au un caracter… politic. De parc animozitile dintre legionari i comuniti ar fi avut un caracter gastronomic.

Magistraii de la Curtea Suprem au stabilit printr-o sentin de judecat pe 9 martie 2012 c „potrivit dispoziiilor art. 7 din Legea nr. 221/2009, activitatea legionar nu este un fundament pentru dreptul la despgubiri. Nu se poate considera c activitatea legionar desfurat n regimul trecut are caracter politic n sensul Legii nr. 221/2009.” Tot n luna martie, pe data de 23, magistraii au mai decis ntr-un alt caz c „Micarea Legionar a fost, n esen, o organizaie de orientare naionalist fascist, cu caracter mistic religios, violent anticomunist, dar, printre altele, i antisemit. n consecin, nu se poate considera c msurile aplicate autorului reclamantei pentru activitatea desfurat n regimul trecut au caracter politic n sensul Legii nr. 221/2009.”

Am ncercat s clarificm motivaiile care au stat la baza deciziilor magistrailor n cazul fotilor deinui politici. Astfel, fostul jurnalist de investigaii i, n prezent, realizator TV, Codru Burdujan, a fost amabil s ne lmureasc:

Reporter:Vorbim de o serie de persoane care au fost ridicate de acas de Securitatea fostului regim. n prezent, magistraii consider c suferina acestora nu are nici un fundament legal.

Burdujan:Exist vreo lege sau vreun document care atest c Micarea Legionar a fost una terorist? n al doilea rnd, vorbim de libertatea de exprimare, de credin. n perioada interbelic, atitudinea militarist era un punct comun ntlnit n toat Europa, pn i n America. Acei oameni au fost un produs al epocii lor. Este ca i cum am vorbi acum de oameni din PSD, pe care-i arestm peste 40-50 de ani pentru c au fcut parte din PSD. De ce am face asta? Dac doi-trei membri de acolo au ruinat Romnia, i arestm pe toi pentru un carnet de membru de partid?

Reporter:Acei oameni au fost un produs al epocii lor. Ce se ntmpl astzi cu ei?

Burdujan:Vorbim, practic, de o poliie politic. Este aceeai atitudine stalinist. Eu nu tiu nimic de comuniti ridicai. La noi nu s-a aplicat nc legea lustraiei. De ce nu se vorbete de comunitii din Romnia, care acum stau pe nite pensii nesimite i ridicm nite btrnei care au fost ridicai de acas sau prini cu nite afie n buzunar i i punem i astzi la index? Se continu aceeai politic stalinist, de exterminare a romnilor. i mai e ceva, nepoii celor care i-au ridicat pe btrnii umilii n prezent n instane sunt aceiai care dau verdicte i se bucur de toate privilegiile actualului sistem.

Reporter:nclcare grav a justiiei?

Burdujan:Categoric. Se ncalc pn i legislaia european i drepturile omului. Acei oameni nu au fost vinovai de crime. O simpl apartenen, aa cum au fost Mircea Eliade sau Nae Ionescu. De ce nu l-au arestat pe Cioran n Frana? De ce nu i-au arestat pe savanii germani care au avut carnet de NSDAP (n.r. Partidul Naional Socialist German)?

Reporter:Magistraii au decis c nu se vorbete de un caracter politic. De aceea nu se pot acorda daune. Ce st la baza motivaiilor?

Burdujan:Cred c ar trebui s se consulte cu partenerii notri strategici, adic americanii. Deci, aceti btrnei, au dus greul n muni, dup ce, n prealabil, au fost antrenai n Texas i au fost primii eroi ai NATO din ara Alianei. Oamenii acetia s-au jertfit n muni. Micarea Legionar nu poate fi acuzat de antisemitism, pentru c membrii ei nu au fost gsii vinovai de crime mpotriva evreilor. Au fost i arestai de ctre naziti ulterior. Vorbim, pn la urm, de persoane intrate n nite conjuncturi nefericite i pe care i-au tocat toi.

Reporter:Ce rmne de fcut?

Burdujan:Aceti magistrai care dau astfel de decizii halucinante, ar trebui dui n faa justiiei, ca exponeni ai nclcrii drepturilor omului. n Romnia, e anarhie. Vd c fiecare face ce vrea.

De-a lungul carierei de jurnalist de investigaii, Codru Burdujan s-a axat pe situaia fotilor deinui politici.

Interviul a fost realizat de Marius Florian – Opinia Social

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *