Organizația Națiunilor Unite dă alarma. ONU este îngrijorată de condițiile în care deținuții din Transistria își ispășesc pedeapsa. La fel, organizația susține că în unele cazuri sentințele pronunțate de judecători sunt extrem de aspre.

Declarații în acest sens a făcut expertul principal al ONU pentru drepturile omului, după o misiune de o săptămână în stânga Nistrului.

„Sunt prea mulți deținuți. Mulți dintre aceștia au sentințe nejustificat de lungi. Condițiile în închisori nu sunt bune. Există probleme grave și de sănătate. Tuberculoza este foarte răspândită. Abordarea privind răspândirea tuberculozei nu este una eficientă”, a declarat expertul ONU pentru drepturile omului, Thomas Hammarberg.

Expertul susține că a apelat deja la comunitatea internațională ca să obțină pentru Transnistria asistență în contracararea acestei pandemii în închisori, dar și a bolilor cu transmisiune sexuală cum ar fi HIV.

Potrivit oficialului, autoritățile de la Tiraspol s-au arătat destul de receptive și deschise pentru cooperare. Rămâne doar de văzut dacă se vor ține de cuvânt.

Este a doua vizită a expertului ONU în Transnistria, care a durat o săptămână. Acesta planifică să realizeze o a treia deplasare în regiune la sfârșitul lunii octombrie, după care va face un raport mai amplu.

sursa: jurnal.md

CategoryUncategorized

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer