Trei state americane, Washington, Oregon și Colorado, intenționează să organizeze referendumuri în aceasta toamnă, în perioada alegerilor generale, pentru legalizarea consumului și comerțului cu marijuana inclusiv în scop recreațional, după ce 17 state au legalizat deja vânzarea plantei în scop medical, anunță Wall Street Journal. În același timp, aplicarea legii împotriva consumatorilor începe să fie respinsă în instanțe de către jurați, cărora Constituția le dă, în mod excepțional, astfel de prerogative.

Un sondaj Gallup realizat la finele anului trecut arată o susținere record pentru legalizarea canabisului – 50% dintre respondenți la nivel național, față de doar 12% în 1969, ultima dată când Gallup a realizat un astfel de sondaj în Statele Unite.

Schimbarea de atitudine a americanilor față de incriminarea consumului și comerțului cu marijuana s-a schimbat profund în ultimii ani, pe măsură ce “războiul împotriva drogurilor” purtat de autorități s-a dovedit nu doar ineficient, ci a și avut efecte dezastruoase, asemănătoare celor apărute în perioada prohibiției alcoolului, ducând la creșterea criminalității organizate și consumând resurse uriașe din bani publici pentru vânarea unor consumatori care nu exercită nicio violență împotriva altor persoane. SUA cheltuiește doar pentru aplicarea legii împotriva consumului de droguri 13 miliarde de dolari, a făcut cele mai multe arestări legate de marijuana din lume – 20 de milioane de persoane din anii ‘60 până în prezent, majorita­tea consumatori, într-un singur an fiind reți­nuți mai mulți fumători de iarbă decât arestați pentru toate infracțiunile violente (crimă, viol, tâlhărie etc.). Războiul purtat cu costuri uriașe nu a împuținat nici consuma­torii, nici producția, reușind doar, pe măsură ce devenea mai dur, să împingă „afacerea“ drogurilor spre organizații din ce în ce mai violente dispuse să-și asume riscul.

După ce acum doi ani votanții din California au respins, la limită, legalizarea marijuanei în scop recreațional, specialiștii citați de Wall Street Jounal dau șanse mari de succes campaniilor din această toamnă din Washington, Colorado și Oregon. Dacă vor trece, referendumurile vor face ca posesia unor cantități mici de canabis să fie legală pentru orice persoană care are peste 21 de ani, la fel ca și vânzările de retail, care vor fi impozitate.
Iarba, deja legală în scop medical

Măsurile vor reprezenta un pas suplimentar față de legile care au dezincriminat deja consumul și comerțul cu marijuana în scop medical. Doar în Oregon există 55.000 de consumatori de marijuana în scop medical licențiați de către stat, planta fiind recomandată pentru tratamentul a numeroase afecțiuni precum artrită, glaucom, sau ca analgezic pentru bolnavii de cancer, care erau nevoiți, până nu de mult, să și-o procure ilegal. O parte importantă a populației susține extinderea măsurilor de liberalizare, inclusiv în scop recreativ, mai ales că și bugetul public va câștiga peste 100 milioane de dolari pe an, nu doar din taxe, ci mai ales din reducerea cheltuielilor cu urmărirea penală și încarcerarea consumatorilor. Susținătorii acestor măsuri arată că societatea are de ales în prezent între două variante: să tolereze un mod de viață alternativ al unor semeni care nu exercită violență împotriva altor persoane, sau să construiască mai multe închisori din banii contribuabililor.

Sondajele de opinie indică o susținere semnificativă a legalizării mai ales în Colorado (51% dintre votanți pro legalizare, 40% contra, restul nehotărâți), unde vânzarea de marijuana este legală în scop medical din 2000, și Washington (50% pro, 38% contra), cu precădere în rândul tinerilor. Măsura a început să câștige suport și printre oficiali, de regulă opozanți ai legalizării. Procurorul din Seatle, Pete Holmes, care a fost ales în 2009 după ce a promis să nu ceară condamnări în cazuri de posesie de marijuana, a declarat că “deținerea este o infracțiune doar pentru că am ales noi să o numim așa, nu pentru că ar exista o justificare”.

Numeroase state au adoptat deja legi care dezincriminează posesia de cantități mici de marijuana, aplicând doar amenzi modice celor prinși, chiar dacă intră în conflict cu legea federală care continuă să impună sancțiuni penale.

Legea care incriminează consumul, “anulată” de jurați

Schimbarea de atitudine a populației față de incriminarea consumului de droguri  a început să își transmită efectele și în sistemul american de justiție, unde o parte a deciziilor în procesele penale, inclusiv cele împotriva consumatorilor și cultivatorilor de canabis, se iau de către jurați (oameni obișnuiți, care trebuie să urmeze însă instrucțiunile procedurale ale judecătorului). În urmă cu o săptămână, în New Hampshire, jurații au respins cererea de condamnare a unui bătrân de 60 de ani, care cultiva marijuana în curtea din spatele casei pentru consum propriu și care nu și-a deranjat niciodată vecinii.

Speța este considerată extrem de importantă pentru că decizia a fost luată apelând la o procedură specială permisă de Constituția americană, dar folosită foarte rar din cauza faptului că jurații nu sunt informați despre existența ei în cursul proceselor. “Jury nullification” este o moștenire lăsată sistemului american de justiție de către părinții fondatori, permițând juraților (cetățeni obișnuiți) să anuleze aplicarea unei legi, dacă o consideră nedreaptă, atunci când trebuie să condamne o persoană, chiar dacă acuzarea a reușit să dovedească tehnic, fără urmă de îndoială, că legea respectivă a fost încălcată. În fapt, jurații au dreptul să judece atât faptele, cât și legea în sine, fiind o ultimă “redută” în fața unor posibile abuzuri legislative ale autorităților. Prerogativa juraților este asemănătoare celei deținute de Curtea Supremă, singura care mai poate anula aplicarea unei legi pe motive de neconstituționalitate.  În perioada prohibiției alcoolului, mai multe curți cu jurați au apelat la “jury nullification”, refuzând să condamne persoane prinse consumând alcool, chiar dacă acuzarea dovedise încălcarea legii, doar pentru că jurații au apreciat legea ca fiind nedreaptă și neconformă cu principiile constituționale care interzic limitarea libertăților personale atâta timp cât nu sunt vătămați direct alți oameni.

Astfel de decizii ale juraților au contribuit la încetarea prohibiției alcoolului, după o perioadă neagră în istoria SUA, în care trimiterea în ilegalitate a acestei piețe a determinat apariția primelor mari rețele de crimă organizată. Motivul pentru care nu se apelează mai frecvent în procesele penale la “jury nullification” este faptul că jurații nu sunt informați de judecător că au o astfel de prerogativă. Mai mult chiar, o decizie a Curții Supreme de la sfârșitul secolului 18, interzice apărării să informeze jurații că au un astfel de drept, deși nu interzice dreptul în sine, pentru ca oamenii obișnuiți din juriu să nu abuzeze de el anulând aplicarea legilor penale. În New Hampshire, bătrânul consumator de marijuana a scăpat de condamnare pentru că guvernatorul statului a aprobat, în luna iulie a acestui an, un act normativ care permite avocaților apărării să informeze jurații despre posibilitatea de a judeca, în procesele penale, atât faptele, cât și legea. În viitor, este de așteptat ca acuzații să scape de condamnare, grație aplicării acestei prerogative constituționale, în majoritatea proceselor declanșate împotriva consumatorilor de droguri.

Până în prezent, cauze în care s-a folosit “jury nullification” au apărut, de regulă, doar acolo unde jurații aveau cunoștință de existența acestei prerogative din alte surse de informare. Tot mai multe organizații și publicații americane au început campanii de informare pentru a aduce la cunoștința cetățenilor americani obișnuiți faptul că pot desființa și legile “nedrepte” dacă ajung vreodată să fie desemnați jurați în procese penale.

Fost procuror federal: “Votați nevinovat în toate cazurile cu marijuana!”

La finele anului trecut, New York Times a făcut senzație publicând un articol scris chiar de fostul procuror federal Paul Butler, în prezent profesor de drept la Universitatea George Washington, în care acesta recomanda americanilor să voteze “nevinovat” dacă ajung vreodată jurați într-un proces legat de marijuana, chiar dacă acuzarea dovedește că acuzatul a fumat iarbă sau a vândut-o unui alt adult, într-un schimb consimțit: “Ca jurat, aveți această putere dată de constituție ; dacă o exercitați, veți fi parte dintr-o tradiție a juraților americani care au ajutat ca legile noastre să devină mai drepte”.

Și alte publicații, precum The Economist, au început de mai mulți ani o campanie de informare pentru a arăta că legalizarea, este, la fel ca în cazul prohibiției alcoolului, singura soluție pentru a diminua cele mai nocive efecte pe care drogurile le au în societate.

Capital a deschis, încă din 2009, o dezbatere pe această temă, aducând în discuție probleme serioase, care țin inclusiv de respectul legii pentru libertatea și responsabilitatea individuală, ignorate sau tra­tate neserios și demagogic de politicieni, căutând argumente în mediul academic și în cel de afaceri.

sursa: capital.ro

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer