comentariu rapcea.ro: Apostolul Pavel ne îndeamnă “Cercetați totul și luați ceea ce este bun”. În același spirit, preiau și eu partea bună a informațiilor de pe  site-ul MISA, căci pericolul mondializării sub tirania Noii Ordini Mondiale este la fel pentru toată lumea.

Manifestațiile de protest ale crescătorilor de animale din Franța sunt trecute sub tăcere de mass-media aservită ocultei mondiale

Începând cu anul 2006, mulți crescători de animale din Franța și-au exprimat îngrijorarea cu privire la instituirea obligativității de a introduce cipuri la animale, măsură care la vremea respectivă se prefigura a fi introdusă de către statul francez. Anul următor, în mod explicit, Parlamentul european a susținut utilitatea și eficacitatea cipării animalelor, aspect consemnat în raportul consultativ din 13 decembrie 2007: „deputații solicită Comisiei europene să prezinte cel mai târziu la finele anului 2009 un raport referitor la trasabilitatea electronică individuală din domeniul agroindustrial din perspectiva combaterii maladiilor.“

Trasabilitatea, noul termen introdus pentru inducerea ideii de securitate și calitate în domeniul creșterii animalelor se referă însă mai degrabă la posibilitatea identificării și urmăririi animalelor pe tot parcursul vieții lor, prin atașarea unor sisteme de urmărire. Așa cum afirmă Christine Foissac, membră a organizației franceze Să nu cipăm (Faut pas pucer), „tehnologia pune accentul pe ideea inviolabilității pentru a oferi garanții asupra trasabilității, o noțiune totalmente artificială și care în realitate se substituie calității. Trasabilitatea, despre care se afirmă că ar fi indispensabilă agroindustriei, oferă însă o siguranță iluzorie, deoarece însăși această industrie este deseori la originea crizelor sanitare (de exemplu: boala vacii nebune).“

După trei ani, la 1 iulie 2010, crescătorilor francezi de oi și capre li s-a impus atașarea „cerceilor“ electronici la urechile animalelor pe care le cresc. Acești „cercei“ conțin un cip RFID – în mod semnificativ, cuvântul francez pentru „cip“ este „pouce“ care mai înseamnă și „purice“. Reglementările franceze oficiale prevăd ca până în anul 2013 toate animalele aflate sub îngrijirea crescătorilor particulari să aibă obligatoriu astfel de cipuri, ceea ce echivalează cu implementarea unui control total al producției de carne și lapte. Aceasta se va produce sub paravanul oficial al necesității de supraveghere sanitară, pretinzându-se totodată că există și unele avantaje și facilități convenabile pentru crescătorii de vite.

Trasabilitatea, o super-cireașă pe tortul controlului global

Trasabilitatea (de la verbul  to trace, „a urmări“ din limba engleză) este un nou concept din domeniul securității, născut odată cu crizele sanitare și asociat ideii de siguranță a consumatorilor și a populației în general, în contextul unor posibile epidemii de origine animală. Acesta este argumentul fluturat cu generozitate pentru a justifica toate măsurile de identificare în creșterea animalelor: tatuaj, însemnare cu „cercei“, dublă însemnare cu „cercei“ și acum… cipare. Trasabilitatea administrativă, sub toate formele ei, este de fapt o păcăleală: oferă o securitate iluzorie, dar în schimb îi deposedează pe crescătorii de animale de propriile mecanisme de control.

Toate reglementările și obligațiile instituite timp de 20 de ani în domeniul creșterii animalelor au avut drept consecință directă creșterea taliei animalelor, diminuarea numărului și răspândirii lor geografice. Această ocupație a fost profund modificată prin această „evoluție“ forțată. Crescătorii particulari au fost practic somați să uite toate cunoștințele acumulate și transmise din generație în generație de mai bine de 1000 de ani, în favoarea unor metodologii așa-zis „moderne“, prea puțin verificate prin experiență.
În prezent, mulți crescători de animale francezi refuză din principiu implementarea cipurilor și conceptul de trasabilitate, considerând că o producție strict localizată la fermele și circuitele scurte de distribuție proprie sunt mult mai adecvate pentru a conferi o siguranță alimentară certă pentru consumatori. Unii crescătorii de animale sunt de părere că prin introducerea cipurilor și mecanizarea pe care aceasta o induce, guvernul francez îi obligă să renunțe la principalul motiv pentru care au ales această meserie: acela de a avea o viață independentă, cât mai puțin constrânsă de reglementări industriale.

Lobby-ul pentru cipare

Grupurile de oameni de știință și firme care dezvoltă și comercializează aceste sisteme RFID sunt foarte active la nivel european și fac presiuni în toate domeniile: sănătate, securitate, comerț de animale de companie, iar mai nou și creșterea animalelor, pentru a incita instanțele decizionale să ia măsuri ce impun ciparea.

Refuzul cipării

Crescătorii de animale francezi sunt convinși că dacă sunt uniți și bine organizați vor putea fi  ascultați de administrație și Comisia Europeană și, de asemenea, vor putea convinge și alte organizații profesionale să spună „NU“ cipării animalelor: „Să creăm grupe de crescători, să facem presiuni prin toate mijloacele (în departamentele noastre, mai sus), informându-i pe toți asupra refuzului nostru categoric de a introduce cipuri animalelor. Să ne organizăm pentru a-i susține în fața administrației pe toți cei care vor refuza ciparea.“

În 2012, la invitația colectivului Să nu cipăm, la Tarn s-a ținut reuniunea națională franceză pentru refuzul cipării animalelor care a avut ca scop crearea de legături cu alte mișcări similare. Cu această ocazie a fost lansată o campanie împotriva cipării (în corelație cu revoltele împotriva cardurilor cu cipuri RFID utilizate în transporturile în comun sau împotriva nanotehnologiilor) și s-a stabilit o zi națională a acestor acțiuni: 17 februarie 2012.

La 20 aprilie 2011, colectivul Să nu cipăm a elaborat trei documente:
- apel pentru a refuza „puricii electronici“,
- declarație colectivă a crescătorilor de animale față de cipare și
- luarea individuală de poziție a crescătorilor.

Grupul Să nu cipăm a declarat: „În aceste zile, mai mulți crescători de animale din sud-vestul Franței și-au declarat public refuzul de a instala noii «cercei» de identificare electronică la urechile caprelor și oilor lor.“ Grupul susține în totalitate acest demers și îi invită și pe alți crescători de animale să se sustragă obligației legale de a cipa animalele.

Așadar, cei care își vor manifesta dezacordul în legătură cu respectiva lege vor trebui să se aștepte atât la represalii financiare (reducerea primelor care constituie o parte importantă a veniturilor lor) cât și judiciare (diverse procese). Astfel, ei vor avea nevoie de susținere materială, politică și morală. Cel mai mare serviciu care li se poate face este de a solicita, oriunde este posibil, „dezbateri în legătură cu ravagiile pe care informatizarea le face în societate, la muncă sau în viața personală.“ Există la ora actuală dezbateri cu privire la multiplele constrângeri birocratice ce se materializează prin dispozitive de „înaltă tehnologie“ (cum ar fi chipurile RFID sau bornele biometrice etc) și a căror utilizare este ferm respinsă.
În buletinul de iarnă din 2011, editat de asociația Să nu cipăm, intitulat Roboții visează la oi electronice? se spune: „O turmă echipată cu «purici» electronici este o turmă care va fi administrată de un computer. Dar nimeni nu devine cioban sau crescător de vite pentru a ajunge să lucreze în spatele unui ecran și nici pentru a urma procedurile standard inventate de pretinși experți. Creșterea animalelor nu este o uzină de carne destinată să producă în permanență cât mai mult și cât mai repede.“
Această problemă nu-i privește doar pe crescătorii de animale: puțin câte puțin, pretutindeni (la locurile de muncă, în școli, spitale) totul se automatizează, în detrimentul grijei și al atenției de care ar trebui să dea dovadă lucrătorii. Și toate acestea pentru ca oamenii să fie cât mai ușor de controlat.
În maternități, nou-născuții sunt echipați cu brățări electronice dotate cu aceiași „purici“ electronici. În anumite școli, elevii care au card „fără contact“ [Contactless Card – smart card ce realizează comunicarea cu cititorul de carduri (ex. E-POS, ATM, cititor de bilete transport în comun etc.) și care este folosit pentru plăți rapide, deoarece cardul trebuie doar apropiat de cititorul de card, de unde și denumirea de „contactless“ din limba engleză] sunt verificați la intrarea și la ieșirea din școală, iar software-ul din dotarea școlii de care aparțin le trimite automat mesaje părinților acestora pe telefonul mobil.
Cu aceste inovații care vizează „modernizarea“ și realizarea de salturi în productivitate, activitățile umane sunt profund denaturate. Cei care le utilizează sunt mai ușor de controlat iar competența lor este pusă la îndoială. Într-o bună zi, clientului / administratului / pacientului / oii / caprei etc. i se va spune: „Îmi pare rău, dar computerul nu vrea“. La aceasta, noi răspundem: „Pardon, dar eu nu vreau computerul!“
La toate acestea ar trebui să declarăm încă de acum: „Nu dorim niciun fel de urmărire ca remediu la patologiile unui sistem aberant. Respingem ferm ideea de producție în masă, fie că este vorba despre alimente sau de falsele nevoi pe care capitalismul industrial le-a creat. Dacă nu puteți garanta că mâncarea vândută pe piața mondială nu este otravă, atunci piața este cea care trebuie restructurată, nu practicile agricole tradiționale care nu sunt compatibile cu logica industrială. Dacă pare imposibil să ai încredere în ceea ce produc cei 900 000 de agricultori (ceva mai mult de 3% din populația activă din Franța), nu considerăm că trebuie să fie controlați și mai strict acești 3%, ci mai degrabă ar trebui să ne preocupe faptul că o societate în care atât de puțini oameni se ocupă de producerea hranei se află într-o stare de dezechilibru profund. Iar acest fapt pune totul sub semnul întrebării.“
Bineînțeles că este dificil să modificăm reglementările dictate de birocrațiile de care am devenit profund dependenți din punct de vedere material. Însă ar trebui să ne îngrijoreze în egală măsură problema acestei dependențe care apare în situația implementării cipurilor. În prezent, suntem cu toții supravegheați: de la patron la beneficiar, de la agricultor la sportiv, de la funcționar la artist. Totul este o formă de control și supraveghere generalizată.
(va urma)

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer