ATENTIE cei care aveti telefoane mobile cu Android: exista o aplicatie care trimite imagini din casa dvs. fara sa stiti

Autoritățile americane vor ști tot ce se găsește la tine în casă cu ajutorul unei invenții ingenioase

Smartphone-urile reprezintă un veritabil miracol tehnologic al erei în care trăim. Aceste dispozitive sunt dotate cu o serie de senzori ce pot monitoriza mediul înconjurător în detaliu, cu procesoare puternice și cu abilitatea de a transmite și recepționa un volum mare de date. De aceea, nu este o surpriză faptul că telefoanele inteligente sunt din ce în ce mai des ținta atacurilor malware, ce doresc să exploateze capacitățile acestora.

Printre cele mai sofisticate atacuri împotriva smartphone-urilor se numără aplicațiile care „ascultă” conversațiile utilizatorilor pentru a identifica momentele în care este rostit numărul unui card de credit sau cele care folosesc accelerometrele cu care sunt dotate dispozitivele pentru a înregistra detaliile financiare introduse cu ajutorul tastaturii. Acum, însă, autoritățile americane au dezvăluit un malwaremult mai complicat și detaliat decât cele existente pe piață.

Specialiștii din cadrul US Naval Surface Warfare Center au conceput o aplicație Android care fotografiază în secret mediul înconjurător, permițând ulterior celor ce controlează aplicația să construiască un model 3D ce înfățișează locuința victimei. Acest „malware vizual”, intitulat PlaceRaider, permite atacatorului să afle detalii financiare, să observe datele de pe monitoarele computerelor și să obțină informații personale.

Aplicația creată de specialiștii americani este camuflată în interiorul unei aplicații de tip „camera”, utilizatorul permițând acesteia să captureze fotografii și să le trimită altor dispozitive. Malware-ul va funcționa nedetectat în fundalul oricărui telefon mobil cu un sistem de operare Android 2.3, surprinzând fotografii în mod constant și înregistrând ora, locația și orientarea telefonului.

Malware-ul va elimina fotografiile neclare sau întunecate, iar pe restul le va trimite către un server central. Pe baza datelor înregistrate de aplicație, serverul central va putea folosi imaginile pentru a construi un model 3D al spațiului în care trăiește victima. Pe baza acestui model 3D, atacatorul va putea identifica obiectele interesante și datele importante, precum detaliile unui card de credit.

Testele efectuate pe 20 de victime care nu știau că aplicația este, de fapt, un malware, au arătat că modelul 3D permite obținerea a mult mai multor informații decât imaginile în sine, fiind un instrument extraordinar de util atacatorilor.

„Am implementat acest malware pe Android din motive practice, dar poate fi realizat și pentru alte platforme, precum iOS sau Windows Phone”, au explicat cercetătorii.

Mesajul cercetătorilor este clar: pe măsură ce smartphone-urile devin mai răspândite, acestea sunt o țintă ce oferă tot mai multe beneficii potențialilor atacatori, astfel că aplicațiile malware vor deveni tot mai sofisticate.

Sursa: Technology Review via descoperă.ro

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *