Cum au șters autoritățile cuvântul “Budapesta” de pe Arcul de Triumf “de dragul” maghiarilor

Basorelieful “Budapesta”, care comemora o victorie importantă a Armatei Române din anul 1919, a fost șters de pe Arcul de Triumf din București.

Dintre toate numele de localități unde soldații români au obținut victorii răsunătoare, doar  placa inscripționată cu numele capitalei ungare a fost acoperită cu ciment, ștergându-se astfel o filă de istorie. Acest lucru s-a întâmplat, se pare, prin anul 2008, când Primăria Capitalei, în subordinea căreia se află Arcul de Triumf, s-a apucat să restaureze monumentul istoric pe furiș, scrie “Adevărul”.

Neculai Moghior, fostul șef al Fototecii Muzeului Militar Național, citat de ZIUAnews, susține că inscripția de pe monumentul-simbol ar trebui readusă la viață și că vinovați pentru că basorelieful nu este reabilitat sunt maghiarii. “UDMR-ul a fost la guvernare tot timpul și nu avea niciun interes să dispună o asemenea măsură, care nu convine ungurilor”, a lămurit Moghior.
Numele “Budapesta” era inscripționat pe ultimul dintre cele 12 basoreliefuri cu toponime care amintesc de victoriile Armatei Române. Basorelieful marca ocuparea capitalei ungare, în 1919, de către trupele române. Armata lupta pe atunci împotriva expansiunii bolșevismului ungar.

sursa: EVZ.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *