Basorelieful “Budapesta”, care comemora o victorie importantŃ a Armatei RomÔne din anul 1919, a fost ║ters de pe Arcul de Triumf din Bucure║ti.

Dintre toate numele de localitŃ■i unde solda■ii romÔni au ob■inut victorii rŃsunŃtoare, doará placa inscripționatŃ cu numele capitalei ungare a fost acoperitŃ cu ciment, ștergÔndu-se astfel o filŃ de istorie. Acest lucru s-a ţntÔmplat, se pare, prin anul 2008, cÔnd PrimŃria Capitalei, ţn subordinea cŃreia se aflŃ Arcul de Triumf, s-a apucat sŃ restaureze monumentul istoric pe furiș, scrie “AdevŃrul”.

Neculai Moghior, fostul șef al Fototecii Muzeului Militar Național, citat de ZIUAnews, susține cŃ inscripția de pe monumentul-simbol ar trebui readusŃ la viațŃ și cŃ vinovați pentru cŃ basorelieful nu este reabilitat sunt maghiarii. “UDMR-ul a fost la guvernare tot timpul și nu avea niciun interes sŃ dispunŃ o asemenea mŃsurŃ, care nu convine ungurilor”, a lŃmurit Moghior.
Numele “Budapesta” era inscripționat pe ultimul dintre cele 12 basoreliefuri cu toponime care amintesc de victoriile Armatei RomÔne. Basorelieful marca ocuparea capitalei ungare, ţn 1919, de cŃtre trupele romÔne. Armata lupta pe atunci ţmpotriva expansiunii bolșevismului ungar.

sursa: EVZ.ro

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

┬ę 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares