Basorelieful “Budapesta”, care comemora o victorie important a Armatei Romne din anul 1919, a fost ters de pe Arcul de Triumf din Bucureti.

Dintre toate numele de localiti unde soldaii romni au obinut victorii rsuntoare, doar placa inscripționat cu numele capitalei ungare a fost acoperit cu ciment, ștergndu-se astfel o fil de istorie. Acest lucru s-a ntmplat, se pare, prin anul 2008, cnd Primria Capitalei, n subordinea creia se afl Arcul de Triumf, s-a apucat s restaureze monumentul istoric pe furiș, scrie “Adevrul”.

Neculai Moghior, fostul șef al Fototecii Muzeului Militar Național, citat de ZIUAnews, susține c inscripția de pe monumentul-simbol ar trebui readus la viaț și c vinovați pentru c basorelieful nu este reabilitat sunt maghiarii. “UDMR-ul a fost la guvernare tot timpul și nu avea niciun interes s dispun o asemenea msur, care nu convine ungurilor”, a lmurit Moghior.
Numele “Budapesta” era inscripționat pe ultimul dintre cele 12 basoreliefuri cu toponime care amintesc de victoriile Armatei Romne. Basorelieful marca ocuparea capitalei ungare, n 1919, de ctre trupele romne. Armata lupta pe atunci mpotriva expansiunii bolșevismului ungar.

sursa: EVZ.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.