Scolile din India au la dispozitie maxim sase luni pentru a se dota cu toalete si apa potabila, potrivit unei decizii a Curtii Supreme, care a estimat ca acestea fac parte integranta din dreptul copiilor la educatie, relateaza AFP.


Cea mai inalta instanta judecatoreasca a afirmat, in motivarea deciziei, ca studiile demonstreaza ca, acolo unde conditiile sanitare lipsesc, parintii prefera sa nu-si trimita copiii la scoala, mai ales daca e vorba de fete.

Absenta toaletelor si a apei potabile “violeaza evident dreptul la invatamant gratuit si obligatoriu al copiilor”, afirma curtea.

Judecatorii au subliniat ca elevii au dreptul sa studieze intr-un mediu igienic, fie ca e vorba de sectorul public sau privat.

Guvernele statelor federatiei indiene trebuie sa se doteze cu “toalete pentru baieti si fete, apa potabila, sali de clasa in numar suficient” in maxim sase luni, precizeaza curtea, in urma unei petitii inaintata in 2004 de o organizatie caritabila.

O scoala indiana din zece nu dispune de un acces convenabil la apa potabila in timp ce 40% nu au toalete, potrivit datelor furnizate in aprilie de ONG-ul Right to Education Forum.

Desi India a lansat in 2010 un vast program de scolarizare, care impune in principiul scoala gratuita pentru toti copiii cu varste cuprinse intre 6 si 14 ani, munca in randul acestora ramane un fenomen comun in a doua cea mai populata tara a lumii, cu 1,2 miliarde de locuitori.

Starea deplorabila a instalatiilor sanitare nu este specifica doar sistemului scolar, in conditiile in care 47% dintre cele 330 de milioane de locuinte din India nu sunt echipate cu W.C.-uri. In schimb, 63% au acces la telefon, mobil in general.

În comparație cu India, în România anului 2012:

  • în Alba, din 541 de unități de învățământ, doar 344 au primit până acum autorizațiile sanitare de funcționare.
  • În Arad, din totalul de 151 de unități de învățământ, 35 nu au autorizație.
  • În Bistrița-Năsăud, 170 de școli din 393 încep anul școlar fără autorizație sanitară.
  • În Bihor, 145 din cele 223 de unități de învățământ au fost avizate sanitar până ieri, ceea ce reprezintă aproximativ 65% din total.
  • În Buzău, din totalul de 758 de unități de învățământ existente în județ, sunt autorizate sanitar 531 de unități.
  • Aproape 90 de unități de învățământ din Cluj, din 751, nu au toalete în incintă și nici apă curentă, astfel încât nu pot primi autorizație sanitară.

sursa: hotnews

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares