comentariu rapcea.ro:preiau cu deosebit interes seria de articole nceput de George Bara pe NapocaNews despre istoricul mișcrilor de dreapta de dup 89. Astzi, ultimul episod – partea I. Pe alocuri, n preluarea episoadelor ce urmeaz, voi posta și propriile observații și comentarii, acolo unde este cazul. n general, materialul este corect din punct de vedere faptic, motiv pentru care l-am apreciat ca atare și am decis preluarea lui.

un articol de George Bara
Toți oamenii Dreptei. Ultimul episod (I)Poate v este familiar seria de editoriale NapocaNews dedicat naționalismului romnesc post-decembrist, așa cum a fost el trit de ctre subsemnatul:Cine a compromis naționalismul romnesc dup 1989, prțileI,II,III,IVșinregistrarea audio unic cu Horia Sima. Astzi voi scrie ultimul episod al acestei serii, ns asta nu nseamn c nu vor aprea alte episoade intermediare, care s completeze aceast foileton. Am lsat intenționat Noua Dreapt n afara acestei serii, pentru c doream s cldesc logic și fr subiectivitate evoluția mișcrii naționaliste din Romnia. ns evenimentele mi-au luat-o nainte. Acest ultim episod va fi intenționat despre Dreapta, despre Noua Dreapt, despre Traian Bsescu și despre Varujan Vozganian.

Mai credem n ideologii?

Ideologiile nu trebuiesc confundate cu opțiunile politice. Și asta pentru c cine a nțeles istoria recent a nțeles cu opțiunile politice, colorate incorect ca și ideologii (un termen care ține mai mult de credințele interioare ale individului dect legat de opțiunea de vot și opțiunea pentru unu anumit regim politic), ori au murit, ori nu au existat niciodat.

comentariu rapcea.ro: din pcate, dup un nceput promițtor, ziaristul George Bara reușește s “derapeze” lamentabil speculnd cuvinte fr conținut. Ideologiile NU SUNT CREDINȚE – ca s crezi n ele, ci SETURI DE VALORI sociale, materiale, economice și mai ales MORALE ce definesc (sau ar trebui s defineasc) ca și CONVINGERI n valabilitatea lor – politicienii ce ader la ele.

Noi nu trim ntr-o epoc n care se bat ideologiile, ci n care se d o lupt pentru resurse, control și putere. A fost așa de cnd e lumea, veți spune, ns gndiți-v ultima oar cnd ați colorat mental vreun actor politic din scena romneasc n culorile ideologiei. Nimeni nu mai nțelege ce este socialismul sau liberalismul politic, atta vreme ct partidele nu par s schimbe ceva esențial cu privire la rolul nostru ca cetțeni ai societții republicane, ceva care s denote o respectare a unei ideologii politice. Stnga-dreapta-centru au ieșit din limbajul romnilor, pe bun dreptate. Dac cel de-al doilea Rzboi Mondial pare acum o ncleștarea a națiunilor, a sistemelor și a ideologiilor – fascism, comunism, imperialism, democrație, comunism – nu a fost, de fapt, dect un prijel de re-desenarea a harții influenței și puterii.

rapcea.ro: din pcate, autorul articolului face o grav eroare de judecat, mbrțișnd o tez favorit a politologilor socialiști francezi și americani, precum c scopul grupurilor politice le definește acestora orientarea politic, iar nu convingerile ce i anim – ca și VALORI. De la a constata c unii (mai ales n Romnia) mimeaz aderarea la anumite VALORI – și pn la a nltura acest criteriu fundamental de selecție al politicienilor – este o cale lung. Fr s vrea, autorul se face instrumentul propagrii unor idei sinistre (de stnga) ce nu privesc dect spre rezultatul luptei politice, nu și spre valorile ce ar trebui s anime clasa politic.

n ultima mare btlie a lumii s-a nscut forța care deține controlul politic și financiar al lumii, numit generic servicii de informații. Nscute ca o necesitate a armatelor n timpul rzboiului, serviciile de intelligence și securitate au devenit cele mai puternice forțe și n plan civil. Aceste forțe au inventat Rzboiul Rece, sistemele politice democratice, statele moderne și rotația politic a partidelor la putere, pentru a lsa mulțimii o senzație de putere, de democrație. Securitatea de care ne temem ntr-att, nu este dect filiera romneasc a aceluiași sistem care conduce lumea prin informații și manipulare.

Ce este Dreapta?

Și de ce stnga sau dreapta? Ați accepta vreodat o lupt politic n care s-ar rzboi dou clanuri mafiote, ei sau alții, cu scopul declarat de a pune mna pe putere sau bani? Evident c nu. Așa c lupta trebuie s se dea ideologic. Dreapta sau stnga, democrați sau republicani, laburiști sau conservatori. Unii sau alții, cteodat chiar aceeași. Dar ce este dreapta? Acest concept este nscut n timpul Revoluției Franceze, cnd susțintorii vechiului regim, al ierarhiei, tradiției și a religiei, s-a așezat n partea dreapt a președintelui n sala parlamentului. De la 1789 s-au schimbat multe. Nu s și pentru gnditorii politici din Romnia. Dac dreapta e deja un termen desuet, care nu mai poate fi aplicat politic (el desemnnd deopotriv naționaliști, libertarieni, conservatori, liberali sau creștin-democrați), el pare s fie la noi veșnic viu, fluturat n momente de criz sau panic, ca un panaceu universal la probleme acestei țri, ns niciodat folosit.

rapcea.ro: aceast concluzie “otrvit” sfideaz logica și bunul simț al cititorului. Dac politicenii de astzi folosesc orice ideologie și culoare politic pentru a-și atinge aceleași scopuri venale, asta nu scade cu nimic valoarea ideologiilor politice. Fcnd o comparație, este ca și cum ai spune c toți preoții sunt corupți și hoți, de unde rezult c dogma creștin este lipsit de valoare. O astfel de logic strmb este ndreptat imediat ce apare o excepție de la regula politicianismului venal, un politician consecvent n acțiunile sale cu valorile la care ader. Cci, n viaț, cu toții suntem puși s facem alegeri și s ni le urmm, și nu este indiferent dac urmm calea “ierarhiei, tradiției și a religiei” sau cea a ateismului, materialismului științific și egalitarismului forțat.

Uniunea Forțelor de Dreapta

n Romnia post-decembrist, poate cea mai vocal mișcare politic de dreapta a fost Uniunea Forțelor de Dreapta. Partidul Alternativa Romniei (PAR) a fost fondat de ctre armeanul Varujan Vozganian cu puțin timp naintea alegerilor parlamentare din 1996, devenind președinte al acestuia (1996-1999). Partidul Alternativa Romniei și-a schimbat denumirea n cea de Uniunea Forțelor de Dreapta la data de 28 martie 1999, Vosganian ndeplinind funcțiile de copreședinte (1999-2001) și președinte (2001-2003) al acestui partid. UFD a fost membru al coaliției CDR 2000, lansat n august 2000 cu scopul de a participa la alegerile din anul 2000. UFD a fuzionat prin absorbție cu Partidul Național Liberal la 19 aprilie 2003. Cu ce se deosebește UFD de alte partide formate n anii 1990 care apoi au fuzionat sau au fost absorbite? Ei bine, a fost una din singurele inițiative cu un clar mesaj ideologic de dreapta. Desigur, a fost o dreapt romneasc, adic una menit s nu prea supere pe nimeni, ns din efortul formrii acestui partid s/a nscut și un manifest de dreapta care merit menționat. Manifestul Dreptei din Romnia, elaborat n 1998 de ctre Vosganian, Adrian Iorgulescu și Laurențiu Ulici, a stat la baza fondrii UFD. Parte a acestui manifest poate fi gsit azi n volumul Mesajul Dreptei Romnești, autor Varujan Vosganian, aprut n 2001 la Editura Nemira.

Volumul se bazeaz pe mesajul economic, moral și național al dreptei romnești, cu trimiteri la politica vremii, a anului 1998. Construit ca un compendiu politic, Mesajul Dreptei nu poate a fi expresia gndirii unui grup activ de romni, ci mai degrab un manual politic care trebuia nvțat și asumat. De exemplu, cel mai interesant capitol este Caracterul Democratic al Dreptei Romnești, care afirm fr de tgad c pericolul stngii nu vine de la PRM, ci de la PSD, partid cu care PNL este astzi aliat pentru lupta mpotriva lui Traian Bsescu. Adic președintele suspendat care flutur la manifestații o adevrat suit de proiecte de civice de dreapta, conduse de Ungureanu, Neamțu sau alții. Sesizați ironia.

Care este de fapt scopul redrii conținutului acestei fițuici politice de dreapta a UFD-ului. Am avut de a face cu o construcție artificial a Dreptei din Romnia. Teoreticizat de Vosganian, preluat acum de Mihail Neamțu și exclușii din Noua Dreapt, dreapta de la noi a fost ceva care nu existat cu adevrat dup 1990, ci a fost, cum am afirmat la nceput, doar o flamur pentru vistori și idealiști, menit s distrag atenția, s ucid energii creatoare, s mint.

comentariu rapcea.ro: ciudat constatare din partea unui membru al Noii Drepte (cum este autorul articolului). Dac “dreapta de la noi a fost ceva care nu existat cu adevrat dup 1990” nseamn c autorul recunoaște implicit și c aceast denumire dat Asociației Noua Dreapt de ctre inițiatorii și susțintorii ei, pe care chiar el i bnuiește de colaborare cu securitatea (vezi cazul Ion Coja din episodul urmtor), a fost fcut, precum afirm chiar el, “s distrag atenția, s ucid energii creatoare, s mint”.

Din punctul meu de vedere, Dreapta exist prin oamenii care și-au asumat valorile specifice Dreptei: Credința n Dumnezeu și moralitatea aferent acestui crez, meritocrație șiierarhie. Nu ntmpltor, Partidul “de dreapta” Forța Civic pe care MRU l-a cumprat de la Adrian Iurașcu, și-a schimbat sigla, nlocuind crucea (simbol al credinței n Dumnezeu) cu stelele masonice confederate, și inventnd astfel o form pervertit de “DREAPTA spre stnga”.

Delimitare ferm de legionarism este tot un subcapitol din cartea lui Vosganian, unde pe parcursul a trei pagini se reitereaz toate teoriile inventate de comuniști despre Mișcarea Legionar și se concluzioneaz c, cu toate c legionarii de frunte (Gyr, Motru, Crainic, Țutea, Cioran, Eliade, Vulcnescu, Stniloaie, Ionescu, Noica, Bernea) sunt cei care stau la baza dreptei romnești, mișcarea din care au fcut ei parte nu a fost una autentic de dreapta.

Dreptacii lui Bsescu: ICCD și Noua Republic

n aceste zile Partidul Democrat Liberal, urmaș direct al FSN-ului și frate de snge cu PSD-ul, și triește ultimele clipe. Cu președintele Traian Bsescu suspendat și cu doar dou sptmni pn la referendumul popular care va consfinți demiterea lui Bsescu, organizațiile de rezerv au nceput s ias la iveal, ca alternative (evident!) de dreapta, aprtoare ale democrației, tradiției și cum spuneam, panaceul universal, soluția la tot ce este ru n Romnia.

Este poate stupid s analizm cu seriozitate cum oameni ai sistemului, de genul fostului PNL-ist și șef al SIE, Mihai Rzvan Ungureanu, critic sistemul. Este de-a dreptul halucinant cu unii nc se angajeaz la dezbateri serioase despre bunele intenții ale copiilor de trup ai lui Bsescu, fie c se numesc Ungureanu, Preda, Neamțu, Macovei sau Paleologu.

Prima dintre aceste organizații care doresc s monopolizeze sceba politic de dreapta esteInițiativa Civic de Centru Dreapta. Condus de Mihai Rzvan Ungureanu, fost UTC-ist de frunte și director al Serviciului de Informații Externe, fost premier, a fost fondat de Monica Macovei, Cristian Preda și Ioan Stanomir n 6 iulie 2012, cu doar o sptmn nainte. Pregtit n pres n jurul persoanei lui Ungureanu, despre care se vorbea tot mai mult ca un viitor președinte al Romniei, Ințiativa a reușit pn acum doar s asigure suport n cmși albe președintelui suspendat Bsescu, la manifestațiile cu activiști organizate nainte de referendum.

“Scopul Iniiativei Civice de Centru Dreapta este acela de a se constitui ntr-o platform flexibil a societii civile n baza creia sunt ateptai s se exprime toi cetenii ale cror valori i principii despre societate, economie i via politic sunt apropiate dreptei europene. “

Adic un fel de agora pentru toat lumea. Care promovaz profesionalismul și blameaz clientela politic, dup ce soția lui Ungureanu a fost descoperit ca partener de afaceri la OMV, unde ncaseaz sute de mii de euro pe an, compania austriac OMV fiind pe lista companiilor pe care SIE-ul lui Ungureanu trebuia s le țin sub supraveghere.“n politica intern, vrem s fie rspltite meritul și competența, seriozitatea și profesionalismul. Fiindc ne-am sturat de improvizații și de traseism, de baroni locali și de clienți politici!”

Noua Republic.O alt platform civic de dreapta devenit partid, fondat de Mihail Neamțu, care de asemenea funcționeaz ca ONG de suport al lui Traian Bsescu. Fondat n 2011 ca un ONG, Noua Republic a devenit partid n anul 2012 fr vreun efort notabil, n sensul vreunei campanii de strngeri de semnturi. Liderul acestui partid este Mihail Neamțu, un eseist și teolog din Arad, prezent la toate dezbaterile televizate, un autointitulat om de dreapta și istoric, caracterizat de o agresivitate nespecific vrstei sale de doar 34 de ani. Promovat mult vreme de Hotnews, Idei in Dialog, Dilema Veche și Revista 22, adic de toate publicațiile patronate indirect de pupilii lui Traian Bsescu cu dre de finanțare din partea lui George Soroș, Mihail Neamțu este cu siguranț planul B pentru Bsescu, planul A fiind MR Ungureanu.Crezul Politic al lui Neamțu, un eseu plin de ndemnuri puerile care se aseamn izbitor de mult cu manifestul lui Ungureanu, pare a fi doar o ncercare a anului 2012 de a reitera modul n care s-a format UFD, ns cu oameni mai puțini inteligenți și cu siguranț mai puțin culți. Mihail Neamțu, pe care l putem considera doar un sfertodoct trimis la munc de Basescu, nu are nici alura și nici flerul politic pentru a duce la bun sfrști aceast manevr de dreapta adresat unui popor romn care nu mai crede n ideologii și nici nu i mai pas de simbolurile politice fine ce aduc a Piața Universitții (a se vedea cmșile albe).

Dar cum rmne cu naționaliștii romni, adevrații dreptaci? Ultimul episod, partea II, va fi publicat n aceast sptmn. Noua Dreapta, Totul pentru Țar, Alianța Național și MISA, toate dezvluirile pe care nu le știați le veți afla doar pe NapocaNews.ro!

comentariu rapcea.ro: așteptm cu interes “dezvluirile” promise. Dac ele vor fi la fel de bine documentate și corecte precum cele referitoare la celelalte personaje portretizate n articolele preluate pn n prezent, nu vom putea dect s apreciem valoarea lor. Sper ns ca demersul publicistic al lui George Bara s nu ocoleasc și actuala Asociație Noua Dreapt, conducerea acesteia și afilierile cu diferite forțe subterane (dup modelul din prezentul articol), ca s nu avem motive de a acuza de partizanat pe autorul articolului.

George Bara – NapocaNews

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares