un articol deCristian Bostan – ziarul Lumina

Cea de-a V-a ediie a festivalului pentru pstrarea i promovarea tradiiilor populare romneti, intitulat “La obrii, la izvor”, a avut loc recent la Centrul de cultur din incinta Liceului romnesc “Nicolae Blcescu” din Gyula, Ungaria, sub egida i organizarea Episcopiei Ortodoxe Romne din Ungaria i cu sprijinul Casei de Cultur a Municipiului Zalu.

Una dintre activitile anuale cele mai importante ale Sectorului cultural al Episcopiei Ortodoxe Romne din Ungaria, Festivalul de pstrare i promovare a tradiiilor populare romneti, este organizat cu sprijinul diferitelor case sau centre de cultur din judee limitrofe din Romnia (Bihor, Bistria-Nsud, Arad i Timi). La acestea particip anual credincioi din toate parohiile Episcopiei Ortodoxe Romne din Ungaria care se simt legai de frumoasele tradiii populare romneti i pe care i ei, la rndul lor, ca i generaiile mai tinere din diferite localiti le cultiv cu mult pricepere i srguin, informeaz Biroul de pres al Episcopiei Ortodoxe Romne din Ungaria.

Srbtoarea a nceput prin svrirea Sfintei Liturghii la Catedrala episcopal din Gyula, de ctre Preasfinitul Siluan, Episcopul ortodox romn al Ungariei, aflat n mijlocul unui sobor format din membrii Permanenei Consiliului eparhial, la care s-a adugat printele Silviu Boha, inspectorul pentru catehez parohial din Episcopia Slajului, care la final a transmis i un mesaj din partea Preasfinitului Petroniu, Episcopul Slajului.

Rspunsurile liturgice au fost date de un grup coral de tineri din Episcopia Slajului, iar alturi de credincioii catedralei, au participat att echipa Casei de Cultur din Zalu, invitat la programul cultural de dup-amiaz, ct i ali oaspei, din Ungaria sau Romnia, care au umplut lcaul de cult.

La ediia din acest an au contribuit dou ansambluri din Zalu: Ansamblul artistic “Porolissum” i Ansamblul folcloric de copii i tineret “Columna”. Pe lng dansurile prezentate, programul manifestrii a cuprins i cntece populare interpretate de artiti tineri sau consacrai. Festivalul a fost susinut de Fundaia de stat “Wekerle Sandor”, din cadrul Ministerului Resurselor Umane de la Budapesta, Primria i Consiliul local din Zalu, Casa de Cultur a Municipiului Zalu i Clubul Lions “Porolissum” Zalu. Dup ncheierea festivalului, la fel ca i n anii trecui, toi participanii, att cei venii din diferite parohii romneti din Ungaria, ct i oaspeii lor de seam din Romnia, s-au ntlnit i au continuat bucuria comuniunii freti, gustnd i din bucate tradiionale romneti.

,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.