un articol de Cristian Bostan – ziarul Lumina

Cea de-a V-a ediție a festivalului pentru păstrarea și promovarea tradițiilor populare românești, intitulat “La obârșii, la izvor”, a avut loc recent la Centrul de cultură din incinta Liceului românesc “Nicolae Bălcescu” din Gyula, Ungaria, sub egida și organizarea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și cu sprijinul Casei de Cultură a Municipiului Zalău.

 

Una dintre activitățile anuale cele mai importante ale Sectorului cultural al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, Festivalul de păstrare și promovare a tradițiilor populare românești, este organizat cu sprijinul diferitelor case sau centre de cultură din județe limitrofe din România (Bihor, Bistrița-Năsăud, Arad și Timiș). La acestea participă anual credincioși din toate parohiile Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria care se simt legați de frumoasele tradiții populare românești și pe care și ei, la rândul lor, ca și generațiile mai tinere din diferite localități le cultivă cu multă pricepere și sârguință, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Sărbătoarea a început prin săvârșirea Sfintei Liturghii la Catedrala episcopală din Gyula, de către Preasfințitul Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, aflat în mijlocul unui sobor format din membrii Permanenței Consiliului eparhial, la care s-a adăugat părintele Silviu Boha, inspectorul pentru cateheză parohială din Episcopia Sălajului, care la final a transmis și un mesaj din partea Preasfințitului Petroniu, Episcopul Sălajului.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup coral de tineri din Episcopia Sălajului, iar alături de credincioșii catedralei, au participat atât echipa Casei de Cultură din Zalău, invitată la programul cultural de după-amiază, cât și alți oaspeți, din Ungaria sau România, care au umplut lăcașul de cult.

La ediția din acest an au contribuit două ansambluri din Zalău: Ansamblul artistic “Porolissum” și Ansamblul folcloric de copii și tineret “Columna”. Pe lângă dansurile prezentate, programul manifestării a cuprins și cântece populare interpretate de artiști tineri sau consacrați. Festivalul a fost susținut de Fundația de stat “Wekerle Sandor”, din cadrul Ministerului Resurselor Umane de la Budapesta, Primăria și Consiliul local din Zalău, Casa de Cultură a Municipiului Zalău și Clubul Lions “Porolissum” Zalău. După încheierea festivalului, la fel ca și în anii trecuți, toți participanții, atât cei veniți din diferite parohii românești din Ungaria, cât și oaspeții lor de seamă din România, s-au întâlnit și au continuat bucuria comuniunii frățești, gustând și din bucate tradiționale românești.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares