Procesul în care liderul MISA, Gregorian Bivolaru, îl acuză pe fostul viceprim-ministru al guvernului Petre Roman, Gelu Voican-Voiculescu de colaborare cu securitatea s-a finalizat după doi ani de tergiversări. Decizia nu este definitivă.

Curtea de Apel București a respins, la data de 25 septembrie 2012, contestația făcută de Gregorian Bivolaru, dar și de revoluționarul Marius Mioc, împotriva verdictului dat de CNSAS, potrivit căruia Gelu Voican-Voiculescu nu a colaborat cu securitatea comunistă. Decizia nu este definitivă, și poate fi contestată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție. Gregorian Bivolaru a sesizat, la 29 iunie 2010, Curtea de Apel București și cere să se constate că Gelu Voican- Voiculescu a fost informator al Securității. Liderul MISA, cel care în 2005 a fugit din România, susține că arestarea și condamnarea sa, în 1984, s-au datorat delațiunilor lui Voican-Voiculescu.

Gregorian Bivolaru (58 de ani), zis „Guru” sau „Grig”, domiciliat în prezent în Suedia, cu statut de azilant politic, a trimis o sesizare judecătorilor Curții de Apel București cărora le cere să-l declare colaborator al Securității pe fostul viceprim-ministru al României, Gelu Voican Voiculescu. Motivul invocat de liderul Mișcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA) este acela că în urma delațiunilor date de fostul demnitar, el ar fi fost arestat în 1984, condamnat la un an și jumătate de închisoare și internat cu forța în Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare.

CNSAS: Nu a colaborat cu securitatea

Potrivit CNSAS, Gelu Voican Voiculescu a fost în atenția fostei Securități atât în calitate de urmărit, cât și în cea de sursă. El ar fi primit mai multe nume informative: „Virgil”- (1973), „Viorel” și „Călugărul”- (1977-1985), și ar fi dat mai multe note, unele din proprie inițiativă, despre rude și prieteni- printre care Gregorian Bivolaru -, profesorul Mario Sorin Vasilescu sau inginerul Alexandru Tocineanu. La 23 februarie 2010, Colegiul CNSAS a decis că Voiculescu nu a colaborat cu fosta Securitate.

Acuzații: notele „Călugărului” se regăseau în rechizitoriul lui „Guru”

Cea mai gravă acuzație pe care „Guru” i-o aduce lui Voiculescu este că pasaje întregi din rechizitoriul de la 20 august 1984, prin care Bivolaru a fost trimis în judecată, se aseamănă cu notele „Călugărului”.„Sunt izbitoare și sunt de natură să dovedească că informațiile furnizate de către acesta erau de natură a aduce atingere drepturilor și libertăților fundamentale ale subsemnatului“, mai notează Gregorian Bivolaru. Liderul MISA mai arată că, potrivit delațiunilor, Voiculescu avea acces la documente și la informațiile deținute de Securitate atunci când s-a referit la „fotografiile instantanee” de la percheziție. Bivolaru îi reamintește lui Voiculescu refuzul dea-l ajuta să fie externat din spitalul de psihiatrie în zilele Revoluției din decembrie 1989.

Marius Mioc: “Viza prin aceste informații să îngrădească drepturi și libertăți fundamentale”

Revoluționarul Marius Mioc a fost nemulțumit de verdictul dat de CNSAS și a cerut instanței să constate colaborarea lui Voica-Voiculescu. „În concluzie, pîrîtul a dat Securității informații despre activități sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist (înființarea de cercuri yoga fiind o astfel de activitate în condițiile interzicerii acelor cercuri de către regim; deasemenea ținerea de conferințe pe diferite subiecte), vizînd prin aceste informații să îngrădească drepturi și libertăți fundamentale ale omului, precum dreptul de liberă exprimare, dreptul de asociere, dreptul de întrunire, dreptul de împlinire profesională, dreptul la imagine, dreptul la viață personală. Faptul respectiv a fost sesizat de altfel chiar și de Direcția Juridică a CNSAS, care în avizul ei se pronunță pentru stabilirea calității de colaborator al securității pentru domnul Voican Voiculescu”, susținea revoluționarul Marius Mioc.

sursa: evz.ro

Comentariu rapcea.ro: decizia Curții de Apel București este cel puțin surprinzătoare în condițiile în care procesul verbal al ședinței de analiză CNSAS al dosarului lui Gelu Voican Voiculescu se concluzionează că acesta a făcut poliție politică, însă decizia CNSAS este “pe invers” și în scoate basma curată pe “Călugăr” datorită unor “intervenții” la nivel înalt… Vom vedea ce va fi la recurs,    la Înalta Curte de CAsație și Justiție… Dacă hotărârea va fi casată și Gelu Voican va fi considerat că a făcut poliție politică, va pierde pensia de fost director al SRI (pentru că art. 27 din Legea 14/1992 privind activitatea Serviciului Român de Informații, “Nu pot activa in Serviciul Roman de Informatii aceia care, facind parte din structurile represive ale statului totalitar, au comis abuzuri, informatorii si colaboratorii securitatii, precum si fostii activisti ai partidului comunist, vinovati de fapteindreptate impotriva drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.“)

Pe e altă parte, dacă pierde procesul, Voican nu va mai putea fi relansat în funcții publice, așa cum dorește USL-ul să o facă după alegerile din iarnă… însă probabil că nu va pierde, căci va da din nou fuga la tătuca Iliescu să i se plângă, cum a făcut-o și în problema cu vila în care locuiește, iar Ilici va apăsa încă o dată pe butoanele roșii ale justiției aservite politic și gata, Geluțu va scăpa de problema cu yoghinii cei sâcâitori.

Întâlnirea lui Voican cu Petrică Groza a fost interesantă. S-a petrecut după mitingul de la Ministerul Justiției, exact la final, când Gelu Voican venea la minister, cu treabă (oare ce treabă o avea un simplu particular cu Ministrul Justiției – că pe noi, o grămadă de ONG-uri, nu ne-a primit ?!).

Pedro a dat dovadă de echilibru și bun simț, protejându-l pe Voican de injuriile și atacurile verbale ale celorlalți participanți la miting (în special ale Victimelor Mineriadelor – ce nu au uitat că Gelu Voican a condus operațiunile de incendiere a sediului Ministerului de Interne și a altor instituții de stat – diversiunea marca Silviu Brucan).

Întrebat fiind după discuție ce a discutat cu Gelu Voican, Petrică Groza a refuzat să dezvăluie conținutul discuției, spunând totuși că a aflat lucruri interesante…

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares