Orașul grecesc Volos are o monedă alternativă: TEM

(articol de Marc Lowen apărut pe pagina BBC în data de 11 apr. 2012)

Cu câteva luni în urmă, o monedă alternativă a apărut în orașul-port Volos din Grecia. A fost o inițiativă pornită de jos, care a crescut până la rețeaua actuală de peste 800 de membri, într-o comunitate care se luptă cu prețurile în euro din această perioadă de criză financiară profundă.

Zona de produse meșteșugăreești din piața centrală a orașului Volos e chiar în capăt, după tarabele cu dulcețuri de casă. După o trecere în revistă a ofertei, Hara Soldatou alege un set de lumânări decorative, de care e vădit încântată: „M-au costat 24 de TEM, pe care i-am făcut oferind lecții de yoga“, precizează ea.
Oriunde ai merge în piață, singurul lucru de care nu ai nevoie în buzunar sunt banii.
De la bijuterii la mâncare, de la produse electrocasnice la articole de îmbrăcăminte, totul aici se poate cumpăra cu moneda locală TEM.
Moneda funcționează ca mijlocitor al schimbului. Dacă ai de oferit bunuri ori servicii, capeți un credit în echivalentul un Euro = 1 TEM.
Apoi, câștigurile le poți folosi pentru a cumpăra în cadrul rețelei, care este un sistem original de schimb de bunuri.
Este o reminiscență a unui străvechi sistem de troc, reînviat în Grecia zilelor noastre.
„Pot căpăta în schimb lecții de limbi străine ori de computer“, spune Stavros Ntentos din spatele tarabei lui pe care sunt etalate produse de lenjerie pentru copii.
„E o idee foarte bună, pentru că trebuie să-i învățăm pe oameni că fiecare dintre noi are ceva de cumpărat sau de vândut și că pentru asta nu e neapărat nevoie de euro.“
„Am ajuns în punctul cel mai de jos al vieții noastre și acum trebuie să gândim diferit“, spune Tasos, vânzător de legume.

Monede coexistente
Întreg sistemul este organizat online și cuprinde membrii care au conturi în TEM, creditate ori debitate prin tranzacții virtuale.
Creatorul sistemului, Yiannis Grigoriou, stă la computerul-bancă din piață, supraveghind tranzacțiile.
„Este ceva care atrage pentru că oamenii găsesc aici speranță. Găsesc aici lucruri pe care le pot da ori lua“, spune el.
Ar putea ajunge TEM moneda dominantă în Volos?
„Nu știu“ răspunde el zâmbind, „om trăi și om vedea“.
Yiannis Grigoriou, creatorul sistemului, consideră că inițiativa lui ar putea avea un mare viitor.
Părăsirea zonei euro a fost un scenariu frecvent discutat în lunile din urmă, pe măsură ce Grecia se adâncea tot mai mult în cea mai grozavă recesiune din istoria ei modernă.
În vreme ce unii văd în TEM o alternativă – „Euro e ceva ce ține de trecut“, explică un cumpărător – pentru alții el este mai degrabă o soluție de criză decât o alternativă reală.
Primarul din Volos, Panos Skotiniotis, insistă că moneda euro nu este amenințată de TEM.
El sprijină proiectul, dar spune că ambele monede pot coexista.
„Noi sprijinim inițiativa pentru că este o foarte bună modalitate de ieșire din profunda criză economică și socială“, spune el.
„Este o inițiativă care oferă o alternativă la euro, fără a înlocui însă moneda europeană. Grecia este în eurozonă, noi vrem să rămânem în zona euro, credem că trebuie să rămânem în zona euro.“

Un nou început?
Rețeaua monedei alternative crește continuu, tot mai multe afaceri acceptând-o și apelând la ea.
În cooperativa locală de crescători de flori, din care fac parte persoane cu dizabilități de învățare, membrii folosesc TEM pentru a-și vinde plantele și a căpăta în schimb servicii la care altfel le-ar fi foarte greu să aibă acces.
Iar unii dintre cumpărători pot veni să ajute cooperativa, de pildă pentru a tunde iarba ori a repara un gard în schimbul plantelor primite.
„Putem cumpăra pâine ori carne în schimbul produselor noastre, sau fetele pot merge la coafor“, spune Peri Mantzafleri, managerul cooperativei.
„Eu am crescut într-un sat – așa mergeau lucrurile altădată, înainte ca banii să fie folosiți pentru tot. Ar putea fi o bună ocazie să o luăm de la capăt.“
Tinerele generații beneficiază și ele de pe urma sistemului.
Într-o clădire a primăriei, copiii iau parte la activități pline de animație – un amestec de joc, cântec și desen.
Părinții care acum se luptă din greu pentru a plăti lecțiile le vor putea plăti cu TEM, cele două monede având valabilitate egală.

Să vezi lucrurile „diferit“
Charalampos Bardas, coordonatorul programelor pentru copii, spune că moneda locală este neprețuită.
„Este o bună soluție în vremuri de criză. Viața merge înainte, iar noi trebuie să luptăm“, spune el.
„Acum trebuie să vedem și să gândim altfel. Crza actuală nu este sfârșitul lumii. Trebuie să ne descurcăm și să mergem înainte.“
Comunitatea din Volos și-a dezvoltat o armă nouă cu care luptă împotriva celei mai grele crize financiare pe care mulți dintre membrii ei au cunoscut-o vreodată.
Chiar dacă în Volos nu prisosesc euro, locuitorii orașului au găsit o cale de a-i înlocui cu mijloace alternative.
Un sistem simplu de troc, care schimbă disperarea în speranță.

Traducere din limba engleză de Alexandru Ciolan – a treia forta romania profunda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *