Rusia santajeaza Republica Moldova, acuza comisarul european pentru energieFoto: The Telegraph
Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a lansat, joi, un apel catre statele Uniunii Europene de a sustine RepublicaMoldovain conflictul cu Rusia privind aprovizionarea cu energie. El a acuzat Rusia de “santaj” la adresa Moldovei.

ConformEuropean Voice, Gunther Oettinger a solicitat statelorUEsa adopte o “abordare comuna puternica” si sa lanseze un “mesaj clar” catre Rusia, al carei comportament fata de Republica Moldova este considerat “inacceptabil”. El a acuzat Rusia de “santaj” la adresa guvernului de laChisinau.

Rusia nu este de acord cu aderarea Republicii Moldova si a Ucrainei la Comunitatea Energetica Europeana. Moldova a solicitat companiei ruse de statGazpromo reducere cu 30% a pretului gazelor furnizate si anularea datoriilor, estimate la 3,2 miliarde euro.

Luna trecuta, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a raspuns ca pentru a incepe negocierile asupra acestor solicitari, Moldova ar “trebui sa renunte la aderarea la Comunitatea Energetica Europeana”. Belarus, care a ales sa ramana in afara Comunitatii, a fost rasplatita de Moscova cu mari reduceri la pretul gazelor.

Oettinger a spus ca Rusia ramane cel mai important partener al UE in privinta furnizarii de carbune, petro si gaze, insa “nu poate fi acceptata nicio presiune impotriva Moldovei”.

“Intrebarea mea pentru UE este: acceptam aceste presiuni sau nu? Am putea sa le spunem partenerilor nostri rusi: daca abordati asemenea tactici… atunci nu putem avea incredere in voi pentru un parteneriat pe termen lung. Moscova este un test in privinta unui parteneriat corect pentru noi toti”, spunea Oettinger, saptamana trecuta, laBruxelles.

El a tinut sa avertizeze Moldova ca, daca va parasi Comunitatea Energetica Europeana, “indirect renunta la parteneriatul cu UE si devine urmatorea Belarus”.

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares