Haos politic în Israel: Parlamentul a votat dizolvarea sa si a convocat alegeri legislative anticipate la 22 ianuarie

Parlamentul israelian (Kneset) a votat dizolvarea sa in noaptea de luni spre marti si a convocat alegeri legislative anticipate pentru 22 ianuarie 2013, a anuntat o sursa oficiala. Dizolvarea Parlamentului a fost adoptata in prima lectura de catre 99 dintre cei 120 de deputati, in a doua lectura cu 99 de voturi la unu, iar in a treia lectura cu 100 de voturi la zero, a precizat aceeasi sursa citata de Mediafax.

În acest climat de instabilitate politică din statul evreu, planul atacării Iranului de către Israel pare destul de incert, cu atât mai mult cu cât destule voci din rândurile armatei israeliene s-au ridicat împotriva unui conflict militar deschis împotriva Iranului.

Proiectul declanșării unui război cu Iranul nu are nici susținerea populației civile, mai mult de jumătate dintre israelieni nu susțin lansarea unui atac militar împotriva Iranului, potrivit rezultatelor unui sondaj publicat în primăvara acestui an de cotidianul israelian Haaretz, citat de agenția EFE.

În tot acest timp, războiul declarațiilor belicoase continuă, politicienii evrei ne-pierzând nici o ocazie să acuze Iranul că încearcă să obțină arma nucleară, uitând însă să amintească că Israelul a fost dotat deja de SUA cu arme nucleare fără să întrebe pe nimeni. În tot acest dialog agresiv, Rusia și China ale căror interese economice și energetice geostrategice sunt strâns legate de Iran, au blocat la ONU aproape toate inițiativele de declanșare a unui război împotriva Iranului, declarând deschis prin reprezentanții lor, că nu vor ezita să apere Iranul în caz de atac “ca pe propriul teritoriu național“.

În condițiile schimbărilor politice din cele două state cu potențial agresor (SUA și Israel) de la începutul noului an, ipoteza atacării Iranului devine un scenariu de tipul “acum ori niciodată”, fiind greu de crezut că în condițiile de criză economică actuală, politicienii nou aleși vor risca declanșarea unui al treilea război mondial din pricina disensiunilor irano-evreiești.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *