Pacienții înfometați de la Bălăceanca. Reportaj șocant

Reportaj ȘOCANT care arată realitatea crudă din România. De necrezut...

Foto: Antena1
Să ai o boală psihică, în România, e o pedeapsă dublă. Nu te chinuie doar boala, dar si un sistem indiferent care transformă pacienții în brute. La spitalul de psihiatrie de la Bălăceanca, bolnavii stau ore în șir agățați de gratiile de la poartă și cerșesc.

Paznicii nu par să fie deranjați de faptul că bolnavii, pe care ar trebui să-i supravegheze, agasează pe oricine intră în curtea spitalului sau trece prin fața porții. De fapt, nu pare să le pese de nimic. Sub pretextul că vrem să internăm o mătusă aici, am intrat în curtea instituției, unde sunt oameni cu afecțiuni grave, fără să avem nevoie nici măcar de buletin. Am dat un nume fals, am inventat un medic și a fost sufiecient.

Aleea spitalului s-a umplut imediat. Bărbați, femei, bătrâni, toți ne-au înconjurat ca să ne ceară bani.

În tot acest timp, niciun medic sau asistentă nu a apărut de dincolo de pereții clădirilor care stau să cadă. Nici nu e de mirare în condițiile în care spitalul are doar 9 psihiatri, în loc de 17 și are nevoie de peste 20 de asistente și îngrijitori. Bolnavii au fost cei care ne-au făcut turul spitalului.

La Spitalul de la Bălăceanca sunt internați peste 300 de oameni. Primesc, în fiecare zi, hrană în valoare de 10 lei. De bolnav.

La Bălăceanca lista de probleme e lungă. A scăpat de ea Ministerul Sănătății acum 3 ani, când spitalul a trecut în administrarea Consiliului Județean Ilfov. Șeful Consiliului a refuzat să discute situația cumplită de la Bălăceanca în fața camerei de luat vederi, dar le-a transmis reporterilor Observator că știe perfect ce se întâmplă la spital și ca urmare va face un plan de reorganizare a instituției.
Până atunci, actuala conducere a spitalului își vede de treabă. Deși au nevoie de medici și o pază mai bună, au angajat o firmă de catering.

În România sunt înregistrați peste 5.000 de pacienți cu afecțiuni psihice. O cifră inexactă, spun organizațiile non guvernamentale, care susțin că numărul bolnavilor neluați în evidențe e uriaș.

Pacienții cuprinși în statistica oficială sunt tratați fie în cele 9 secții de psihiatrie ale spitalelor mari din țară, fie în cele 23 de spitale de psihiatrie. Sunt 2 spitale specializate în Moldova, alte 2 în București. Cele mai multe unități sanitare de specialitate sunt în vestul țării:  Maramureș, Sălaj, Bihor. Există centre și  în Moldova, alte două  în București.

sursa: antena3
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *