Jidanii vor legaliza colonizarea pământului furat de la palestinieni

Premierul israelian Benjamin Netanyahu intenționează să adopte un raport care legalizează coloniile neautorizate și ridică obstacolele juridice privind extinderea altor construcții evreiești în Cisiordania ocupată, scrie presa israeliană.

Este vorba despre un document elaborat de trei juriști, între care fostul judecător al Curții Supreme Edmund Lévy, care a fost prezentat la începutul lunii iulie.

Raportul apreciază că Israelul nu este o „putere militară de ocupație”, insistând că dreptul internațional nu interzice înființarea și extinderea coloniilor.

Postul public de radio nu a avansat nicio dată privind adoptarea proiectului de document, denunțat de palestinieni și de opoziția de stânga israeliană, apreciind că Benjamin Netanyahu îi va cere guvernului său să-l voteze înaintea alegerilor legislative anticipate, prevăzute să se desfășoare la 22 ianuarie 2013, potrivit Agerpres.

Ministrul Transporturilor, Israel Katz, considerat un apropiat al premierului israelian, a salutat „preconizata decizie a guvernului de a adopta respectivul raport”. Această decizie reprezintă un „mesaj clar privind dreptul evreilor de a se instala în Iudeea-Samaria/Cisiordania și de a trăi ca toți ceilalți israelieni”.

Adoptarea raportului nu constituie o anexare de facto a Cisiordaniei, a insistat ministrul israelian.

Benjamin Netanyahu nu a examinat, deocamdată, această problemă, de teama unei reacții negative din partea comunității internaționale, dar a pus-o pe tapet în perspectiva alegerilor, pentru a atrage voturi din partea nucleului dur al Likud (dreapta naționalistă) și a coloniștilor evrei, conform aceluiași post de radio.

Comunitatea internațională consideră drept ilegală existența coloniilor evreiești, aprobate sau nu de către executivul israelian.

Sursa: EVZ.ro

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *