Tăblițele de la Tărtăria conțin cea mai veche greșeală de gramatică din lume

 

tartaria_greseala_gramaticaDeși nu a fost încă stabilit dacă ele sunt, într-adevăr, cele mai vechi texte scrise din lume, tăblițele de la Tărtăria conțin cu siguranță cea dintâi greșeală gramaticală din istorie, susțin mai mulți lingviști ai Academiei care au analizat misterioasele obiecte. Nu este o descoperire surprinzătoare, având în vedere că primele școli au apărut pe teritoriul României la peste 6000 de ani după inscripționarea tăblițelor.

“E vorba despre un dezacord, o greșeală frecventă și astăzi”, explică Decebal Popescu, academician. “Practic, geto-dacul care a produs tăblițele voia să scrie despre ‘zimbrul a cărui brânză e bună pentru prânz’, dar a scris ‘zimbrul al cărui brânză…’. Până acum credeam că primul dezacord aparține uneia dintre fiicele împăratului Traian, dar se pare că aceste greșeli sunt mult mai vechi”.

Mai mulți arheologi din Budapesta oferă însă o altă explicație pentru dezacordul de la Tărtăria: potrivit teoriei acestora, autorul renumitelor tăblițe nu stăpânea limba geto-dacă pentru că era ungur.

sursa: timesnewroman.ro

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *