MOLDOVA-RUSSIA-FRIENDS!!!

n perioada dintre cele dou campanii electorale de acas, dup evenimentele din 7 aprilie de la Chiinu, aveam dispute cu tinerii de vrsta mea, n care fceam pronosticuri, evaluam situaia, ne imaginam ce va urma.

Toat lumea vroia s scpm de comunism, s aderm la valorile democratice, s ne putem afirma liber identitatea romneasc, iar ca ntr-un vis fericit rosteam: UNIRE.

Toat lumea i-a pus speranele n forele “opoziiei”, c ea va produce schimbarea multateptat, va aduce Moldova mai aproape de Romnia i de Uniunea European.
Dar s vedem unde ne-a adus opoziia noastr drag, n care, vrnd nevrnd, ntr-o mai mic sau mai mare msur, i-au pus majoritatea speranele, nu pentru c ar reprezenta ntradevar o fora, dar c nu exista alt alternativ, jocurile fiind fcute de mult. n primul rnd, n timp ce tinerii protestau n Piaa Marii Adunri Naionale, opoziia democratic, proaspt intrat n Parlament: Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat i Aliana “Moldova Noastr”, s-a dezis de protestatari i au mers la negocieri cu Voronin. Practic ei vroiaunu alegeri anticipate, nu unirea cu Romnia, nu ieirea din CSI. Nimic din toate acestea. Ci “renumrarea voturilor”, n aa fel nct,

Nici comunistii, nici opozitia nu au vrut ins s cedeze fotoliile i s-a ajuns la anticipate.

eventual,s nu mai ias comunitii majoritari, ci aliana celor trei partide.Eu am fost mai sceptic. Am considerat de la nceput c nu se va schimba nimic, c “noua” opoziie nu e cu nimic mai bun dect vechii comuniti, c Filat-Urechean-Ghimpu sunt oamenii Moscovei, i colul nostru de rioar va rmane n continuare sub papuc rusesc. i, din pcate, am avut dreptate.

n urma alegerilor din 29 iulie 2009, cele 3 partide care au reprezentat iniial opoziia, PL, PLDM i AMN au acumulat mpreun acelai numr de mandate ca i la scrutinul din 5 aprilie, deci celor 3 partide nu le-a prea priit manifestatiile din centrul Chiinului, revolta tinerilor nu le-a adus voturi n plus. Situaia
Dup cum arat chiar rezultatele ultimului scrutin, PL-PLDM-AMN nu au reuit s “fure” de la comuniti nici mcar un mandat, n schimb i-a reusit Lupului, acesta fiind, de fapt i de drept, marele ctigtor al alegerilor de la Chiinu.partidelor lui Ghimpu-Filat-Urechean era practic aceeai ca i n urma scrutinului din 5 aprilie, cu o mic-mare diferen: scindarea PCRM, de fapt desprinderea lui Marian Lupu, aderarea lui la Partidul Democrat a lui Dumitru Diacov, care la 5 aprilie nici nu intrase mcar n Parlament.

Dup formarea cualiiei de guvernare, supranumit Aliana pentru Integrare European i compus din PL-PLDM-AMN + PD, lucrurie au nceput s miroase urt. Cei trei „prini ai liberalismului moldovenesc” au czut de acord asupra principiilor propuse/impuse de Marian Lupu: renunarea la apropierea de NATO i dezvoltarea relaiilor de colaborare cu spaiul CSI. Cu alte cuvinte, actuala „coaliie” va fi una mult mai ataat de interesele geopolitice ai

La prima conferina de pres pe care au organizat-o liderii AIE, pentru a anuna c vor forma o coaliie, limba dominant a fost cea rus. Chiar i „naionalistul” de Ghimpu a preferat s vorbeasc n rus spre a-i demonstra lipsa de „rusofobie”.

Liderii AIE, dup ce au preluat treptat puterea n stat, au tot fost felicitai de

nali demnitari de stat ai Rusiei, au avut, pe rnd, ntrevederi cu ambasadorul Rusiei la Chisinau – Valeri Kuzmin, Vladimir Putin l-a felicitat pe Vladimir Filat pentru investiia n funcia de premier, iar dup recentul summit CSI de la Chiinau i Marian Lupu a primit “binecuvntarea” de la Medvedev de a fi noul ef al statului moldav.

Sumitul CSI de la Chiinu a aratat c ne putem lua adio de la romnismul din

Basarabia, a artat n sfrit adevrata fa a noii conduceri de la Chiinau: cea de slugi ale rusoilor. i de data asta nu mai poate contesta nimeni c sunt de rea-credin.

Unionitii de faad de la Chiinu nu mai vreau unirea cu Romnia, primul-ministru Vladimir Filat declrand pentru publicaia ruseasc Kommersant cUnirea R. Moldova cu Romnia nu este dect o invenie a PCRM.

Adio draga mea tarisoara Federaiei Ruse, iar cursul spre vest va fi unul moderat. Acesta este preul pentru care liberalii au primit fotolii moi i aceasta ne-o demonstreaz nc o dat recentul Summit CSI de la Chiinu.

“Ideea unirii cu Romnia este rezultatul propagandei comunitilor”, declar Filat. Acelai lucru declar i Mihai Ghimpu, liderul Parlamentului de la Chiinu i preedintele interimar al statului, cnoua guvernare a Moldovei nu are planuri de a se uni cu Romnia, de a prsi CSI sau de a se altura NATO.

i, ca s ne asigure de acest lucru, Filat a scos din buzunar i flutur acum i Tratatul de Frontier cu Romnia, ca o garanie a “statalitii, integritatii” i “neutralitii” Republicii Moldova, tratat rvnit att de mult de rui, pe care comunitii nu au reuit s-l semneze i pe care noua conducere de la Chiinau vrea s-l obin ct mai curnd, n semn de mare preuire i devotament fa de cei care ne-au ocupant i ne-au distrus arioara, ne-au ponegrit limba, ne-au omort i deportat bunicii… Aceeai pies, ali actori…

Se urc Basarabia pe cruce, i cuie pentru ea se pregtesc..

Un articol de: Ciobanita

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares