A venit vremea s mrturisesc n fața ntregii lumi un secret teribil: SUNT BOLNAV. Am o boal aproape incurabil n zilele noastre, a crui final este același cu al tuturor bolilor incurabile: MOARTEA, DISPARIȚIA, NEANTUL.

Dușmanii mei se vor bucura aflnd acest lucru. Se vor gsi și unii care vor zice: iat pedeapsa de la Dumnezeu pentru faptele lui cele rele. De acord cu ei. ns, s nu se grbeasc s se bucure. S-ar putea (mai mult ca sigur) ca nici ei s nu stea mai bine…

Cci e drept, nu sunt singurul care sufer din pricina acestei boli, ns asta nu m nclzește cu nimic. Nu m bucur de rul altora, nici s știu c nu sunt singurul care va muri. Dimpotriv, m ncearc o imens tristețe și compasiune faț de mine nsumi și ceilalți aflați n aceeaști stare grav ca și mine. Imensa majoritate a celor care sunt bolnavi de aceast boal nici mcar nu conștientizeaz faptul c sunt bolnavi, pn n stadiul final, n ultimele clipe, cnd realizeaz cumplitul adevr.

De cnd am aflat de boala mea, am cutat disperat un tratament. I-am cutat pe cei care afirmau c au vindecat-o, ns i-am aflat pe unii dintre acești așa-ziși doctori, la fel de bolnavi ca și mine. Sentimentul de neputinț, disperare și revolt s-a acutizat, cnd am realizat ct de incurabil este.

O parte din mine și-ar fi dorit s nu afle niciodat de existența acestei boli, s mi pot tri liniștit zilele care mi-au mai rmas n acceași stare de inconștienț și autoiluzionare ca și ceilalți bolnavi – care nc nu au aflat de boala lor.

Este greu, aproape imposibil s lupți cu aceast boal chiar dac ești hotrt s i supraviețuiești. n primul rnd, este greu de gsit un medic care s ți pun diagnosticul corect și care s fie capabil s ți stabileasc tratamentul adecvat. Apoi, chiar dac am avut imensul noroc s gsesc un astfel de medic excepțional, tratamentul necesit o dedicare total din partea pacientului, pentru administrarea lui. Trebuie s ți amintești mereu ct de grav este boala ta, s nu renunți la tratament. Ori, mintea unui pacient normal nu poate suporta acest adevr crunt, aceast tragedie. Și și gsește refugiul fie n uitare, fie n speranțe deșarte, fanteziste – și te trezești c timpul trece, boala avanseaz lent, pe nesimțite (cci este o boal tcut, fr dureri, fr prea multe semne exterioare, vizibile !) iar tu nu ai fcut nimic ca s te vindeci. Și astfel, zilele trec, te iei cu alte probleme, ndatoriri sau treburi mai presante, ce trebuie rezolvate imediat, și uiți de boal.

De multe ori, rarii pacienți care ajung s afle de boala lor și ajung s conștientizeze ct de cumplit este, renunț la orice alte preocupri sau activitți și se dedic total procesului de vindecare. Nu e cazul meu. Sunt ndeajuns de inconștient și ncreztor pn la imbecilitate (ca majoritatea celorlalți pacienți, de altfel) s cred c MAI AM SUFICIENT TIMP s mi termin treburile nerezolvate ȘI ABIA APOI s m ocup si de boala care mi macin tcut, minut cu minut, clip de clip, ființa. Realitatea a dovedit c SUNT PLINE CIMITIRELE DE OPTIMIȘTI, așa, ca mine.

Nu m mngie nici ideea elitist c oauu, sunt unul dintre puținii dintre puțini care am realizat tragedia acestei boli. La ce mi folosește, dac nu iau msuri !? Și astfel, m trezesc n cte o dimineaț, cu oasele tot mai nțepenite, și realizez c a mai trecut o zi, iar eu m apropiu de finalul previzibil… fr s fi fcut mai nimic ca s m salvez. Din lips de timp, evident. Și intru ntr-o stare de depresie și disperare crunt. mi analizez chipul n oglind, pielea, brațele, picioarele și trunchiul, cutnd nuntrul și nafara mea semnele avansrii bolii, și m mint spunndu-mi c mai am vreme, c nc nu e prea trziu.

Desigur, cititorul acestor rnduri se va ntreba contrariat, despre ce este vorba, n fond ? Cum se numește boala care m omoar ? Ezit s i dau numele ca s nu v șochez. Dac, numind-o, o s realizați C ȘI VOI O AVEȚI ? Nu vreau s v stric ziua. Totuși, nu ar fi corect din partea mea s v las așa, n aer. Desigur, unii dintre voi nu vor crede c sunt la rndul lor bolnavi, pn n ultimele clipe, cnd va fi prea trziu ca s mai fac ceva. Mulți se vor amgi c ei deja cunosc (la modul teoretic) boala și remediul ei, ns asta nu i va ajuta cu nimic, nu va opri evoluția ei și groaznicul deznodmnt.

Boala de care sufr se numește ingoranța cu privire la adevrata mea natur. Remediul cel bun pentru mine l-am gsit n doctrina impermanenței și cele 4 nobile adevruri. “Medicamentul” pe care trebuie s mi-l administrez spre vindecare, este punerea n practic a nvțturilor primite de la nvțtorii autentici.

CategoryUncategorized
Tags
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares