Tip:

Comunicat de pres

Data:

19.10.2012

Ministerul Afacerilor Externe saluthotrrea pronunat de Curtea European a Drepturilor Omului, astzi, n cauzaCatan i alii mpotriva Republicii Moldova i Federaiei Ruse.

Curtea a apreciat c reclamanilor, un numr de 170 de persoane – elevi (i prini ai acestora) care studiaz la colile cu grafie latin din regiunea transnistrean a Republicii Moldova –, li s-a nclcat dreptul la educaie, respectiv dreptul de a asigura copiilor educaie conform propriilor convingeri filozofice, prin aciunile de presiune i intimidare ale autoritilor transnistrene. Aceste aciuni au culminat n 2004 cu nchiderea celor opt coli cu grafie latin, care au fost nevoite s funcioneze, ulterior, n condiii dificile i n spaii improprii, neadecvate desfurrii procesului de instruire.

Instana european a apreciat c reclamanii, prini i copii, s-au gsit n situaia ingrat de a alege ntre, pe de o parte, un nvmnt secundar care nu este recunoscut n vreun alt stat i care utilizeaz metode nvechite i, pe de alt parte, a depune eforturi, inclusiv fizice, exorbitante pentru a avea acces la o form de educaie a statului lor, pe care o susin.

Hotrrea Curii este definitiv.

Decizia CEDO readuce n atenia public situaia problematic a colilor cu grafie latin din regiunea transnistrean, n condiiile n care n rstimpul scurs de la evenimentele din 2004 nu au fost consemnate ameliorri semnificative. De altfel, recunoscnd gravitatea situaiei, Consiliul UE a impus n august 2004, cu referire direct la „conceperea i punerea n practic a campaniei de intimidare i nchidere a colilor cu grafie latin din regiunea Transnistria din Republica Moldova”, sanciuni la adresa unor oficiali ai regimului de la Tiraspol (prin PC 622/2004/PESC). Aceste sanciuni au fost prelungite n septembrie 2012, pentru o nou perioad de 12 luni.

Ministerul Afacerilor Externe i exprim sperana c hotrrea Curii Europene va contribui la revenirea la normalitate a funcionrii colilor cu scriere latin din regiunea transnistrean.

 

Informaii de background

Cauza privete plngerea pe care 170 de ceteni ai Republicii Moldova, elevi ai colilor din Rbnia, Tighina i Grigoriopol i prinii acestora, au introdus-o pe rolul Curii la data de 25 octombrie 2004 i prin care acetia au invocat nclcarea articolului 2 al Protocolului nr. 1 la Convenia pentru aprarea drepturilor omului i a libertilor fundamentale, care garanteaz dreptul la educaie, a articolului 8 din Convenie, care protejeaz viaa privat i de familie, i a articolului 14 din Convenie, care interzice discriminarea.

La data de 9 iunie 2009, a avut loc o prim audiere public n cauz, n urma creia, la data de 15 iunie 2010, Camera de apte judectori a declarat cauza parial admisibil. La data de 14 decembrie 2010, Camera pe rolul creia a fost repartizat cauza s-a desesizat n favoarea Marii Camere. O a doua audiere public a avut loc n faa Marii Camere la data de 25 ianuarie 2012.

Prin hotrrea sa din 19 octombrie 2012, Marea Camer a Curii Europene a Drepturilor Omului, reiternd contextul istoric descris n hotrreaIlacu i alii mpotriva Republicii Moldova i Federaia Rus,a constatat, cu majoritate (aisprezece voturi pentru i unul mpotriv), nclcarea articolului 2 din Protocolul nr. 1.

Totodat, Curtea a hotrt, cu unanimitate, c Republica Moldova nu a violat articolul 2 din Protocolul nr.1 la Convenie.

Raportat la invocarea de ctre reclamani a nclcrii articolelor 8 i 14 din Convenie, Curtea nu a mai considerat necesar o analiz separat a acestor articole, raionamentul fiind absorbit n examinarea articolului 2 din Protocolul 1 la Convenie.

Hotrrea este disponibil pe site-ul CEDO la adresa:

http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/pages/search.aspx?i=001-114082

sursa: mae.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *