Jalnicul țipăt de lebădă al ungurimii – la CNCD

Manifestul “Noul strigat al ungurimii din Baia Mare!”, care condamna “boala casatoriilor mixte” cu “partener strain”, ca o cauza a scaderii numerice a populatiei de etnie maghiara,  a atras o autosesizare a Consiliului National pentru Combaterea Disciminarii.

“Noul strigat al ungurimii” sub lupa CNCD

Marți, 16 octombrie 2012, semnatarii manifestului “Noul strigat al ungurimii din Baia Mare!” sunt așteptați la sediul  Consiliului National pentru Combaterea Disciminarii pentru audieri.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în scandalul manifestului maghiarilor de la Baia Mare. Mai multe oficialități din zonă, printre care viceprimarul și mai mulți preoți, au semnat apelul „Noul strigăt pentru ungurimea din Baia Mare!”. Președintele CNCD, Csaba Asztalos, se va recuza în judecarea acestei cauze pentru că unul dintre preoții care au semnat apelul l-a cununat religios.

Citiți Manifestul “Noul strigat al ungurimii din Baia Mare!” si vă rugăm să comentați conținutul acestuia și dacă sunteți de acord cu acest apel

Noi toți semnatarii prezentului manifest (pedagogi, persoane civile și publice, capii bisericilor responsabili pentru soarta ungurimii din Baia Mare și zona Băii Mari) urmărim cu îngrijorare răspîndirea unei gîndiri și a unui comportament care renunță la identitate, care amenință existența comunității noastre. Boala ale cărei simptome sînt: răspîndirea căsniciilor mixte, refuzarea educației în limba maternă, exilul, contopirea cu corpul național majoritar, delăsarea față de noi înșine și letargia au infestat și cei mai buni oameni din comunitatea noastră: se răspîndește ca o boală contagioasă și în cadrul intelectualității din comunitatea noastră. În 1992, acum 20 de ani, mai mult de 25.000 de băimăreni se declarau maghiari. După ultimul recensămînt, sîntem doar 14.000. Aceasta, matematic, înseamnă o scădere de aproximativ 50% în doar două decenii. Realitatea palpabilă este însă și mai înspăimîntătoare: nici măcar pe acești 14.000 de unguri nu-i găsim nicăieri. (…) În bisericile noastre abia se leagă căsnicii curat maghiare, abia se botează copii maghiari. Grădinițele noastre, cît de cît se umplu de copii maghiari, dar cînd aceștia ajung în clasa I sau la liceu, dispar pe capilarele sistemului de învățămînt românesc și a unei conștiințe sfărîmate părintești. Cei mai mulți dintre copiii noștri au prieteni cu limba maternă română. În compania acestora ascultă muzică străină. De multe ori, nici chiar între ei sau în familie nu mai folosesc limba maternă și asta nu de puține ori, noi, adulții, le sîntem complici. Unde sînteți unguri din Baia Mare și zona Baia Mare? (…)
Calculînd cu un timp de înjumătățire de 20 de ani, peste o jumătate de secol de-abia o să mai fie unguri în zona Baia Mare. Putem avea oare conștiința curată? Am făcut oare totul pentru a opri acest proces?
Noi, semnatarii acestui manifest simțim că nu putem trece fără nici un cuvînt pe lîngă acest fenomen. Citînd spiritul lui Kiss Karoly, unul dintre cei mai mari gînditori ai maghiarimii ardelene, strigăm și noi parola: “TREZIȚI-VĂ DIN SOMNUL DE 20 DE ANI”. Deschideți ochii! Observați greșelile și erorile. Ajunge cu pasivitatea, retragerea și renunțarea la sine. Trebuie să construim. (…) Și chiar dacă ne-am împuținat, tot sîntem mai mulți ca acum 100 de ani. Și sîntem mai mulți decît acum 400-500 de ani. Ca atunci cînd înaintașii noștri au construit bisericile noastre, școlile noastre, ORAȘUL ACESTA AȘA CUM ARATĂ EL ASTĂZI. SĂ NU-L LĂSĂM SĂ SE PIARDĂ. SĂ NU PĂRĂSIM, INFIDELI, ACEASTĂ CETATE UNGUREASCĂ DIN ARDEALUL DE NORD, ÎN CARE BUNICII ȘI STRĂBUNICII NOȘTRI ȘI-AU TRĂIT VIAȚA, ÎN CARE V-AU NĂSCUT ȘI V-AU CRESCUT, UNEORI ADUCÎND SACRIFICII, V-AU EDUCAT SA FIȚI UNGURI, în speranța că și strănepoții și stră-strănepoții voștri vor fi unguri.

PĂRINȚI!
Nu vă lăsați pradă modei “așa se va evidenția mai bine copilul meu”. Nu îi lipsiți de posibilitatea educației în limba maternă, pentru că astfel îi lipsiți de posibilitatea de a rămîne maghiari. Nu mai puțin, ci  mai mare e valoarea omului care învață în limba maternă. Școală în limba străină înseamnă încă un cerc de prieteni cu limbă străină, iar apoi căsnicii mixte. Cu fiecare copil “lăsat” putem pierde o familie maghiară, vom fi nimicitorii nemiloși ai unei comunități maghiare seculare! Nu lăsați copiii să decidă în spiritul unei prost înțelese libertăți. Nu uitați, ei încă nu știu să decidă, voi trebuie să-i învățați cum să ia decizii. Alegeți pentru copiii voștri școli maghiare și dacă capacitatea copiilor voștri depășește posibilitățile locale, îi așteaptă cu brațele deschise instituții și colegii maghiare din Ardeal, unele mai bune ca celelalte. Creșteți-vă fiii și fiicele maghiare după cum știți mai bine, pentru ca și nepoții voștri să se nască maghiari.
TINERI!
Căutați compania unul altuia. Căutați-vă prieteni maghiari, perechea maghiară. Asta înseamnă o viață oarecum închisă, orientată spre noi înșine, dar nu uitați, această închidere a conservat cele mai valoroase comunități din Ardeal, secole de-a rîndul. Vă dăm pentru drum legea: scoateți afară din voi tot ce e străin. Nu lăsați aproape de inimă cuvînt străin, cultură străină, prieteni străini pentru că prietenul străin devine ușor IUBIT străin. Și cine nu-și declară iubirea pentru prima dată în limba maternă, mai tîrziu, cu mare probabilitate își va alege și pentru viață partener din FIII ALTUI NEAM. Nu vă amăgiți că vouă o să vă reușească și așa. Uitați-vă în jur printre cunoștințele voastre: oare din cîte căsnicii mixte rezultă copii și nepoți maghiari?  Fiți fideli  locului vostru natal, rădăcinilor voastre dătătoare de viață. Citiți cărți maghiare, ascultați muzică maghiară, cunoașteți istoria maghiară. Fiți mîndri că sînteți maghiari pentru că asta vă face unici, vă deosebește de restul lumii.
PEDAGOGI!
Purtători ai celei mai nobile moșteniri a educației mai bine de 1000 de ani: asemănător înaintașilor voștri, priviți munca voastră ca o misiune, ca o vocație, ce vine deodată cu sacrificii infinite. Știm, aveți pe umeri 1000 de poveri, dar musai să luați pe umeri și pe cea de-a 1001 povară! Pentru ca școlile noastre trebuie să fie mult mai bune decît ale naționalității majoritare. Munca voastră nu este muncă de funcționar public. Nu puteți cunoaște nici odihnă, nici orar. Nu poate să vă stea în față nici o putere superioară și asta este o cerință a calității, a pretenției față de voi înșivă. Fiți modele, mai punctuali decît cei mai punctuali, mai disciplinați decît cei mai disciplinați, fiți pretențioși mai ales față de voi înșivă. Nici o oră de curs nu poate să fie amînată. Nu puteți scăpa nici o ocazie prin care puteți să vă faceți școala mai atractivă și calitativă. Nu aveți voie să scăpați mîna nici unui copil, dimpotrivă, trebuie să căutați și să prindeți mîinile întinse spre voi, chiar și pe cele care vă resping. Nu învățați copiii, educați-i! Nu-i învățați să fie libertini, ci să știe să profite de libertate. Fiți deschiși față de tot ce-i valoros, dar refuzați fără tîrg categoric tot ceea ce e fără valoare și superficial. Și pentru că acest tineret asemănător unui crin ce se apleacă spre străini, slăbit în identitate și în ungurime are nevoie de o educație națională, fiți mai ales și mai presus de toate, maghiar! Fiți perfecți pentru că nu aveți o altă opțiune. Acest manifest nu este împotrvia voastră, ci pentru voi. Nu putem face compromisuri. Nu există DAR… Trebuie să fim unguri de calitate, tari, puternici, mîndri și conștienți. Unguri responsabili unul pentru celălalt.
(…) Trebuie să știm să-i spunem NU partenerului străin, școlii străine, ademenirii comunității străine. Trebuie să spunem NU letargiei, indiferenței, delăsării. (…)
Tot în cadrul acestui manifest se propune înființarea unei instituții civile care să supervizeze activitatea școlilor cu educație în limba maghiară. Această societate ar avea ca sarcină să vegheze asupra calității educației, să influențeze instituțiile de educație maghiară din zonă, să elaboreze strategii, să asigure dialogul și schimbul de informații și în final, colaborînd cu instituțiile de educație, să le aplice. În final se adaugă un citat din Koss: “ȘI VREM SĂ CREDEM CĂ NU SÎNTEM UN STRIGĂT ÎN PUSTIU”.

Semnatarii acestui manifest sînt:
1. VARGA KAROLY, preot reformat
2. LIEB JOZSEF, preot romano-catolic la Biserica “Sf. Treime” de lîngă Teatrul Municipal
3. BAK LASZLO, preot la Biserica Reformată de pe Podul Viilor
4. TASNADI ANDRAS-ZSOLT, preot reformat
5. LUDESCHER ISTVAN, președintele UDMR (viceprimarul Băii Mari, n.n.)
6. HUPKA FELIX
7. SZANISZLO JOZSEF
8. VARADI ENIKO
9. VIDA NOEMI, UDMR  ( membru în Consiliul Local Baia Mare, n.n.)
10. NAGY-JENEI ZOLTAN, președintele Asociației pedagogilor maghiari din România (Maramureș)
11. DAVID LAJOS, casa Teleki
12. MARKO HAJNAL, casa Teleki
13. APJOK NORBERT, organizator tineretul maghiar Baia Mare
14. PINTER ZSOLT, Uniunea Virtuală Baia Mare.

 sursa: ziua veche
comentariu rapcea.ro: penibil apel. Asta îmi amintește de grădinița maghiară de pe Iancului (în București), de tertipurile folosite de directoare și educatoare pentru a convinge părinții să își dea în continuare copii la școala cu predare exclusivă în limba maghiară, UNDE NU AVEAU DECÂT O ORĂ PE SĂPTĂMÂNĂ CU PREDARE ÎN LIMBA ROMÂNĂ ! Niște cretini extremiști ! Evident, la o astfel de programă cretină, chiar și familiile de unguri get beget și-au trimis copii la școli românești, iar la insistențele profesorilor, mulți le-au zis-o în față: CE SĂ FACĂ NUMAI CU MAGHIARA ÎN ROMÂNIA !!? DE CE NU FACEȚI ORELE MIXTE, JUMATE ÎN MAGHIARĂ, JUMATE ÎN ROMÂNĂ !? CUM E POSIBIL CA ELEVII SĂ PĂRĂSEASCĂ BĂNCILE ȘCOLII FĂRĂ SĂ ȘTIE SĂ SCRIE ȘI SĂ CITEASCĂ ÎN LIMBA STATULUI AI CĂROR CETĂȚENI SUNT ?! CE ȘANSE SĂ FACĂ CEVA ÎN VIAȚĂ, ÎN ROMÂNIA ? Așa se face că de doi ani, la școala maghiară de la Iancului, au fost în pericol, ȘI ÎNTR-UN AN, chiar nu au mai avut suficienți copii pentru a face o clasă a I-a. Își merită soarta acești bozgori răi și șovini, care s-au înmulțit la noi pe vremea Imperiului AustroUngar NUMAI PRIN MAGHIARIZAREA FORȚATĂ a românilor. De-aia, nu am nici o simpatie pentru cauza lor. Își cântă cântecul de lebădă și în 50 de ani vor dispărea din România ca minoritate, cu toate eforturile Ungariei de a-i ajuta cu școala și tot restul. Din cauza segregaționismului nazist al comunității maghiare, tinerii lor nu se pot adapta societății românești și pleacă din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *