Români și ruși, cercetați pentru spionaj. Aceștia au divulgat către ruși informații clasificate legate de zăcămintele de cupru și metale rare din zona MOLDOVA NOUĂ

Mai mulți cetățeni români și ruși sunt cercetați pentru spionaj economic, fiind acuzați că au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federația Rusă, informații și documente clasificate, referitoare la zăcămintele de cupru și metale rare din zona Moldova Nouă, anunță DIICOT într-un comunicat.

Comunicatul DIICOT:

“Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală efectuează cercetări față un grup infracțional, constituit din persoane având cetățenie rusă și română, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prev. de art. 19 din Legea nr. 51/1991, art. 169 si art. 298 Cod penal.

În fapt, s-a reținut că factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA București au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federația Rusă, informații și documente clasificate, referitoare la zăcămintele de cupru și metale rare din zona MOLDOVA NOUĂ, mai exact zăcământul de banatite și zăcământul “SUVOROV”.

Procurorii D.I.I.C.O.T. efectuează verificări privind autenticitatea documentației, caracterul clasificat al informațiilor și documentelor, impactul negativ asupra securității naționale precum și efectele produse asupra economiei naționale și mediului concurențial,  urmând ca, raportat la probatoriul administrat, să fie dispuse masurile legale în cauză.

Facem precizarea că, la data de 19 octombrie 2012, învinuitul O.M., 42 de ani, cetățean rus, a fost depistat pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, în timp ce încerca să părăsească teritoriul României, având asupra sa documente și hărți geologice, emise de autorități ale statului roman, conținând informații și date  clasificate  privitoare la zăcămintele de cupru și metale rare aferente exploatărilor MOLDOVA NOUĂ și SUVOROV.

Suportul  informativ a fost asigurat de către SRI.

Cercetările continua in vederea documentarii întregii activități infracționale”.

Știre în curs de actualizare – jurnalul.ro

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares