Un numr tot mai mare de europeni se bazeaz acum pe ajutoare alimentare potrivit Crucea Roșie, care spune c eșecul serviciilor de ajutor social și rata mare a șomajului au creat o situație n care nimeni nu știe cu exactitate cine ar mai putea avea nevoie de ajutor.

„Situația nu este specific Europei de Est sau de Sud-Est; se ntmpl n toat Uniunea European, oameni din Luxemburg și Finlanda… Serviciile publice de ajutor social ncep s eșueze și oamenii nu mai dispun de mecanisme de sprijin, motiv pentru care apeleaz la Biseric și Crucea Roșie“, spune Eberhard Lueder, șeful Crucea Roșie, unitatea Uniunii Europene.

„n zilele de astzi, nimeni nu știe cine va fi urmtorul lovit… Multe persoane care se considerau n siguranț – din clasa medie – se gsesc n situația n care nu și mai pot susține financiar nevoile“.

Circa 40 de milioane de europeni sufer de „lipsuri materiale severe“ potrivit datelor colectate de Comisia European, ceea ce nseamn c aceștia nu și mai pot permite o mas cu carne la dou zile. n total, 116 milioane de cetțeni ai Uniunii Europene sunt considerați „n pragul srciei sau excluși social“.
„Exist cu siguranț lacune n privința numrului de persoane care nu și pot permite o mas decent zilnic. n majoritatea țrilor, ceea ce noi considerm srcie este destul de ascuns, chiar dac n unele țri lovite puternic de criz acest lucru ncepe s se schimbe“, spune Lueder.

Proiectele sociale funcționeaz n toat Europa prin intermediul organizațiilor caritabile și grupurilor religioase. n orașe cu densitate mare de populație din Austria și Germania, spre exemplu, s-au format grupuri care colecteaz bunuri care se apropie de expirarea termenului de valabilitate din supermarketuri și le vnd la un preț simbolic. n Belgia și Franța, exist magazine n care oamenii pot cumpra mncare (și mbrcminte) la prețuri reduse substanțial.

Jorge Nuno Mayer, secretarul general al Caritas Europa, o organizație caritabil catolic, spune c oamenii se ndreapt ctre ajutorul alimentar cnd apar dificultți n achitarea utilitților pentru cas, precum apa curent sau electricitatea, ceea ce nseamn c nu mai au bani rmași pentru achiziția de alimente.

„Informațiile pe care le primim de la organizațiile Caritas din Europa arat c tot mai mulți oameni apeleaz la ajutorul alimentar. Principalele motive sunt creșterea șomajului, lipsa unui loc de munc pentru o perioad lung de timp și msurile de austeritate care au afectat programele de protecție social“, spune Mayer.

Centru vs. Periferie?

Uniunea European finanțeaz n prezent cu 500 mil. euro un program de ajutoare alimentare, de care beneficiaz 18 milioane de oameni din 19 state membre. Totuși, acest buget va fi redus n 2014 la 335 mil. euro, și continuarea sa este garantat doar pentru urmtorii șapte ani.

„Asta nseamn o reducere de 30%, ntr-o perioad n care tot mai multe state membre aplic anual pentru a satisface nevoile de baz ale cetțenilor lor“, a scris recent Aude Alston, secretarul general al European Federation of Food Banks, ca rspuns la aceast știre. „Programul european de ajutor alimentar este mai necesar ca niciodat“.

Organizațiile de asistenț social sunt de acord c țrile care au fost lovite cel mai puternic de criza economic european – cele de la periferia Europei (Grecia, Spania, Portugalia, Irlanda și Italia), statele Baltice și Europa de Est – au nevoie cel mai mult de acest program social.

Una dintre cele mai lovite țri este Spania, unde rata șomajului a ajuns la 24,6% n trimestrul doi. Luna aceasta, Crucea Roșie din Spania a lansat primul su apel pentru sprijinirea spaniolilor care au ajuns la sap de lemn.

„Membrii noștri din Spania au identificat att emigranți, ct și cetțeni nscuți n Spania care apeleaz la ajutor alimentar și vd un numr tot mai mare de persoane fr adpost care vor s acceseze acest ajutor“, spune Heather Roy, secretarul general al Eurodiaconia, o organizație caritabil creștin.

n același timp, organizațiile au observat un numr n creștere de persoane care cer poman n marile țri Europene, precum Franța.

„Franța avea un sistem foarte bun de beneficii sociale pentru toat lumea, dar sistemul guvernamental are un numr mare de goluri prin care oamenii sunt triați și asta i pune n situații dificile. Organizațiile caritabile simt o presiune crescut“, spune Lueder.

n Europa, persoanele n vrst și familiile cu copii ajung cel mai adesea n pragul srciei.

„Crucea Roșie din Italia spune c grupul cel mai mare care apeleaz la ajutor alimentar este format din pensionari cu venit minim. Cer ajutor la familie și la vecini, dar apeleaz și la Crucea Roșie. Ei nu pot compensa lipsa banilor printr-un nou loc de munc“, spune Lueder.

„Persoanele vrstnice, și cei cu venituri mici sau deloc, cu calificri minime sau fr un serviciu erau afectați nc dinainte de criz“, a adugat Mayer. „Cei mai afectați dintre «noii sraci» sunt familiile numeroase și cele cu un singur printe cu venituri mici sau fr venituri, motiv pentru care copii sunt principala noastr ngrijorare“.

Mayer este pesimist cu privire la o eventual mbuntțire a situației n 2013, n timp ce o treime din membrii organizației Eurodiaconia prevd un numr n creștere de persoane care vor apela la ajutor alimentar anul viitor.

Roy a avertizat ns asupra faptului c guvernele europene nu ar trebui s se bazeze pe programele de ajutor alimentar ca soluție la srcia n creștere. „Se rezolv nevoile urgente pe termen scurt, dar aceste nevoi ar trebui ntmpinate cu sisteme de protecție social adecvate și cu beneficii sociale, alturi de salarii adecvate“, spune aceasta.

SURSA:CNBC – via capital.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.