n luna august, arheologii au anunat c au descoperit, n urma spturilor efectuate pe traseul viitoarei autostrzi Sibiu-Ndlac, un ora neolitic mai vechi dect piramidele. Ceea ce nu s-a dat publicitii din acea locaie este o piatr rotund, inscripionat cu semne ale alfabetului de la Trtria, prima scriere din lume.Generalul Mircea Chelaru
e convins c piatra gsit
lng oraul preistoric este
inscripionat cu semne ale
alfabetului de la Trtria,
vechi de 7.500 de ani, descoperit
aproximativ n aceeai zon,
n 1961. Ce l-a fcut s
cread asta: patru
semne de pe piatr
seamn cu litere ale
acelui alfabet din Neolitic

Aezarea din Epoca Pietrei descoperit pe traseul autostrzii aparine culturii neolitice “Turda”, din sudul Transilvaniei, i a fost ridicat cu cel puin 2.500 de ani nainte de celebrele piramide egiptene (2630 – 2611 .Hr.).

Situl se ntinde pe 100 de hectare, are fortificaii i cartiere, iar printre ruine au fost gsite multe vase i statuete valoroase.

n apropierea oraului strvechi a fost scoas la lumin i o piatr, pe care sunt scrijelite mai multe semne ciudate. Cel care ne-a furnizat fotografiile i ne-a povestit despre piatr este generalul n rezerv Mircea Chelaru, fostul ef al Marelui Stat Major al Armatei, care a vizitat antierul arheologic. “V trimit ceea ce am vzut la Turda, pe traseul excavaiilor autostrzii. Am fost acolo cu profesorul Victor Crciun, senatorul Avram Crciun i fotograful Virgil Jireghie de la Arad. Privii nscrisurile i comparai- le cu cele de la Trtria i Oteletii de Iai! Este numitorul comun al existenei noastre inteligente de mii de ani”, ne-a declarat generalul n rezerv dr. Mircea Chelaru.

ntr-adevr, chiar i la o verificare sumar, se pot identifica uor pe aceast piatr patru elemente care corespund alfabetului de la Trtria, aa cum a fost el descoperit pe trei tblie de lut, vechi de 7.500 de ani.

Oraul neolitic descoperit n august pe traseul autostrzii Sibiu-Ndlac are o suprafa de 100 de hectare

Menionm c elemente ale acestei scrieri, nc nedescifrat, au mai fost descoperite n alte 100 de situri arheologice, aflate n Romnia i n jurul ei i cercetate nc din anul 1874. Perioada n care a fost folosit acest alfabet se ntinde ntre anii 5500 i aproximativ 3000 .Hr.

E cel mai vechi alfabet european

n anul 1961, cercettorul Nicolae Vlassa a descoperit ntr-un sit arheologic de la Trtria (judeul Alba), ntre Alba Iulia i Ortie, trei tblie de lut foarte ciudate, de form discoidal, care cuprind, printre altele, patru grupuri de semne, desprite prin linii, ale unui alfabet.

Aceste patru semne din alfabetul strvechi se regsesc i pe piatr

O bun parte din semnele de la Trtria se regsesc n inscripiile sumeriene, n cele arhaice greceti (linear A), dar i n scrierile fenician i etrusc. Cercettorii care au verificat aceste tblie susin c au 7.500 de ani, iar scrierea sumerian, care pn la 1961 era considerat cea mai veche din lume, are doar 5.500 de ani.

Se pare c scrierea de tip Trtria e un fel de strmo al celorlalte tipuri de alfabet, de la cel sumerian la cel fenician i pn la alfabetul grec i latin.

Dispariia scrierii de tip Trtria, menionat n calendarul maya?

Conforme datelor arheologice, scrierea de tip Trtria a disprut din spaiul balcanic pe la anul 3000 .Hr., adic n momentul n care s-a fcut trecerea de la Epoca Pietrei la Epoca Bronzului.

Acestea sunt plcuele descoperite la Trtria

Aproximativ n aceeai perioad au pierit i alte mari civilizaii preistorice foarte avansate, cea a Sumerului, din zona actualului Irak, i civilizaia Harapa, din vechea Indie – disprute brusc, fr o explicaie tiinific acceptabil. E ca i cnd o lume ar fi murit, din Europa pn n India, pentru a fi nlocuit de alta.

n mod straniu, acest lucru este menionat n… calendarul maya! Celebrul calendar, realizat undeva ntre anii 250-900 d.Hr., este un sistem de msurare a timpului n care lumea a nceput n anul 23.613 .Hr. i se sfrete pe 21 decembrie anul acesta. La fiecare 13 baktuni, adic 5.125,36 de ani, calendarul revine la zero i rencepe numrtoarea. Mayaii credeau astfel c lumea are cinci epoci distincte, fiecare cu un soare propriu, durata unei epoci fiind de 13 baktuni. Fiecare perioad se termin violent, pentru a lsa locul alteia. Conform calendarului maya, n data de 11 august 3114 .Hr. a luat sfrit lumea a patra, a Soarelui-Ap, i s-a nscut cea de-a cincea, ultima, a Soarelui Tonatiuh, care se va sfri pe 21 decembrie 2012… dup care celebrul calendar nu mai continu cu nimic, lucru care a indus ideea c peste mai puin de dou luni va veni sfritul lumii.

E cel puin ciudat potrivirea de date: mayaii spuneau c n jurul anului 3000 .Hr. s-a sfrit o lume i a nceput alta, lucru atestat arheologic pentru zona Europa i Asia, dup cum am artat mai sus. De unde au tiut mayaii aceste lucruri, petrecute la mare distan de ei, n spaiu i timp, cu atta exactitate, nc nu s-a aflat.

sursa: libertatea.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *