Ion Iliescu e „un tovar bun“, a zis Ceauescu, n 1965, despre cel care avea s-l trimit n faa plutonului de execuie dup un simulacru de proces. „Iliescu e un biat foarte bun“, a garantat i Maurer pentru cel care avea s-l dea afar din cas, scrie Lavinia Betea pentruAdevarul.

La edina Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Romn din 1 aprilie 1965, prima „mbuntire” fcut de Nicolae Ceauescu „n legtur cu numiri n funcii” a fost Ion Iliescu. Acesta urca din funcia de ef al seciei nvmnt i sntate din Direcia de Propagand i Cultur n cea de ef al Seciei Propagand i Agitaie a CC al PCR.

Ceauescu i-a susinut propunerea, conform stenogramei edinei, amintindu-le celorlali c Iliescu a fost secretar la Uniunea Ascociaiilor Studenilor din Romnia. Presimindu-i protejatului un strlucit viitor, Leonte Rutu pluseaz, prezentndu-l ca fost decan la Politehnic. „Este un tovar bun”, ntrete Ceauescu, fr a-l contrazice pe Rutu. „Iliescu e un biat foarte bun”, a adugat i Maurer. Dup aceti susintori, ceilali nu mai aveau ce s comenteze. Acordul a fost unanim.

La Congresul al IX-lea al partidului, porile puterii i s-au deschis i mai larg fostului companion al Lenuei Petrescu n drumurile spre lagrul din Tg.-Jiu, unde Ceauescu fusese nchis ntre anii 1941 i 1944. Ion Iliescu a devenit membru supleant al CC i membru plin la congresul urmtor. ntre cele dou congrese, la 9 decembrie 1967, a fost desemnat prim-secretar al CC al UTC i ministru pentru Problemele Tineretului.

ILIESCU I „HULIGANII” DIN ’68

Oricr ar prea de paradoxal pentru mitul disidenei lui Ion Iliescu i evidenta sa charism supravalorizat post-Ceauescu, demnitarul nscut la Oltenia se manifestase n anii ’60 nebnuit de „stngist”. Probabil c tocmai aceast poziionare i-a adus, n martie 1971, promovarea n postul de secretar al CC al PCR cu propaganda. Prezentm dou exemple revelatoare pentru prestaia lui Ion Iliescu din aceast perioad, consemnat de stenogramele din arhive.

A doua zi de Crciun, n 1968, liderul tineretului comunist a convocat Biroul CC al UTC. Motivul? n noaptea precedent avusese loc, dup expresia lui Iliescu, „o manifestare huliganic la care au luat parte cteva sute de studeni”. Din naraiunea lui reiese c, dup nchiderea clubului Politehnicii, studenii au plecat spre cminele din Grozveti. „Aciunea a luat caracter huliganic” n faa cminului de fete. Ar fi rmas o „golnie studeneasc”, zice Iliescu, folosind acelai cuvnt-cheie din stilul comunicrii sale, dac n-ar fi preluat comanda „o serie de elemente pctoase”. Au fcut „scandal cu trompeta, cu hrtii aprinse i apoi au parcurs tot centrul oraului, de la orele 2 la 5 dimineaa, prin Piaa Roman, Gara de Nord”. Aa a „degenerat” colindul. n plus, „ceteanca” Anca incai a strigat „libertate, libertate pentru studeni”. Iar tinerii au oprit tramvaie i troleibuze, au aruncat cu hrtii aprinse, au scos courile stradale de gunoi i au strigat „Venii cu noi!”

Aceasta a fost descrierea fcut de Ion Iliescu imediat dup eveniment.

„RIPOST MAI ENERGIC!”

„Cultivm tradiii ale poporului, dar de ce n ajunul Crciunului?”, a concluzionat, retoric, eful tineretului comunist n anul de graie 1968. i a propus, pe loc, destituirea conducerii ziarelor „Amfiteatru” i „Scnteia tineretului”. Dei aceste publicaii ale tineretului studios n-au fost n vreun fel direct implicate, decizia a fost un dur avertisment „factorilor educativi” ce includeau, pe-atunci, i presa. „Ripost mai energic pentru a crete combativitatea!”, a clamat Iliescu, i „msuri mai ferme pentru inuta general a tinerilor, mpotriva cazurilor de beii, de tineri care i pierd vremea prin crciumi ntr-o atmosfer morbid, nesntoas”. O ripost dur, determinat exclusiv de presiuni superioare, ai putea crede judecnd exclusiv dup stenograme acelei edine.

Au fost atunci i condamnri. Iar manifestaia din noaptea de Crciun a anului 1968 a fost prezentat uneori, n postcomunism, ca o revoluie avant la lettre.

MAI ATEU DECT CEAUESCU

Dou luni mai trziu, n atitudinea fa de religie, Iliescu se manifest ns, de fa cu Ceauescu, mai „ncuiat”, mai dur i mai incoerent dect acesta.

Iat o mostr din discursul viitorului lider postcomunist al Romniei: „Am avut o discuie, chiar n cadrul familiei mele, cu oameni mai simpli, membri de partid cinstii i devotai dar organizeaz botezuri, nuni cu popi i i ntreb de ce fac aa ceva la care ei mi spun c acum nu se mai pun problemele chiar aa, dac tovarul Ceauescu se ntlnete cu prelai externi. Deci oamenii intrepreteaz n mod greit aceste lucruri. Trebuie s vedem i ce scriu revistele literare, n care gseti creaii cu nuane mistice. Trebuie s manifestm mai mult exigen fa de asemenea fenomene i care pot avea o anumit influen asupra oamenilor”.

i iat ce spune Ceauescu, n concluziile dezbaterii: „Eu prefer pe membrul de partid care se duce la biseric dar care este disciplinat n munc, ordonat i i ndeplinete obligaiile dect pe cel care nu se duce la biseric dar introduce dezordinea, indisciplina, haosul n societate. Aa trebuie privite lucrurile”. ;
3.000 de studeni „huligani”

n aceeai edin din 1 aprilie 1965, deodat cu Iliescu, a fost promovat i Cornel Onescu (foto). Din funcia de fost ef al Seciei Cadre al CC al PMR, a trecut la cea de ministru de Interne, n locul lui Alexandru Drghici.

Cariera fostului tipograf Onescu a nregistrat anumite simetrii cu cea a lui Iliescu. i acesta fcuse studii la Moscova (coala Superioar de partid de pe lng CC al PCUS) i a rmas, ca i Iliescu, membru al CC pn n 1984. Amndoi au fost trimii, la nceputul anilor ’70, la conducerea unor judeene de partid. Ca „s nvee ceva”, aa cum vrusese Dej s procedeze, nainte de moarte, cu Nicolae Ceauescu.

Maurer a susinut i candidatura lui Onescu. Pentru a fi ministru de Interne, spune Maurer, trebuie „judecat bun pentru a aplica ceea ce i s-a spus s fac raional, logic, n spiritul n care a primit instruciunea respectiv”.

S-a artat i acesta ns mai catolic dect Papa, dup cum rezult din discuiile Plenarei CC al PCR din vara lui 1967. La aprecierea lui Onescu, bunoar, c „fenomenul huliganismului a luat amploare” n centrele urbane, Ceauescu i reteaz expozeul. „n orice caz, studenii aceia care i-ai tuns n Bucureti nu erau huligani”, spune liderul partidului. i i-a lmurit pe cei prezeni c 3.000 de studeni fuseser tuni i brbierii forat de Securitate. i „nu fceau parte din lupta mpotriva huliganismului”, l-a acoperit atunci de ridicol pe ministrul de Interne tocmai Ceauescu.

Se pare c, de 1 aprilie 1965, promovndu-i pe protejaii si Ion Iliescu i Cornel Onescu, Nicolae Ceauescu s-a pclit singur.
„Rsplata” lui Ion Iliescu pentru susintorii si

Ajuns la putere n „focul” evenimentelor din decembrie 1989, Ion Iliescu i-a pedepsit fotii tovari care-l susinuser s ajung n elita partidului comunist. Nicolae Ceauescu a fost executat n ziua de Crciun a anului 1989, alturi de soia sa, Elena. Iar Ion-Gheorghe Maurer a fost evacuat din reedina de pe Bulevardul Aviatorilor din Bucureti. Mai mult, regimul fostului su protejat i-a „ajustat” i pensia.

 

Sursa:www.adevarul.ro

, ,
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *