Despre transfigurare

Una dintre cele mai mari capcane de la Misa este transfigurarea.
Mergi la curs pentru prima oara si esti bombardat din toate partile cu afectivitate (falsa), ti se mangaie orgoliul si esti pupat in fund de toata lumea.
Toti ti se adreseaza cu “dragalasule, ingerasule, copilasule, minunatule” Ti se spune ca “simt ca vii cu o incarcatura spirituala deosebita din alta viata” sau ca “esti un barbat adevarat” sau o “femeie adevarata”.

In lumea reala atitudinea asta se numeste linguseala.

La Misa i se spune “transfigurare”.

Oricum am numi-o, efectele sunt aceleasi: te face sa crezi ca esti mai “special” decat oamenii obisnuiti, te deconecteaza de adevar.
Nu am studiat mai departe, dar sunt convinsa ca poate duce la niste dezechilibre psihice daca e folosita timp indelungat asupra unui om (poate intensifica si hrani narcisismul de exemplu).

Cu timpul, oamenii bombardati cu atatea linguseli si “iubire” ajung sa le creada si se disociaza de adevarata personalitate. Cu alte cuvinte nu mai sunt sinceri cu ei insisi si asta se reflecta in tot ce fac.

Un exemplu ar fi userul Anul17 de pe exmisa.org . Mi se pare o victima a love-bombing-ului de la Misa: nu e sincer cu el.
Afirma recent ca

Nici nu se compara starea pe care o ai dupa o astfel de sedinta cu starea dupa un curs de yoga la care participam in mod obisnuit. Cei care ati participat la cursurile misa stiti si voi ca e un ceva care poate e greu de spus in cuvinte, dar te facea sa revii cu placere si la cursul urmator.

(sursa: exmisa.org)

Omul chiar e convins de asta. Si totusi nu e sincer cu sine insusi. Faptele lui se contrazic cu adevarurile in care crede. El nu mai merge la cursuri.
Ceva nu e in regula, si nu numai cu el ci cu foarte multi care au trecut prin Misa. Nu vreau sa il pun la zid, e doar un exemplu.

Am gasit pe Wikipedia definitia love-bombing-ului.
Foarte interesant, seamana perfect cu “Transfigurarea”:

As soon as any interest is shown by the recruits, they may be love bombed by the recruiter or other cult members. This process of feigning friendship and interest in the recruit was originally associated with one of the early youth cults, but soon it was taken up by a number of groups as part of their program for luring people in. Love bombing is a coordinated effort, usually under the direction of leadership, that involves long-term members’ flooding recruits and newer members with flattery, verbal seduction, affectionate but usually nonsexual touching, and lots of attention to their every remark. Love bombing – or the offer of instant companionship – is a deceptive ploy accounting for many successful recruitment drives.

http://en.wikipedia.org/wiki/Love_bombing
Voi ce parere aveti despre “transfigurarea” de la Misa? Seamana cu love bombing-ul sau nu?
Ii transforma pe oameni in bine asa cum se sustine la Misa, sau ii alieneaza de adevar?
Oare calugarii tibetani sau chiar si cei crestini se “auto-transfigureaza” si ii “transfigureaza si pe ceilalti?

 • Gigelul

  Anul17 a trantit mai multe chestii discutabile in ultimele lui postari de pe exmisa. Asta cu transfigurarea(care nici nu e chiar asa de clara in mesajele lui ci mai degraba e o interpretare de-a ta – fara suparare) ar fi doar una dintre ele.
  Uite alt exemplu ceva mai clar de chestie trantita aiurea:

  Citat Anul17: “Orice om cu bun simt stie ca nu este bine deloc cand scuipi acolo de unde te-ai hranit. Si oricat ai blasfemia pe Dumnezeu, asa cum a facut-o mahacutra ori de cate ori a avut ocazia, trebuie sa te astepti sa-ti primesti si efectele actiunilor blasfemiatoare. Si le va primi cu varf si indesat, asta este doar varful aisbergului. Acest lucru este valabil pt oricine, nimeni nu-l poate fenta pe Dumnezeu. Ea este pt toti cei pot sa vada, un exemplu, sau o legenda vie despre cum poate un om sa decada. Toata “puterea” ei s-a manifestat 7 ani, 2004-2011. Mai mult nu s-a putut. Vi se pare ceva cunoscut in cifra 7? Poate ca pt unii e doar o coincidenta, dar un filosof spunea canva :” coincidenta este doar explicatia prostilor”.”

  De unde pana unde a scos el chestia asta cu cei 7 ani de putere a mahacutrei? Din cate tin eu minte, Ceci a intrat in peisajul forumistic de-abia prin 2006 sau 2007, iar primele interviuri in presa sub nume propriu le-a dat din cate tin eu minte in Gardianul pe la sfarsitul lui 2007 sau inceputul lui 2008. Deci nu poate fi vorba nicidecum de 7 ani de activitate, ci doar de 4 sau cel mult 5 ani(asta luand ca punct terminus anul 2011, asa cum a procedat Anul17 desi nu cred ca stie nimeni cu certitudine daca ea nu va continua cumva in viitor sa activeze pe net sau prin mass-media – “nu mor caii cand vor cainii”, zicala atat de draga misanilor, e valabila si in cazul ei).

  Daca tot are chef de speculatii din astea numerologice, Anul17 poate ar trebui sa se gandeasca mai degraba la cei 14 ani(2×7) pe care MISA i-a avut la dispozitie in perioada 1990-2004 ca sa rezolve unele probleme ce par sa fi existat macar in forma de germene si inainte de decembrie ’89.
  Vad ca exista pe blegoteric o preocupare foarte mare pentru “justitia imanenta” care ar trebui(in opinia unora) sa ii loveasca pe cei care critica MISA, dar nu prea intereseaza pe nimeni faptul ca respectivele critici sunt doar efectul unor cauze care exista de mult timp si nu si-au gasit inca o rezolvare. Daca se tot lupta mereu doar ca sa “inchida gura” celor care ii critica, presupunand ca vor avea in final castig de cauza, nu vor reusi decat sa opreasca temporar niste efecte, dar cauzele vor ramane neafectate si vor lucra in continuare. Iar cauzele respective se afla in ograda lor proprie, nu la “dusmanii” din exterior.

  Si ar mai trebui de fapt, in mod un pic paradoxal, ca ei sa fie ceva mai putin porniti impotriva celor care ii critica pe net si datorita faptului ca oportunitatile de exprimare oferite de un blog ca asta sau de exmisa celor nemultumiti de la curs ofera de fapt si o supapa pentru eliberarea presiunii care se tot formeaza periodic prin acumularea diferitelor frustrari si suparari in randul cursantilor.
  Nici mie nu imi plac unele lucruri care s-au facut pe exmisa, iar in ce priveste blogul asta nu sunt de acord cu MR in ce priveste pozitia lui vizavi de alte subiecte(evrei, dreapta nationalista etc.), insa in ambele spatii virtuale am vazut cum de numeroase ori diverse persoane suparate pe chestii intamplate cat timp au fost “la curs” au intrat, si-au exprimat in scris supararile, si-au “descarcat” trairile dureroase si apoi au mers mai departe sa isi continue viata in modul in care au ales sa o faca. Pentru persoanele respective forumurile si blogurile au avut clar un efect benefic, zic eu.
  Daca ele au avut insa si un efect benefic in ce priveste problemele miscarii privita in ansamblul ei, asta e alta problema mult mai complicata si care si mie mi-e in mai multe privinte inca neclara. De exemplu, in lipsa unor astfel de oportunitati de exprimare(care lipsesc de regula pe yogaesoteric sau pe grupurile de discutii misane) persoanele “suparate” ar fi putut cauta alte mijloace pentru a-si “defula” supararile, lucru care ar fi putut potential conduce si la alte chestii mai neplacute pentru MISA. Pentru cineva ca mahacutra sau ca Felina, banuiesc ca o astfel de posibilitate nu ar fi reprezentat deloc ceva rau, in timp ce Anul 17 si altii ar fi privit problema in mod diametral opus.

  Ca exemplu ipotetic, cineva de sex feminin suparata pe cei de la curs din motive similare cu cele expuse mai demult de Felina ar fi putut, in lipsa oportunitatilor de “defulare” oferite de net, sa se adreseze direct mass-mediei(cu toate riscurile de circ si de murdarire a imaginii personale implicate in acest caz) sau poate chiar procurorilor. Ar fi fost cumva lucrul asta mai pe placul lui Anul17 si al celor care gandesc de regula ca el? (Scriu lucrurile astea acum punandu-ma in pielea lui Anul 17 – in ce ma priveste pe mine personal nu stiu daca efectul asta avut de forumuri si bloguri a fost pana la urma unul benefic sau nu; POATE era mai bine sa fie lasat buboiul sa se sparga in loc sa tot fie drenat periodic, dar incomplet, pe net; ramane de vazut ce o sa se mai intample in viitor)

 • BORDEA

  “Niciodata pana acum minciuna nu a dispus de esaloane atat de numeroase de falsificatori. Niciodată până acum minciuna nu a avut în apărarea sa divizii atât de puternice. Niciodată până acum minciuna nu a avut în stăpânirea sa popoare atât de multe, atât de numeroase… este secolul minciunii rafinate, înveșmântate în culori protectoare, automultiplicându-se în sufletul omului. Minciuna îl împrejmuiește pe om cu zăplazuri, îi sucește mințile în mod viclean, îi creează capacitatea, starea, pasiunea de a numi de la sine negrul alb, de a recunoaște în mod spontan că doi plus doi fac cinci.”MISA si Minciuna modernă constă în manipularea celuilalt. Prin manipulare înțelegem acțiunea de a influența prin mijloace specifice opinia si yoghinul public, astfel încât persoanele manipulate să aibă impresia că acționează conform ideilor și intereselor proprii. În realitate însă, ele preiau o părere (argumentare, idee, evaluare) care nu le aparține, ci le-a fost indusă prin diferite mijloace. Manipularea mai poartă numele de “violență simbolică”. Victima nu este forțată să creadă sau să facă ceva. Cunoscându-i-se felul de a fi, specificul vârstei sau alte particularități, poate fi determinată să creadă ceea ce o persoană sau un grup de persoane și-a propus să o facă să creadă. MISA face uz de mijloace specifice – semantice, tehnice, psihologice sau comportamentale pentru a induce în eroare, a dezinforma, a influența, a controla o persoană sau un grup de persoane ori opinia publică în ansamblul său, un curs de acțiune, o stare de fapt, gândirea sau percepția, pentru a obține un avantaj.oportunități noi de manipulare, cu consecințe din ce în ce mai dăunătoare. vom înțelege de ce manipularea are o amploare din ce în ce mai mare in randul yoghinilor.Dezinformarea, inducerea în eroare, influențarea percepției realității ori operațiile psihologice au fost utilizate pentru a manipula yoghinului și pentru a convinge partea opusă să întreprindă anumite acțiuni, ori de a lua decizii. Propaganda la MISA continuă să fie asociată cu minciuna și manipularea. Propaganda neagră este cea mai eficientă care se face la MISA. Ea poate folosi mijloace dintre cele mai perverse ce provoacă stare de panică, derută, tensiune, nesiguranță (prin zvonuri, alarme false și apeluri telefonice, șantaj, imitarea vocii unor personalități cunoscute) sau presiune psihologică asupra lor (amenințări, sechestrare).Manipularea în sfera concepțiilorsefilor de la MISA in frunte cu BIVOLARU. Se face prin fenomenul de “anulare a limbajului” adică prin folosirea unui limbaj comun, stereotip, șablonist (exemplu: perioada comunismului – “morala comunistă”, “poporul muncitor”) cuvinte vechi folosite ca noțiuni cheie pentru a crea imaginea ideală a bunăstării, “raportarea la încredere” adică promisiuni mai mult sau mai puțin reale. Manipularea în sfera informațiilor cuprinde născocirile, deformările realității, trecerea sub tăcere, modalitățile de a opera cu jumătăți de adevăr și procedee ce servesc la dirijarea percepțiilor receptorilor cu scopul de a distrage atenția de la faptele considerate ca fiind nefavorabile, de a le ascunde sau minimaliza sensul. folosirea unor cuvinte cheie care au un înțeles într-o limbă, iar prin traducere i se dizolvă sensul sau îl schimbă total, lucru care nu se face întâmplător, ci în deplina cunoștință de cauză a celui care difuzează mesajul; folosirea unor așa numiți “țapi ispășitori” prin atribuirea unor fapte în mod direct sau indirect asupra unor persoane YOGHINE SI ASHRAMISTULUI în scopul nejustificat sau fraudulos și utilizarea calomniilor pentru a otrăvi imaginea YOGHINULUI SI ASHRAMISTULUI cu privire la realitatea sau mutarea acestuia pe o realitate falsă, dezmințită sau nu ulterior, dar care face ca atenția să fie abătută de la realitate pentru o perioadă de timp; amestecul prezentului cu viitorul, adică abaterea atenției de la prezent prin scoaterea în evidență a unor realizări ale viitorului sau a unor modificări ce vor avea loc în timp, pentru a se mușamaliza sau pentru a se micșora efectul unor modificări sau eșecuri prezente; a minți “în față” – reprezintă o informație falsă, transmisă fără nici o perdea DE MISA..“zvârcolirea”- LA MISA apare atunci când anumite grupuri, organizații, nu doresc să mărturisească un adevăr, strânși cu ușa ei mărturisesc în rate, luptând până la sfârșit, “zvârcolindu-se în ultimele încercări disperate ale minciunii”, urmând ca în decurs de zile sau săptămâni YOGHINULUI să i se prezinte mai multe versiuni succesive despre un fapt sau eveniment, ambigue, până la recunoașterea adevărului. Aceste metode enumerate anterior au în comun prezentarea de semiadevăruri, sferturi de adevăr, neadevăruri aproape în întregime, neadevăruri totale, dar totuși un neadevăr, subtil, rafinat, relativ. Trebuie să înțelegem ce efecte poate avea manipularea asupra capacității yoghinului de a înțelege evenimentele în mod obiectiv și ce măsuri se impun pentru micșorarea efectelor distructive ale manipulării.

 • BORDEA

  Bivolaru ii invata pe sefi sa ii manipuleze pe ashramisti si yoghini de la curs.

 • BORDEA

  CRISTI NEACSU ISI FACE CASA PE SPINAREA ASHRAMISTULUI SI FEMEILE CARE MERG IN STRAINATATE

 • BORDEA

  Bivolaru intr-o sala de judecata enervat la culme de catre judecatoare rabufneste spunandu-i:
  – sa-mi sugi p… curva nenorocita!
  judecatoarea:
  -Afara nenorocitule!
  inculpatul:
  – Nu nu, aici sa te vada toata lumea!

 • BORDEA

  Bivolaru isi ia elicopter. De ceva vreme lacramioara visterneanu se tot roaga de el sa il lase sa zboare. Bivolaru nu o mai suporta si o lasa sa-l zboare. La nici cinci minute vezi elicopterul cum se prabuseste. Bivolaru fuge catre locul prabusirii:
  – Nenorocito mi-ai prabusit helicopteru!!
  lacramioara visterneanu raspunde:
  – Pai ce ma Bivolarule so facut frig acolo sus, curentu mare am zis sa nu racesc si am oprit ventilatorul

 • Mie mi se pare că lingușeala de care zici e mai degrabă o consecință a transfigurării decât transfigurarea în sine.

  Ideea era să-i privești pe ceilalți din perspectiva divinității din ei, să te raportezi la calitățile lor. De acolo apar în principiu 2 probleme, nu doar una:

  1. Cea de care zici tu. E plin de minunate și minunați. Nici nu faci doi pași, că îți iese în față o femeie minunată, care spune lucruri atât de minunate că rămâi minunat.

  Mi-nu-nat: buzele se unesc, apoi se despart, iar sunetul este de două ori răsfrânt de apăsarea limbii înainte de a porni spre o ureche în așteptare. Mi. Nu. Nat.

  Ții zăhărelul între dinți și zâmbetul pe buze și când viața ți se pare amară mai tragi o dată, de două ori cu limba ca să ți se pară mai dulce. Ți se pare că stai mai bine decât ceilalți și după un timp orice bei se încarcă de dulceață, de nu mai simți gustul de fond.

  S-ar putea să fie adevărat ce zici, F., dar nu doar cei transfigurați au parte de efectele de love bombing, și cei care transfigurează au parte de setul lor propriu de efecte. Doar văd ce e mai bun din oameni, nu-i așa?… Sunt și mai speciali și mai buni.

  2. Care sunt calitățile divine pe care le vezi, când transfigurezi?… Oare pătrunde yoghinul adânc în sufletul persoanei cu ajutorul intuiției paranormale pe care și-a dezvoltat-o făcând îndelung Sarvangasana? Să fie oare în comuniune intensă cu Divinul de pe urma meditațiilor în spirală în care s-a eliberat prin miracol divin?

  De obicei transfigurează ce poate, sau ce se nimerește. Dacă e femeie, sigur e o shakti. Dacă yoghinului îi e foame, poate că în ea se ascunde o bucătărească excelentă ce încă n-a ieșit la iveală.

  Nici nu știu dacă glumesc. M-am trezit și eu transfigurată cu diverse caracteristici pe care nu numai că nu le am, dar nici nu le doresc prea tare.

  Habar n-am dacă teoria transfigurării are părți bune (nu e rău să fii optimist cu oamenii, în fond), dar am văzut cum „tehnica”, aplicată practic, face ce spui tu și uneori mai și iluzionează yoghinul aspirant la starea de transfigurator, care vede ce și-ar dori acolo unde nu e.

 • Lorelei

  Primul banc cu Bordea
  Bordeal gelos angajează un detectiv să-i urmărească sotia pe care o bănuia de infidelitate.
  După o săptămână de filaj detectivul îi dă raportul:
  – Trei zile la rand sotia dumitale a plecat de la serviciu, împreună cu seful ei, si după ce au luat pranzul într-o atmosferă romantica, cu flori si sampanie, au râs si s-au tinut de mână, în separeul unui restaurant cochet, s-au dus la hotel si s-au închis în camera.
  – Si mai departe ce s-a întâmplat?
  – Pai mai departe i-am văzut pe gaura cheii cum se sărutau.
  – Extraordinar! Simt cum mă sufoc de mânie. Si mai departe ce s-a mai întâmplat? făcu sotul gelos.
  – Pai barbatul a trântit-o pe pat si s-a aruncat peste sotia dumitale.
  – Da,… si? Ce s-a intâmplat mai departe, că o omor in bataie!!!
  – Pai el si-a scos camasa si ea bluza…
  – Ah, divortez!!! Spune mai departe!
  – Păi si-a scos el pantalonii si doamnei i-a dat fusta jos.
  – Nu-mi vine să cred! Asa nu se mai poate!!! Si, si???
  – Păi și-au dat și chiloții jos.
  – Si??????…
  – Păi nu mai știu, că au pus chilotii pe clanta usii si n-am mai văzut, zice detectivul.
  – Uite vezi, oftează soțul, incertitudinea asta mă omoară!!!

 • Lorelei

  Al doilea banc cu Bordea:
  Bordea si o tipa faceau sex…
  Tipa:
  – Hai, hai, hai! … ca vine orgasmul peste noi!
  Bordea:
  – Fa, cat sunt eu aici nu vine nimeni, stai linistita!

 • Lorelei

  Al treilea banc cu Bordea:
  Bordea si ea in pat……
  Bordea (soptit, la ureche): Iti place, draga mea?
  Ea (tot soptit): Mai tare!
  Bordea (cu voce puternica): Iti place?!?!?

 • zamolxe

  Lorelei,
  da mai nou esti scriitoare de bancuri?
  Tare…

 • pt Lorelei

  ceea ce faci tu acum se numeste mimetism…
  Bordea a reusit ceva…sa te scoata din incrancenare trezindu-ti simtul umorului…
  e bine sa faci haz de necaz…transfigurator !

 • F

  @Zamolxe:
  Stii cum ii dai libertate lui Lorelei?
  Largind bucataria.

  (sorry, couldn’t help it)

 • meaculpa

  Eu sunt una din victimele acestei false transfigurari despre care se scrie in articol, Cand am venit la curs acum vreo 5 ani am fost tratata de parca nimeni alta ca mine nu mai exista in toata misa…hahaha. Mi se spunea ca sunt cea mai cea si inteligenta si frumoasa si ca putina lume pe lumea asta are discernamantul si intelepciunea mea. Caci cu siguranta sunt un spirit foarte batran cu multa experienta. Primul barbat de care am fost cucerita la curs si datorita caruia am ajuns la curs mai bine zis a inceput prin a-mi spune ca el este un astrolog foarte bun si ca are si anumite inzestrari paranormale, ca el vede ca noi am mai fost impreuna in alte 2 vieti si ca suntem meniti sa fim impreuna din nou in aceasta viata dar acest lucru se va petrece dupa ce eu si sotul meu ne vom desparti si o vom face cu siguranta in maxim 3 ani. Ohh, Doamne, numai cand imi aduc aminte acum prin ceea ce scriu ma apuca groaza si realizez cat de manipulata am fost, cat de naiva sa cred o gramada de tampenii…
  Cei mai multi oameni din cadrul misa sunt pe aratura saracii si am incercat sa imi dau seama si de ce. Ashramistii sunt in cel mai mare pericol de a o lua razna din pacate pentru ei si asta pentru ca sunt efectiv rupti de lumea exterioara; li se spala creierul efectiv…iar cand unii dintre ei incep sa se mai trezeasca si sa incerce sa-si schimbe viata, cei mai multi dintre ei nu reusesc sa se mai adapteze la viata normala si reala din afara si se reantorc de unde au plecat.
  Ar fi foarte multe de povestit dar deja deviez de la subiect…

 • Ananda

  Transfigurarea este una si imaginea pe care o are fiecare despre asta este alta … fiecare om interpreteaza prin mintea lui si cand mintea nu e purificata vai de ce iese pe gura respectivului … deci daca se fac confuzii intre transfigurare, sugestie si linguseala este doar datorita unei minti care nu este pura deocamdata … sa fim iubiti si sa ne iubim intre noi !

 • muschi flexat

  ai stat vreo 20 de ani acceptind “transfigurarea” si abia cind te-au zburat aia afara ti-ai dat seama?data dreaq transfigurarea asta:))))

 • Emil

  Gigel se vede lucru ca tot la misa ai invatat numerologia. Asta era de-a lui Nicusor, cu 14 ani = 2×7. Nu e deloc asa baiatule. Daca vrei energia numarului 14 ca sa faci comparatii e 1+4=5. E energia numarului 5. O poti compara cu 5 ani, cu cu 23 de ani. Dar asta e meteahna de la misa, te inteleg. Nicusor cand a inceput sa inmulteasca probabil nici nu auzise ca s-au gandit si altii inaintea lui la energia numerelor, si au si gasit conexii care merg, si nu doar ca sa abureasca pentru niscavai “interpretari spirituale“ gen 14=2×7… :Worry: Gigel se vede lucru ca tot la misa ai invatat numerologia. Asta era de-a lui Nicusor, cu 14 ani = 2×7. Nu e deloc asa baiatule. Daca vrei energia numarului 14 ca sa faci comparatii e 1+4=5. E energia numarului 5. O poti compara cu 5 ani, cu cu 23 de ani. Dar asta e meteahna de la misa, te inteleg. Nicusor cand a inceput sa inmulteasca probabil nici nu auzise ca s-au gandit si altii inaintea lui la energia numerelor, si au si gasit conexii care merg, si nu doar ca sa abureasca pentru niscavai “interpretari spirituale“ gen 14=2×7…

 • Emil

  Despre subiectul cu transfigurarea nu sunt de acord cu nimic din viziunea lui MR & co. As spune ca transfigurarea e cea mai importanta dintre atitudini. Nu doar la un om care se vrea spiritual. Ci si la acei oameni plini de creativitate care vor sa vada cea mai sublima dintre partile minunate ale lumii. Deci si in yoga si in afara ei. Dau exemple de “neyoghini”. O atitudine plina de transfigurare a vietii a avut personajul jucat de Roberto Benigni in La vita e bella. Tot o atitudine transfiguratoare a avut Don Quijote fata de iubita lui Dulcineea. Acestia nu se pune problema sa fi lingusit pe nimeni. Indraznesc sa spun ca pentru oamenii lipsiti de creativitate transfigurarea e bullshit. Pentru oamenii plini de creativitate – iar aici nu va placea termenul – si de Aspiratie … transfigurarea e instrumentul care permite respectivului sa vada in locul unei lumi obisnuite o lume plina de mistere. Repet exemplul banal – fara o atitudine transfiguratoare – in amor si in a aborda viata atunci cand devine insuportabila – Roberto Benigni in Viata e frumoasa nu ar fi luat Oscarul.
  Am si un alt exemplu. Cand eram mic la noi venea un colonel care a fost pe front. Mi-a povestit ceva ce mi-a ramas in memorie. Mi-a spus cum ajuns in linia ! din cauza stresului un coleg de-al lui a albit pe loc. Ceea ce mi-a spus in continuare m-a fascinat. A zis ca el privea toate ororile din jur cu un aer atent – altfel probabil ar fi murit – dar isi imagina cat de des putea ca se plimba prin palate, ca acolo sunt curti luxuriante cu fantani din gradina palatului etc. Si spunea ca doar asa a reusit sa treaca prin ce a trecut, refuzand realitatea imediata si creandu-si una a lui pe care si-o dorea. Aveam vreo 9 ani cand am auzit povestea si o tin minte si dupa 30. Ce ziceti…?
  Eu zic ca transfigurarea e o cheie minunata. Practicati-o in fiecare zi si moment, si veti avea o viata mult mai fericita si bogata!

 • MR

  @Emil
  E minunat ce spui tu despre transfigurare, dar nu prea se potriveste. Noi nu suntem nici in razboi, nici pe front, sa ne imaginam palate cand suntem in kkt pana-n gat. Soldatii aia nu aveau posibilitatea sa aleaga, caci daca dezertau erau impuscati. Noi insa, nu. Nimic si nimeni nu ma obliga sa il “transfigurez” pe GB ca este un mare maestru fara greseala, mintindu-ma si auto-programandu-ma ca nu a gresit, cand il prind cu ocaua mica. Nimic nu ma impiedica sa imi schimb job-ul relatia, mediul, prietenii, etc. atunci cand acestea nu corespund aspiratiilor mele. Din perspectiva descrisa de tine, transfigurarea devine un mecanism defensiv al psihicului impotriva urateniei lumii. Eu n-am facut niciodata compromisuri de genul sa ma culc cu urate la care nu le vad uratenia pentru ca le “transfigurez”, cum mai faceau altii de la MISA, doar din nevoi pur fiziologice, sexuale, mintindu-se astfel pe ei insisi cu privire la intentiile lor. Viata este si asa prea scurta, si daca nu ai curajul sa faci in viatza alegerile la care nazuiesti, ci doar “transfigurezi”, ajungi un looser care se alege doar cu cotorul, pe cand altii mai decisi si mai hotarati mananca marul. Asta e calea cea mai sigura spre imbolnavire prin acumularea de tensiuni interioare.
  Inteleg sa imi transfigurez iubita, pe care deja o vad ca fiind o femeie frumoasa, minunata, inzestrata cu calitati, in ceva mai presus de latura ei umana, sa vad in ea incarnarea unui principiu cosmic, misterios, feminin. Dar de aici pana la a inchide ochii si a-mi imagina ca mi-o trag cu Carmen Electra, e cale lunga – si uneori diametral opusa. Parerea mea.

 • Emil

  Aici sunt intru totul de acord cu tine. Si multi apreciem ca in cazul GB tu i le-ai spus pe sleau, asa cum putini (spre niciunul) au facut-o. Poate Narcis la inceput, si acela timid, cu doar un `cum, ma minti in fata?`care nu a rezultat intr-un `ultim mesaj catre G`pe youtube, pe care sa il poata asculta toata yoghinimea, ca astfel sa isi dea seama pe indeleet pana unde merge aspectul asa-zis `amoral`al tantrei `Lor` (daca tot o dam cu pluralul majestatii).
  Numai ca eu am plecat de la fraza care a deschis articolul, care punea transfigurarea intr-o lumina exclusiv negativa. Looserii care se culca cu urate din nevoi fiziologice la misa, fiindca doar atata pot si se afla in denial, sa fie sanatosi. Nu ai tu treaba cu ei.
  Dar sa stii ca si tu transfigurezi. Transfigurezi Romania fiindca o iubesti. Numele de `Dacii liberi` e o frumoasa dovada a transfigurarii tale.
  Si eu as putea sa iti fac un reality check si sa iti arat ca nu esti liber (desi esti unul din cei care face mult mai mult ca altii pentru a fi liber). Iar Djuvara iti poate demonta punct cu punct faptul ca esti `dac`. Si poate dupa 15 minute de analiza personala ti-o tranteste ca tu personal esti peceneg. Sigur nu te vei conforma docil sa schimbi in `pecenegii care incearca sa fie liberi.`
  Nici eu nu ma refeream la unul care se minte pe sine si devine un looser in viata fiidca s-a imbatat cu surogate de viata prin transfigurarea prost inteleasa. Si da, pe unii blegi din ashram carora inca le e frica sa dea piept cu viata trebuie sa ii scuturi din surogatul edulcorat cu care se mint. Iarasi de acord.
  Deci mentin ca transfigurarea adevarata ramane valabila : ) Dar bine punctat, nu ca surogat pentru viata, sau ca linguseala.

 • Emil

  PS: Acelasi nonsens de deconectare de la realitate (trebuie sa o spun) ma izbea de fiecare data in etapele `interiorizarii`de la lucru cu mantre. Odata am si intrebat vis-a-vis de acel `ne imaginam a fi la un nivel de evolutie mult superior decat nivelul actual de evolutie.` Am si spus atunci la curs ca daca imaginatia asta ar functiona asa de miraculos, nu ar mai fi nevoie de mantra. Ne-am `percepe` la un alt nivel si chiar asa ar fi, si asta s-ar numi `imaginatia yoga`, fiindca ne-ar lua de unde suntem, si dupa ce ne-am imaginat suficient ne-ar face eliberati.

  Lucrul cu mantre … le-am spus de multe ori la misa ca practicile nu sunt bune. Ii vedeam in ashram sau la curs pe oameni ca dormiteaza feeric si ii intrebam ce fac. Imi raspundeau ca ei doar in primele secunde mai emit mantra si apoi `nu mai e nevoie`. Fuzioneaza direct. Odata i-am spus iluminatului Codrin, care tocmai terminase o initiere. Nu i-a convenit deloc ca l-am intrerupt dupa a doua faza de interiorizare intr-o sala cu 200 de oameni, cand lumea incepea sa emita mantra si am inceput o discutie. Imi puse capac ca imediat dupa initiere, cand cu o ora in urma lumea nici nu stia mantra, a bagat fraza misana `emisia mentala, Daca-Mai-e-Nevoie… dupa care fuzionarea plenara cu sunetul.
  Tipic. Misa a ilustrat japa ca fiind o tehnica inferioara. Cele 13 milioane de repetitii a lui Sivananda asadar sunt trecute cu vederea pe scurtatura. Asa putini au ajuns sa faca milioane de repetitii cu o mantra, si din perspectiva mea intr-un fel e bine. Cei plini de aspiratie ar fi pierdut timpul, fiindca misa nu spune deloc cum se intoneaza o mantra ca sa fie eficace, ca ea sa fie absorbita in corp pana la structura osoasa. Daca doar spui o mantra asta nu face nimic fara intonatia necesara. Si fara parcurgerea purascharanelor.
  Daca `nu am mai avea nevoie` … atunci nu mai trebuia sa venim la initiere.

 • Recomand cartea ‘MISA-Radiografia unei represiuni” -foarte bine documentata si argumentata. O puteti comanda aici: http://www.bookiseala.ro/gabriel-andreescu-misa-radiografia-unei-represiuni/98930.html . Nu e pentru amatorii de stiri tabloide sau forumuri de raspandaci ticalositi.

 • eliberatu

  @Alexandru Chiper,

  deci iata, te-ai prins si tu ca in acea carte Andreescu n-a facut decat sa transfigureze la greu. :))