Armata israeliană a atacat 613 obiective “teroriste” de la începutul operațiunilor în Fâșia Gaza, care ar putea dura aproximativ șapte săptămâni, informează site-ul Ynetnews.com.

Potrivit armatei israeliene, în prima zi a raidurilor aeriene, a fost distrusă o fabrică de avioane fără pilot aparținând Hamas.

Armata israeliană a atacat în total 613 “obiective teroriste” în cursul Operațiunii “Pilon al Apărării”. Sistemul israelian antirachetă a interceptat 197 de rachete, din cele aproximativ 500 lansate din teritoriul palestinian.

Comandamentul Frontului Intern le-a cerut autorităților locale să se pregătească pentru aproximativ șapte săptămâni de ostilități, conform unui comunicat al Statului Major israelian.

Aviația israeliană a atacat din nou, vineri dimineață, în Fâșia Gaza, lovind chiar orașul Gaza, informează Ministerul de Interne al Hamas, potrivit AFP

Un purtător de cuvânt al premierului israelian Benjamin Netanyahu acuzase anterior mișcarea Hamas, care controlează Fâșia Gaza, că nu respectă armistițiul provizoriu anunțat de Israel în timpul vizitei șefului Guvernului egiptean.
______________________________________________________

Update 22.00– O grupare islamistă egipteană care are legături cu rețeaua teroristă Al-Qaida a revendicat lansarea a cinci rachete din Peninsula Sinai spre Israel, informează site-ul Ynetnews.com. Mesajul de revendicare a fost trimis ziarului egiptean Al-Shoruk.

Conform ziarului Haaretz, rachetele au ajuns în localitatea israeliană Eshkol, fără a provoca victime.

Update 21.30– – Un lider al aripii militare a mișcării Hamas, Ahmed Abu Jalal, a fost ucis, vineri seara, în raidul aerian israelian efectuat în zona Maghazi din Fâșia Gaza.

Update 21.15– Patru palestinieni au fost uciși, vineri seara, într-un nou raid aerian israelian în Fâșia Gaza, anunță surse medicale palestiniene. Bilanțul operațiunii israeliene “Pilon al Apărării” a ajuns la 28 de morți în Fâșia Gaza.

În Israel, trei civili au fost uciși într-un atac cu rachetă lansat din Fâșia Gaza.

Update 21.05 Israelul a blocat, vineri seara, toate căile de acces rutier spre Fâșia Gaza, anunțând că zona este una “militarizată închisă“, măsuri care sugerează declanșarea unei ofensive terestre

Update 21.00Armata israeliană a atacat 613 obiective “teroriste” de la începutul operațiunilor în Fâșia Gaza, care ar putea dura aproximativ șapte săptămâni, informează site-ul Ynetnews.com.

Update 20.40– Secretarul Guvernului Israelului a inițiat consultări cu principalii miniștri pentru a obține aprobarea acestora în vederea mobilizării a 75.000 de rezerviști care să participe la operațiunile din Fâșia Gaza.

Update 19.20MAE anunță activarea Celulei de criză la nivelul ministerului ca urmare a violențelor din Israel și Fașia Gaza, aceasta urmând să gestioneze “adecvarea formelor de asistență consulară pentru cetățenii români, la situația concretă, inclusiv din perspectiva unei eventuale părăsiri a zonei”.

Update 17.45 – O explozie provocată de căderea unei rachete s-a produs vineri seară la periferia orașului Ierusalim, primul incident de acest fel de la începerea raidurilor israeliene în Fâșia Gaza.

Sirenele au început să sune vineri seară la Ierusalim, unde s-a auzit o explozie provocată de o rachetă lansată din Fâșia Gaza. Racheta a căzut în colonia israeliană Gush Etzion, situată la periferia sud-vestică a orașului Ierusalim.

Update 16.45 – Ministerul Afacerilor Externe și-a comunicat îngrijorarea privind escaladarea violențelor din Israel și Fâșia Gaza și exprimă compasiune pentru victimele ambelor părți, menționând că ministrul Titus Corlățean a avut o convorbire cu omologul israelian, iar oficiali ai Ministerului au discutat cu reprezentanți palestinieni la București.

Update 15.35 – UE se declară preocupată de violența din Israel și Fâșia Gaza. Deși Uniunea Europeană consideră că Israelul are “dreptul să-și protejeze populația”, îi cere în același timp să răspundă “proporționat” atacurilor grupărilor armate palestiniene din Fâșia Gaza.

Update 14.46 – Turcia se oferă să discute cu Israelul încetarea focului în Fâșia Gaza, a anunțat vineri vicepremierul turc, Bulent Arinc.

Update 14.29 – Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat, vineri, Cairo să “își utilizeze influența asupra Hamas”, pentru a calma violențele.

Update 14.01 – Președintele francez Francois Hollande s-a declarat vineri “foarte preocupat de ceea ce se petrece în zona Fâșiei Gaza”, referindu-se la tiruri de rachete asupra Israelului și la riposta care ar putea antrena o escaladare.

“Am efectuat ieri (joi – n.r.), împreună cu ministrul (francez) de Externe, toate inițiativele în vederea unei evitări a acestei escaladări a violenței. Este responsabilitatea Franței, pentru că ea se poate adresa și unora și celorlalți”, a precizat Hollande, potrivit AFP.

Update 13.53 – O nouă rachetă lansată din Fâșia Gaza a căzut în mare, vineri, în largul orașului israelian Tel Aviv, pentru a doua zi consecutiv, au anunțat poliția și martori, relatează AFP. “Noi credem că a căzut în largul (coastei, la nivelul orașului – n.r.) Tel Aviv”, a declarat Micky Rosenfeld, un purtător de cuvânt al poliției iesraeliene.

Potrivit unui martor, proiectilul a căzut “la aproximativ 200 de metri” de malul mării, în dreptul zonei în care se află Ambasada Statelor Unite.

UPDATE: 13:18
: Potrivit BBC World, de la începutul bombardamentelor de miercuri dintre Israel și Fâșia Gaza au murit 20 de palestinieni și 3 israelieni

UPDATE: 13:15
: În timp ce Israelul și Hamas continuă conflictul mortal din Fâșia Gaza, grupul de hackeri Anonymous s-a alăturat părții palestiniene și a lansat un atac digital, împotriva site-urilor guvernamentale israeliene. Hackerii au anunțat că vor sparge paginile web ale Forțelor de Apărare, ale cabinetului Netanyahu și a altor siteuri care aparțin unor corporații financiare și de securitate din Israel. Atacurile sunt sub forma unor infuzii masive de trafic, ceea ce provoacă blocarea accesului la server, relatează Global Post.

Update 12:26 Israelul a acceptat vineri dimineața un armistițiu condiționat la cererea Egiptului. Netanyahu “a răspuns favorabil unei cereri egiptene de încetare a focului pe durata vizitei în Gaza, în această dimineață, a premierului egiptean, o vizită ce ar trebui să dureze aproximativ trei ore”, a declarat pentru AFP un oficial de rang înalt israelian, sub acoperirea anonimatului, înainte de sosirea lui Qandil în Gazaiune pentru cizat că “forțele israeliene vor înceta focul cu condiția să nu existe tiruri ostile din Gaza înspre Israel în această perioadă”.

UPDATE: 10:00 “Au fost 130 de raiduri pe durata nopții”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Islam Shahwan, menționând “zeci de atacuri” în zorii zilei, informează AFP.

În urma raidurilor, a fost distrusă o clădire administrativă a Ministerului de Interne, unde se reînnoiau pașapoartele, în cartierul Tel al-Hawa. De asemenea, în timpul ultimelor atacuri israeliene, mai multe terenuri de antrenament folosite de grupările armate palestiniene au fost devastate.

UPDATE 09:30 Până acum, 19 palestinieni au murit în urma raidurilor aeriene israeliene, iar peste 235 de persoane au fost rănite doar în Fâșia Gaza, a anunțat purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgență ale Hamas, Adham Abu Selmiya.

Armata israeliană susține că “raidurile continuă” împotriva teritoriului palestinian, adăugând că a desfășurat 466 de atacuri de la începutul operațiunii declanșate miercuri după-amiază prin asasinarea liderului militar al Hamas, Ahmad Jaabari.

“Un număr de 11 rachete au fost lansate din Gaza de joi de la miezul nopții și 280 de la începutul operațiunii, dintre care 131 au fost interceptate de (sistemul antirachetă) Iron Dome”, a precizat purtătorul de cuvânt al armatei.

Organizații civice din toată lumea, inclusiv evreiești, acuză atacurile armatei sioniste, condamnând nazismul sionist al Israelului și politica armată agresivă a acestuia la adresa palestinienilor:

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer