I-am cerut cteva cuvinte despre carte domnului Marcel Petrișor, prezent n paginile Marelui Manipulator. Deci, de la Marcel Petrișor citire:

Ion Coja a fcut multe lucruri la viața sa pe care numai el putea s le fac!… Marele Manipulator, o carte de care aveam nevoie, numai Ion Coja o putea scrie. Cine-l cunoaște n persoan pe Ion Coja va zice ca mine dup ce va citi voluminosul tom: o carte care ți pune n palm sufletul și zbaterea unui om care niciodat n-a trecut neobservat pe scena vieții. i dau dreptate lui Fnuș Neagu n portretul pe care i-l face autorului: „Un val de mare sculptat umbl prin București și se numește Ion Coja!” (Am citat din memorie…) Și aceast carte nu este exclus s fie și ea un …tsunami!… Mai presus de orice, prin aceast carte Ion ridic moralul naționaliștilor, de pretutindeni, nu numai din Romnia. Ion Coja este pe deplin convingtor, cu o sumedenie de argumente: a fi naționalist nseamn s fii un om normal, care te supui firii sdite n tine de Dumnezeu!…

Mi-aduc aminte, n 1990, cnd am scos revista „Veghea”, i-am cerut lui Ion Coja un text. Mi l-a adus a doua zi, intitulat Sunt naționalist! Nu m-a mirat deloc titlul. Am ținut minte vorbele care au nsoțit textul: „Marcele, nenorociții știa vor prigoni și ei naționalismul!” De altfel, naționalismul, ca doctrin și ca mod de comportament a fost un subiect pe care deseori l-am discutat, teoretic mai ales, n colocvii „moderate” de Petre Țuțea și Simion Ghinea, amndoi prezenți n numeroase pagini ale crții! Autorul le recunoaște rolul important pe care l-au avut n viața sa, n definirea profilului su moral și politic.

Am o singur nedumerire: știu bine c prin aceast carte Coja și va face mulți prieteni și mulți dușmani!… Care vor fi mai mulți și mai eficienți: amicii sau inimicii?…

*

Domnului Ion Coja, autorul Marelui Manipulator, i-am cerut pentru site-ul nostru s ne recomande cteva citate din carte. Iat-le:

(1)Prietene drag, lumea este condus ntr-adevr de niște oameni a cror profesie, al cror mod de a acapara puterea nici nu este nregistrat n manualele școlare, despre ei copiii nu nvaț n școal, ei nu sunt niciodat oferiți ca modele umane, ntr-att este de dezonorant ce fac ei, cmtarii! Și tocmai ei conduc lumea!… Cmtarii, pe care toate religiile lumii i stigmatizeaz cu dispreț, ca fiind cea mai deczut postur a omului!… Și tocmai pe mna lor s ncap destinele lumii!…(pag.282)

(2)Iar dintre popoarele care au suferit cel mai mult de pe urma nebuniei sioniste s știi c noi, romnii, ocupm un loc n faț de tot! Rndul nti! Cu coroniț!… Numai rușii or fi suferit mai mult! (p.382)

(3) Faptul c „naționalismul este ultimul refugiu al comunismului” dovedește c lupta dintre naționalism și comunism, dup trei sferturi de veac, se ncheie cu izbnda naționalismului. nșiși comuniștii, pentru a mai supraviețui n istorie cțiva ani, s-au vzut nevoiți s devin naționaliști, formula comunist, internaționalist, dovedindu-se falimentar!(p.82)

(4) Asasinatele legionare au fost executate cu sentimentul c se produce astfel o execuție public, a unor oameni foarte vinovați faț de poporul romn! Execuția nu urmrea batjocorirea mortului! Era un asasinat n demnitate, dac pot spune așa! Povestea cu Stelescu, c a fost hcuit și mpușcat cu zece revolvere, sunt nebunii inventate de așa ziși reporteri, gen Brunea Fox!… Dintre cei zece decemviri care l-au vizitat pe fostul lor camarad la spital, numai unul avea asupra sa un revolver cu care a tras asupra victimei. Ceilalți nou au participat ca s-și arate solidaritatea cu cel care a mnuit revolverul pedepsitor, justițiar! Nu au fugit de la locul faptei, nu s-au ascuns, dimpotriv, au ținut s se știe c ei au fcut-o și de ce! Idealism legionar!… Stelescu și trdase camarazii, ncercase de mai multe ori s-l asasineze pe Cpitan prin otrvire… La fel, nicadorii au fost trei persoane cu un singur revolver. Ceilalți doi l-au nsoțit pe …asasin, hai s-i zicem asasin!, ca s se solidarizeze cu fapta acestuia, considernd-o perfect ndreptțit, cum și era. Asasinatul legionar a avut, putem zice, o valoare educativ, simbolic, urmrind s descurajeze actul trdrii, att de frecvent n istoria noastr… (p.302)

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *