Vom avea… Parchet European și procurori europeni ?

Pe 17 septembrie 20102, Elena Băsescu a adresat Comisiei Europene o interpelare, având drept subiect “Instituirea Parchetului European în contextul necesității respectării statului de drept în UE”.

Așa cum prevede articolul 86 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Uniunea poate institui un Parchet European în scopul de a combate infracțiunile care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii. Atribuțiile Parchetului European pot fi extinse printr-o decizie a Consiliului European pentru a include combaterea criminalității grave de dimensiune transfrontalieră.

În discursul despre starea Uniunii, pe care Președintele Comisiei l-a adresat Parlamentului European, acesta a făcut referire la necesitatea instituirii Parchetului European în viitorul apropiat. Președintele Comisiei a motivat această intenție în contextul nevoii respectării statului de drept în Uniunea Europeană.

Având în vedere atacurile, din perioada iulie-august 2012, asupra unor instituții fundamentale pentru respectarea și funcționarea statului de drept din România, cum considerați că ar putea acționa Parchetul European pentru a preveni asemenea acțiuni pe viitor?

Pe 24 octombrie comisarului pentru Justiție, Viviane Reding răspunde interpelării parlamentarului european Elena Băsescu, arătând că “În conformitate cu articolul 86 alineatul (1) din TFUE, se va institui Parchetul European pentru combaterea infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE.

În condițiile în care în România, singurii care scapă basma curată sunt excrocii și afaceriștii conectați politic, ne așteptăm ca viitorul organism european, respectiv procurorii europeni, să preia anchetele unor Miki Șpagă, Nelu Iordache, Constantin Nicolescu, dar și dosare precum cel cu fraudarea bancilor, aflat în cercetare zilele acestea.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *