Am primit de la o bun amic – pe nume Cecilia Tiz – o scrisoare de rspuns la articolele mincinoase publicate n ultima vreme pe oficina MISA, yogaesoteric. Loviți din toate prțile, cu zeci de percheziții derulate n ultimele zile la sediile din Italia și Finlanda, capii MISA nu vor s renunțe n ruptul capului la nravurile lor favorite: pornografie, videochat, obținere de bani din trimiterea cursantelor n baruri de noapte pentruStriptease și ndemnat clienții la butur (o activitate foarte spiritual… dac aduce bani Mișcrii !). Așa c aveau nevoie disperat de o “victorie” prin care s demonstreze cursanților rutinați n mii de ore de meditații și binecuvntri pentru “susținerea” școlii și a “maestrului”, c Dumnezeu “le face semne” și le rspunde printr-o “victorie”. Și cum, se pare c Dumnezeu avea alte treburi mai bune de fcut (respectiv s le dea palme dup palme, ca s le arate unde greșesc), au inventat ei o “victorie”, la care s-au bucurat (tot ei) n comentariile de pe yogaesoteric, mai ceva ca Geoan la prezidențiale. Iat n continuare scrisoarea Ceciliei, de o rigurozitate și echilibru care ar trebui s le deschid ochii multora…

Prin prezenta dezmint categoric zvonurile tendențioase și lipsite de fundament potrivit crora aș fi fost condamnat n Germania pentru calomnierea unor yoghini MISA, zvonuri publicate pe site-ul oficial MISA www.yogaesoteric.net n articolele „Glasul Aradului vorbește despre MISA, batjocorind nu doar yoga, ci mai ales deontologia jurnalismului” de Marvin Atudorei (21 octombrie 2012), „Școala de yoga MISA semnaleaz modul disproporționat și incorect n care sunt difuzate știrile privitoare la mediatizarea cazului MISA n Occident” de Biroul de Pres MISA (1 noiembrie 2012), „Cecilia Tiz a fost condamnat n Germania pentru calomnierea unor yoghini” de Mihai Vasilescu (2 noiembrie 2012) și „Decizia judectoreasc prin care Cecilia Tiz a fost condamnat pentru calomnie” (28 noiembrie 2012).

Conform deciziei judectorești și a procesului verbal al ședinței din 15 august 2012, ambele publicate n original pe site-ul oficial MISA alturi de traducerile inexacte n limba romn, nu am pierdut procesul ce mi-a fost intentat de Raluca Koch, instructoare la Deutsche Akademie fr traditionelles Yoga e.V., filiala MISA din Germania, și nici nu am fost condamnat. Mai mult dect att, n niciunul din documentele judectorești sus-menționate nu se afirm ca m-aș fi fcut vinovat de calomnie sau c judectorii ar fi decis c eu aș fi folosit pseudonimul „mahacutra” pe forumul www.exmisa.ro sau pe un alt forum. n procesul verbal se menționeaz doar niște indicii prezentate de Raluca Koch.

Drept urmare subliniez c nu am pierdut nici un proces de calomnie intentat de yoghini și nici nu am fost condamnat de vreo instanț din Germania pentru calomnierea unor yoghini din Germania pe internet sau a școlii de yoga din Germania pentru vreun articol aprut n pres, așa cum se susține eronat și vdit tendențios pe site-ul oficial MISA.

Procesul n care am fost implicat n Germania s-a ncheiat prin acordul ambelor prți. Reclamanta a renunțat parțial la reclamație, iar eu am acceptat pretenia acesteia de „a nu emite sau a nu rspndi, indiferent n ce limb, textual sau ntr-un mod analog, total sau parial” afirmația cu privire la reclamant menționat n hotrrea judectoreasc. Aceasta fr a se stabili c am emis vreodat aceast afirmație, ci doar faptul c sunt de acord ca s nu o emit n viitor.

O alt afirmație tendențioas este c aș fi avut avocat din oficiu. Așa cum ne-a obișnuit MISA pe site-ul su oficial lanseaz afirmații fr legtur cu realitatea, multe dintre ele elucubrații redacționale alimentate de „simpatia” care mi-o poart. Este acesta un comportament yoghin, model de urmat? ntrebare retoric, desigur.

Precizez n acest sens c nu am avut avocat din oficiu si nici nu am solicitat acest lucru. n plus, n Germania nici nu se pune problema unui avocat din oficiu n astfel de cazuri, fapt care poate fi lesne verificat, ns „jurnaliștii” MISA urmresc alte scopuri și nu prezentarea adevrului. Altfel ar fi aflat cu ușurinț cum stau lucrurile de fapt și ce enormitți prezint publicului pe post de revelații jurnalistice.

Afirmațiile de mai sus au fost probabil alimentate de faptul c la nceputul procesului am depus o cerere pentru preluarea de ctre statul german a cheltuielilor procesuale. Aceast cerere mi-a fost aprobat dup ce am probat faptul c am venituri mici care ndreptțesc aceast solicitare.

n legtur cu alegațiile proferate timp de patru ani de site-ul oficial MISA precizez c nu mi-a cerut nimeni niciodat s colaborez și nici nu am colaborat vreodat cu Securitatea, SRI, Ministerul de Interne, procuratura sau alte instituții similare. Am acționat ntotdeauna din proprie convingere, fr a urmri vreun interes material, un fapt ntr-adevr greu de nțeles pentru oamenii care n locul verticalitții morale au ca reper cultul personalitții și atac fr discernmnt orice le-ar putea știrbi „munca”.

Dac „anchetele anterioare ale yogaesoteric” ar fi furnizat dovezi (n loc de vorbe goale) care sa ateste c aș fi pltit cu 7000-7500 euro lunar (n funcție de dispoziția de moment a redactorilor yogaesoteric) pentru a denigra MISA pe un așa-zis site creat la comanda lui Adrian Nstase, sunt ferm convins c ar fi pus aceste dovezi la dispoziția instructoarei care m-a dat n judecat și cu care vd c site-ul oficial MISA colaboreaz att de bine. Astfel de dovezi ar fi atrnat decisiv n acest proces (de hrțuire), lucru foarte ușor de anticipat.

Absența total a acestor dovezi (indirecte sau orict de insignifiante) este elocvent pentru gradul de credibilitate a acestei afirmații fantasmagorice. Publicarea deciziei judectorești alturi de afirmații mincinoase legate de conținutul acesteia nu este doar o jignire la adresa inteligenței și bunei credințe a cursanților MISA și a cititorilor yogaesoteric. Aceast atitudine este incompatibil cu statutul de yoghin (Satya) și reprezint o dovad (a cta?) c MISA, prin articolele pe care le public pe site-ul su oficial nu respect principiile de baz ale yoga – fapt ridicol, rușinos și penibil pentru o organizație care se laud cu abordarea tradiional riguroas a sistemului yoga. „Pomul dup roade se cunoaște” spune un proverb romnesc.

 

Cecilia Tiz

07 Decembrie 2012

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.