Berlusconi scufunda Italia: Bursa cade cu peste 3%, iar băncile se prăbușesc cu 6-7%

Bursele din Europa scădeau pronunțat în debutul sesiunii de luni, cele mai mari căderi fiind înregistrate în Italia, unde băncile pierdeau 6-7%. Piețele reacționau puternic negativ la răzbunarea fostului premier Italian Silvio Berlusconi, care i-a retras sprjinul premerului Mario Monti, spunând că se opune măsurilor de austeritate.

Prin măsuri de austeritate, premierul technocrat Mario Monti reușise să stabilizeze într-un mod incredibil finanțele Italiei, deteriorate puternic sub guvernul lui Berlusconi.

Fără sprijinul lui Berlusconi, Mario Monti a anunțat că demisionează, imediat ce va trece prin parlament bugetul pe 2013.
Veștile au lovit decisiv piețele de acțiuni, care scădeau de la maximul ultimelor 18 luni, dar și piețele de obligațiuni, unde randamentul la bondurile italiene creștea.

Bursa din Milano scădea cu 3,6%, iar principalele bănci pierdeau peste 6%. Mai exact, în jurul orei 13:00, Unicredit se deprecia cu 6,5%, iar Intesa Sanpaolo se prăbușea cu 7%.

A doua cea mai mare scădere era consemnată de bursa din Spania, de 1,7%. Bursa din Frankfurt se deprecia cu 0,6%, la fel ca bursa cea din Paris, în vreme ce bursa londoneză scădea cu 0,3%.

Iminentul sfârșit al guvernului Monti amenință să deschidă un nou front al crizei în Europa, înaintea summit-ului de la sfârșitul acestui an, transmite Bloomberg. Și asta la scurt timp după ce Grecia a câștigat șase luni în urma unui nou acord cu creditorii săi.

Demisia lui Monti, anunțată duminică, a survenit după ce fostul premier Silvio Berlusconi a declarat că îi va retrage sprijinul, existând acum pericolul ca să fie provocate alegeri anticipate. Mesajul lui Berlusconi este unul anti-austeritate, ceea ce sperie investitorii.

Indicele Stoxx Europe 600 (SXXP), care măsoară performanța celor mai importante 600 de companii din Europa, mai are încă pentru acest an un avans de 14%, în special datorită faptului că Banca Centrală Europeană (BCE) a apelat la cumpărarea de bonduri guvernamentale, ceea ce a contribuit la creșterea încrederii.

De asemenea, randamentul pentru bondurile italiene pe 10 ani creștea cu 20 de puncte de bază, la 4,72%, iar cel pentru titlurile pe 2 ani avansa cu 11 puncte de bază, la 2,09%.

Tensiunile au revenit în piețele obligațiunilor după o relativă liniște dată de președintele BCE Mario Draghi care a declarat în iulie că va face tot ce îi este cu putință pentru a salva euro. De atunci, liderii europeni s-au tot certat asupra planurilor privind crearea unei uniuni bancare, iar luna tecută au eșuat pentru a cădea de acord asupra unui nou buget pe 7 ani.

sursa: capital.ro

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares