Mărturii cutremurătoare ale prostituatelor, femei prinse între bătăile clienților și abuzurile polițiștilor

Prostituatele sunt agresate de mulți dintre bărbații cu care intră în contact FOTO Adevărul

Primul studiu despre situația prostituatelor din România, realizat de două organizații nonguvernamentale, arată că femeile care practică sexul comercial suferă, aproape seară de seară, o serie de abuzuri din partea clienților, a polițiștilor, a proxeneților, dar și a societății.

Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) și Asociați pentru Apărarea Drepturilor Omului în Romania-Comitetul Helsinki (APADOR-CH) au realizat primul studiu privind practicile abuzive asupra persoanelor implicate în prostituție.

Principala concluzie a anchetei este că lucrătoarele sexuale sunt agresate de mulți dintre bărbații cu care intră în contact: clienți, polițiști, proxeneți. Concret, seară de seară, femei care se află în situații de vulnerabilitate socială și medicală se confruntă cu injurii, amenzi, confiscarea prezervativelor, bătăi și violuri. Mai mult, experiențele altor țări mai dezvoltate arată că sancționarea femeilor sau a clienților determină ascunderea fenomenului și amplificarea abuzurilor.

Și-a crescut copii din prostituție

O femeie care practică prostituția, al cărei nume nu îl vom preciza pentru a-i proteja integritatea și imaginea, a făcut niște mărturii cutremurătoare. Are 40 de ani și și-a petrecut mai mult de jumătate din viață pe stardă, satisfăcând nevoile sexuale ale clienților. Nu a avut altă variantă…are șapte copii și această meserie clandestină a ajutat-o să îi crească și să îi educe, să le plătească studiile.

„Nu a fost ușor, am suferit din cauza polițiștilor, dar nu bătaia doare, ce mă doare cel mai tare sunt amenzile pe care ni le dau”, a dezvăluit femeia. Aceasta a spus că erau nopți în care primea amenzi chiar mai mari de 1.500 de lei. „Cum putem noi să plătim acești bani, nu facem atât într-o noapte, avem copii de crescut‟, a exclamat femeia.

 Nu a fost ușor, am suferit din cauza polițiștilor, dar nu bătaia doare, ce mă doare cel mai tare sunt amenzile pe care ni le dau

În plus, ea a povestit că polițiștii cer foarte multe șpăgi. „Opresc mașina și spun «Vezi că trec mai târziu să dai și tu o cafea». Și trebuie să le dăm bani ca să ne lase în pace‟, a destăinuit aceasta. Mai mult, prostituata a spus că unii dinte polițiști le obligă pe fete să întrețină relații sexuale cu ei.

„Mi s-a întâmplat și mie, dar când eram mai tânără. Ei caută tinere. Ar trebui să li se pună microfoane în mașini și în secții, să vadă toată lumea ce se întâmplă cu adevărat: ne bat, ne înjură, ne iau telefoanele. Mai demult, a venit un polițist beat la mine, deși purta uniformă. M-a bătut pentru că nu am vrut să fac sex cu el. Și de la clienți am mâncat bătaie de multe ori, iar cei mai bătrâni sunt mult mai violenți decât cei tineri”, a mărturisit femeia. Totodată, aceasta a spus că a depus plângere o dată, dar nu a luat-o nimeni în seamă.

Mai demult, a venit un polițist beat la mine, deși purta uniformă. M-a bătut pentru că nu am vrut să fac sex cu el. Și de la clienți am mâncat bătaie de multe ori, iar cei mai bătrâni sunt mult mai violenți decât cei tineri

Peste jumătate din lucrătoarele sexuale sunt foarte tinere

Rezultatele studiului arată că majoritatea prostituatelor (76%) își desfășoară activitatea pe stradă. Alte locuri de practicare a sexului comercial sunt barurile (13%) și apartamentul (5%). Peste jumătate dintre prostituate (51%) au între 18 și 24 de ani, 26% se încadrează în grupa de vârstă 25-30, cele peste 30 de ani sunt în procent de 16%, iar 6% dintre prostituate sunt minore. Un aspect surprinzător al studiului este că peste jumătate dintre aceste femei au un partener stabil, în timp ce 46% nu se află într-o relație. În plus, 56% dintre prostituate au cel puțin un copil de care trebuie să aibă grijă.

Viața femeilor care practică sexul comercial nu este ușoară, se arată în studiu. Aproape jumătate (44%) au spus că s-au simțit respinși de către societate din acest motiv. Dintre cele care se consideră respinse, 38% au acest sentiment în cadrul familiei, 24% printre prieteni, vecini sau cunoștințe, iar 17% se simt respinși de autorități și angajatori.

Mai grav este faptul că 16% dintre prostituate susțin că li s-a întâmplat să le fie refuzate servicii medicale din cauză că practică sexul comercial. De asemenea, lucrătoarelor sexuale le este încălcat dreptul la viață privată și la imagine. Aproximativ 21% dintre aceste femei au declarat că au fost filmate forțat în timpul unei acțiuni a forțelor de ordine.

Amendate seară de seară

Prostituatele sunt amendate aproape în fiecare seară de Poliție sau Jandarmerie, iar circa 23% sunt duse la secție, unde se întâmplă deseori lucruri înjositoare, departe de ochii societății. Ce se întâmplă în secția de poliție: 33% dintre prostituate primesc amenzi, 33% sunt investigate, 30% sunt folosite pe post de femei de serviciu (sunt puse să curețe încăperile sau să spele toaletele), 23% sunt agresate fizic, 19% sunt arestate, 12% sunt agresate verbal, iar 9% sunt amprentate. Procentajele sunt atât de mari pentru că multe dintre aceste abuzuri se întâmplă simultan.

Aproape 69% dintre prostituate și-ai făcut un test HIV în ultimul andin proprie inițiativă. Totuși, 7% dintre femeile care practică sexul comercial au fost testate forțat și au fost obligate să facă deverse analize medicale. Mai mult, peste o treime s-au confruntat cu confiscarea prezervativelor de către polițiști. Autoritățile le iau prezervativele prostituatelor din dorința diminuării sexului comercial. De fapt, polițiștii nu reușesc decât să crească astfel riscul îmbolnăvirii.

Aproape jumătate au fost bătute în ultimul an

Frecvența violenței fizice asupra lucrătoarelor sexuale în ultimul an este foarte ridicată: aproape jumătate au declarat că au fost bătute. Autorii acestor agresiuni provin din toate categoriile 22% – clienți, 20% – reprezentanți ai forțelor de ordine, 18% – parteneri, iar 8% – proxeneți.

În plus, prostituatele sunt frecvent agresate sexual. Mai mult de o treime dintre acestea au fost obligate să întrețină relații sexuale fără voia lor. Cei care le-au forțat pe femei să presteze servicii de acest fel sunt 26% clienți, 13% proxeneți și 6% polițiști și jandarmi. Totuși, procentajul foarte ridicat de non-răspunsuri (55%) indică gradul foarte mare de reținere, se mai arată în studiu. Multe dintre femeile care practică sexul comercial (43%) au afirmat că reprezentanții forțelor de ordine le cer frecvent șpagă.

Cu toate aceste, incidența plângerilor la Poliție este foarte scăzută (7%). Prostituatele nu acționează împotriva abuzurilor deoarece consideră că nu vor obține niciun rezultat sau le este frică.
Maria Georgescu, director executiv al ARAS, a declarat că nimeni nu se ocupă de aceste femei și că legislația din România nu se bazează pe studii, pe documentații solide, ci pe părerile decidenților.

sursa: adevarul.ro