O mână artificială, comandată prin intermediul gândurilor, realizată de savanții americani

Oamenii de știință americani au pus la punct un nou tip de “braț robotizat”, comandat prin intermediul gândurilor, care i-a permis unei femei paralizate să își recapete într-o anumită măsură controlul și libertatea de mișcare a acestei mâini artificiale, neegalate până acum cu astfel de proteze, informează Mediafax.

Reușita cercetătorilor americani reprezintă un pas major făcut în procesul de concepere a protezelor controlate prin intermediul gândurilor, cu care ar putea fi echipați pacienții paralizați (în urma unor accidente, atacuri vasculare cerebrale etc.) sau amputați, informează AFP. Studiul savanților americani a fost publicat în revista medicală britanică The Lancet.

Oamenii de știință se interesează de multă vreme de o astfel de interfață creier-mașină, care, prin intermediul unor electrozi fini implantați în corp, poate să detecteze semnalele electrice emise de partea din creier asociată cu mișcările membrelor.

Aceste semnale sunt transcrise în limbaj informatic cu scopul de a acționa proteza (mâna artificială).

Spre deosebire de alte sisteme, echipa de cercetători americani de la Universitatea Pittsburgh din statul Pennsylvania a avut o abordare complet diferită, folosind un model de algoritm (program) informatic care imită foarte bine maniera în care un creier sănătos controlează mișcările membrelor, a explicat Andrew Schwartz, profesor de neurobiologie la Universitatea Pittsburgh.

Rezultatul a fost o mână robotizată care poate fi mișcată mult mai precis și de o manieră mai naturală decât modelele precedente.

În luna februarie, cercetătorii din Pittsburgh au implantat două rețele de microelectrozi în cortexul motor stâng al unei femei în vârstă de 52 de ani devenită tetraplegică (paralizie a celor patru membre) din cauza unei maladii neurodegenerative cu care fusese diagnosticată cu 13 ani înainte.

La două săptămâni după operație, proteza a fost conectată, iar pacienta a intrat într-un program de 14 săptămâni de antrenament (prinderea unor obiecte, așezarea unor cuburi etc.). Încă din a doua zi, ea a putut să miște acea mână artificială prin intermediul gândurilor.

La finalul programului, pacienta a putut să îndeplinească diverse sarcini cu o rată de succes ce ajungea la 91,6 % și mult mai repede decât o făcea la începutul testului.

În următoarea etapă, cercetătorii americani vor să integreze senzori care să îl ajute pe pacient să simtă diferența dintre rece și cald și să folosească o conexiune fără fir, de tipul wi-fi, pentru a conecta creierul la proteză.

sursa: romanialibera.ro